Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ..


ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ .. 





Γιατί ανέμενε κανείς να υψώσει σημαία επανάστασης; 




Δηλώσεις προσήλωσης στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, από τη μία, και φιλοφρονήσεις για το «θάρρος» που επέδειξε ο ελληνικός λαός γονατίζοντας με τα απανωτά μνημόνια για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση του, από την άλλη, περιλάμβανε η χτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, στο Παρίσι.
Στις κοινές τους δηλώσεις (που προηγήθηκαν των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών), ο Μακρόν αφού χαιρέτισε τις θυσίες του ελληνικού λαού στάθηκε ιδιαίτερα στην αποφασιστικότητα των δύο μερών να συνεχίσουν την οικονομική και στρατιωτική «συνεργασία». Εκανε λόγο μάλιστα για ένα «γεωπολιτικά κατακερματισμένο περιβάλλον», όπου καλούνται να «αντιμετωπίσουν» από κοινού μια σειρά από «προκλήσεις». Π.χ. είπε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «εντάσεις» στην Ανατ. Μεσόγειο. Και σε μια αναφορά που μεταφράστηκε σε «ηχηρό μήνυμα» προς την Τουρκία, πρόσθεσε ότι η Γαλλία «επαγρυπνεί», επιδεικνύει «αλληλεγγύη» ενάντια στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εκφράζοντας προφανώς τη στήριξή του στις εξορύξεις γαλλικών ενεργειακών κολοσσών, που καταληστεύουν τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Τέλος, σημείωσε ότι αντικείμενο των διμερών επαφών χτες στο Παρίσι θα ήταν και η λεγόμενη ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα, όπως την ορίζει η κυβέρνησή του, με ζητούμενο τη σύνταξη ενός κοινού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, που θα φέρνει «σταθερότητα» και «αύξηση επενδύσεων». Ο Μακρόν στάθηκε και στο Μεταναστευτικό, ζητώντας να βρεθεί μια «ευρωπαϊκή λύση» με «περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών και «ανασυγκρότηση της Συνθήκης Σένγκεν».

Στο ίδιο μοτίβο, ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέθεσε τις «μεγάλες προσδοκίες» του από τη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων, λέγοντας ότι η Ελλάδα «διεκδικεί πια την αυτοδύναμη θέση της σε μια Ευρώπη που ήταν - και παραμένει - ο φυσικός της χώρος, γεωγραφικός, οικονομικός, πολιτικός, κοινωνικός, αλλά και πολιτισμικός».
Στην ατζέντα της συζήτησης με τον Μακρόν έθεσε κι αυτός «τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ», κάνοντας λόγο για «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» που χρειάζονται και υπερθεματίζοντας για τον «ενιαίο προϋπολογισμό», δηλαδή για «εργαλεία» που, όπως είπε, θα κάνουν πιο ισχυρή την ΕΕ στον διεθνή ανταγωνισμό.

Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, τόνισε ότι θέλει μια Ευρώπη «που φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της», με ό,τι αυτό σημαίνει, βασικά μεγαλύτερη καταστολή στο εσωτερικό και στα σύνορά της.

Αντίστοιχα, είπε ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση και για «μια Ευρώπη που αναπτύσσει, επίσης, κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας», στην πρεμούρα η ΕΕ να μπορεί να σταθεί και αυτοτελώς στρατιωτικά στις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες διεθνώς για τις σφαίρες επιρροής και τις αγορές.

Επέμεινε, τέλος, για παραπέρα ανάπτυξη της «διμερούς συνεργασίας», της «οικονομικής συνεργασίας», συγκεκριμένα, αφού, όπως είπε, η κυβέρνησή του «επιχειρεί - και ήδη έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής - για το πώς η χώρα μας θα πετύχει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα». Με βάση αυτό κάλεσε τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν αξιοποιώντας τις «ευκαιρίες», προφανώς από τη φθηνή εργατική δύναμη στην Ελλάδα που τους παρέχει το μνημονιακό οπλοστάσιο.

Ενόψει της επίσκεψής του, άλλωστε, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια», εξ ου και κάλεσε τους Γάλλους «επενδυτές» «να συμμετάσχουν στις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα. Και να το κάνουν τώρα για να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της γαλλικής «Total» στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα νότια της Κρήτης, λέγοντας ότι «δείχνει το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ενεργειακή διάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό».

Παραπέρα, την ίδια στιγμή που η παρουσία των μονοπωλίων της εξόρυξης φέρνει όλο και μεγαλύτερες εντάσεις και παζάρια σε μια εύφλεκτη περιοχή, υποστήριξε ότι «η παρουσία μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών από σύμμαχες χώρες συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Τέλος, αναφερόμενος στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις σε Κύπρο και Αιγαίο είπε: «Οσον αφορά τις εντάσεις, η Ελλάδα παραμένει σταθερά υπέρμαχος της ειρηνικής συνύπαρξης στη βάση των κανόνων της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου. Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής. Ισχύει έναντι όλων και φυσικά και έναντι της Τουρκίας, που αποτελεί σημαντικό γείτονα και ΝΑΤΟικό εταίρο. Προσβλέπουμε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως π.χ. το Μεταναστευτικό», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι το παζάρι «τρέχει» σε όλα τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: