ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΝΙΓΜΟΙ ΤΩΝ ΔΥΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
Η τραγική κατάληξη της απόφασης μιας παρέας τουριστών να εξερευνήσει μια υποθαλάσσια σπηλιά της θαλάσσιας περιοχής Σώκαστρου, στην Κάρπαθο επιδέχεται πολλές ερμηνειες.
Μια σειρά από λάθη και παραλείψεις φαίνεται να απέβη μοιραία για τον 30χρονο Ιρανό εκπαιδευτή δύτη και τον 65χρονο Τσέχο ερασιτέχνη δύτη.
«Ο τρίτος δύτης, Τσέχος την καταγωγή, διεσώθη από καθαρή τύχη, καθώς εντόπισε ένα αφημένο αλιευτικό εργαλείο, έναν κιούρτο, που τον βοήθησε να αναδυθεί», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ντίνος Πρωτόπαππας, ιδιοκτήτης του Καταδυτικού Κέντρου Καρπάθου, που γνωρίζει όσο κανείς τον βυθό του νησιού.
Ο διασωθείς, Τσέχος ξεναγός στο επάγγελμα, εργαζόταν επί δέκα συναπτά έτη ξεναγώντας επισκέπτες στο νησί, στο οποίο επανήλθε φέτος για διακοπές. Αντίστοιχα και ο 65χρονος Τσέχος, που έχασε τη ζωή του, φαίνεται να είχε επισκεφθεί και στο παρελθόν την Κάρπαθο, ενώ μόνον για τον 30χρονο Ιρανό ήταν η πρώτη φορά στο νησί των Δωδεκανήσων.
«Πέρυσι είχαν ανακαλύψει τη σπηλιά, που βρίσκεται σε πολύ απομονωμένο σημείο και σε βάθος 45 μέτρων», αναφέρει ο κ. Πρωτόπαππας, που ο ίδιος πήγε στο σημείο πρώτη φορά για την επιχείρηση διάσωσης, «οι τρεις τους παραθέριζαν κοντά και αποφάσισαν φέτος να την εξερευνήσουν». Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι. «Είχαν στη διάθεσή τους μόνον μία φιάλη οξυγόνου, ενώ για τόσο μεγάλο βάθος απαιτούνται τουλάχιστον δύο», τονίζει ο κ. Πρωτόπαππας, σημειώνοντας:
«Απαράβατος κανόνας στην κατάδυση σε σπήλαια είναι η χρήση νήματος, το οποίο ο δύτης δένει στην είσοδο και ξετυλίγει όσο προχωράει προς το βάθος, προκειμένου να μη χάσει τον προσανατολισμό του· αν και είχαν μαζί τους νήμα, δεν το χρησιμοποίησαν». Επιπλέον, ο καιρός δεν ήταν ιδανικός. Γρήγορα, δε, έχασαν την ορατότητα λόγω ενός ενζύμου που προκαλεί έκλυση φυσαλίδων εντός του σπηλαίου.
Οι τρεις φίλοι έκαναν την κατάδυση το μεσημέρι του Σαββάτου, οι δύο νεότεροι προχώρησαν βαθιά στη σπηλιά, ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία έμεινε στην είσοδο για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με τον διασωθέντα, όταν ο ίδιος έκανε σινιάλο να επιστρέψουν στην επιφάνεια και κατευθύνθηκε στην είσοδο, διαπίστωσε ότι ο μεν 65χρονος δεν ήταν εκεί, ο δε Ιρανός δεν τον ακολουθούσε. Τους αναζήτησε εις μάτην και κατόρθωσε τελικά να αναδυθεί χάρη στο αλιευτικό εργαλείο.
Οι σοροί των δύο δυτών εντοπίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής, πέντε μόλις μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου: είχαν προφανώς χάσει προσανατολισμό και πολύτιμο χρόνο. «Το νησί μας, με πάνω από 100 σπηλιές, δεν αποτελεί μεν καταδυτικό προορισμό, καθώς όμως έχουμε πολλές πτήσεις τσάρτερ, υποδεχόμαστε και πολλούς δύτες», επισημαίνει ο κ. Πρωτόπαππας, που ίδρυσε το κέντρο το 2010, «ας μην ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη ζουν τρία εκατομμύρια διπλωματούχοι δύτες».
Ωστόσο, ο καταδυτικός τουρισμός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την εν λόγω ριψοκίνδυνη απόπειρα κατάδυσης, που έγινε σε ένα ανεξερεύνητο σπήλαιο χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και χωρίς καθοδήγηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου