Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ


 Ξεσηκώθηκε ο λαός της Φυλής κατά του διαγωνισμού κατασκευής της νέας χωματερής στο έδαφος της περιοχής του..





Με προκλητικές διαδικασίες - εξπρές η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει σήμερα να ολοκληρώσει τις «εκκρεμότητες» για το διαγωνισμό κατασκευής νέας χωματερής στη Φυλή, ώστε να παραδώσει στρωμένο το έδαφος της εγκληματικής διαχείρισης των απορριμμάτων στον εκλεγμένο περιφερειάρχη της ΝΔ, Γιώργο Πατούλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόλο που χτες ορκίστηκε η νέα περιφερειακή αρχή της ΝΔ, σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει «έκτακτα», με περιφερειάρχη την Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) (!) αφού τυπικά ο Γ. Πατούλης αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την ερχόμενη Κυριακή!

Μάλιστα, την ίδια ώρα που θα συνεδριάζει «έκτακτα» το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα συνεδριάζει και ο ΕΔΣΝΑ (φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων), πάλι με πρόεδρο την Ρ. Δούρου, με σκοπό, όπως φαίνεται, να επικυρώσει το διαγωνισμό για τη νέα χωματερή στη Φυλή, αλλά και την επιλογή ανάμεσα σε έξι ανενεργά λατομεία που κι αυτά θα αξιοποιηθούν ως χωματερές στο πλαίσιο του αντιλαϊκού Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Κι όλα αυτά με τη σιωπηρή στήριξη της νέας περιφερειακής αρχής της ΝΔ, που αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ να της βγάλει όλη τη βρώμικη δουλειά για να παραλάβει έτοιμο το σχέδιο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, φορτώνοντας αρκετά χρόνια ακόμα το σκουπιδαριό στη Δυτική Αττική.

Οπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής, αυτές οι μεθοδεύσεις δείχνουν ότι υπάρχει κεντρική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για την υλοποίηση μιας πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων που ο λαός έχει απορρίψει από το 2014, καταψηφίζοντας την τότε περιφερειακή αρχή.
Και «αξιοποίηση» λατομείων σε Πετρούπολη και αλλού!
 
 
Η σχεδιαζόμενη νέα χωματερή στη Φυλή, δίπλα στην υπάρχουσα υγειονομική βόμβα
Η σχεδιαζόμενη νέα χωματερή στη Φυλή, δίπλα στην υπάρχουσα υγειονομική βόμβα
Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Αυγούστου δημοσιεύθηκε από τον ΕΔΣΝΑ στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκήρυξη για τη δημοπράτηση νέου ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, στη θέση Σκαλιστήρι, δίπλα στην υγειονομική βόμβα της ήδη υπάρχουσας χωματερής της Φυλής, με ελάχιστη χωρητικότητα 4.000.000 κυβικά μέτρα και με δυνατότητα διπλασιασμού της. Ηταν η εφαρμογή μιας απόφασης που πάρθηκε στα μουλωχτά, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ την 1η Αυγούστου.

Παράλληλα, στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, περιλαμβάνεται ως θέμα η «αποκατάσταση λατομικών χώρων», δηλαδή η μετατροπή τους σε χωματερές. Πρόκειται για τα εξής έξι ανενεργά λατομεία: «Μουσαμά» στην Πετρούπολη, «Μελετάνι» στη Μάνδρα, Κυριακού στο Κορωπί, ΤΙΤΑΝ στη Μάνδρα, Σταμέλου στα Μέγαρα και Μαυρινόρα («Ιντερμπετόν»).

Σημειώνεται ότι οι όροι του διαγωνισμού για τη νέα χωματερή δίνουν το «ελεύθερο» στην ανάδοχο εταιρεία να αξιοποιήσει τους χώρους αυτούς για να θάβει τα σκουπίδια, όπως άλλωστε προβλέπεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Στην εισήγηση του ΕΔΣΝΑ, όπου καταγράφονται τα έξι λατομεία με τη «μεικτή χωρητικότητα λεκάνης» για το καθένα (π.χ. «Μουσαμάς»: 11.000.000 κυβ. μέτρα), αναφέρεται: «Προβλέπεται η λειτουργία τριών ΧΥΤΥ (από ένα σε Δ. Αττική, ΒΑ Αττική και Ν. Αττική) όπου θα θάβεται υγειονομικά το σύνολο των παραγόμενων αποβλήτων...»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: