«Την εξέλιξή του σε μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα της επόμενης
δεκαετίας, της επόμενης Ελλάδας ονειρεύονται»
Εσωκομματικές διεργασίες αναπαράγει η δρομολογημένη μετά τις εκλογές διαδικασία μετασχηματισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οργανωτικής προσαρμογής του στο ρόλο του κύριου φορέα της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και βασικού πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος, ζήτημα που θα απασχολήσει σήμερα τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενόψει και της εντατικοποίησης της διαδικασίας το φθινόπωρο με συνεδριάσεις οργάνων και προετοιμασία του συνεδρίου, αλλά και της εμφάνισης του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Η μεθόδευση της οργανωτικής προσαρμογής, ο καταμερισμός ρόλων στα εσωκομματικά βιλαέτια, η ανάδειξη μιας «αριστερής πτέρυγας» με ειδική αποστολή τον «προοδευτικό» τάχα μανδύα στην πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου, είναι μεταξύ άλλων ζητήματα που κυριαρχούν στις εσωκομματικές διαβουλεύσεις, ενώ η παρέμβαση των αστικών μέσων ενημέρωσης επιβεβαιώνει το ειδικό ενδιαφέρον της αστικής τάξης για τον έναν εκ των βασικών πολιτικών της εκπροσώπων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα όσα γράφτηκαν για τον γραμματέα του κόμματος, Π. Σκουρλέτη, με τον ίδιο να μιλάει για «πρακτικές που δηλητηριάζουν τις σχέσεις» εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» ο Π. Σκουρλέτης υποστηρίζει πως για τον εγκλωβισμό του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία, κυρίως με τα «πιο δυναμικά και οργανωμένα τμήματά της, τα κινήματα» μέσα απ' την ανασυγκρότηση «ενός σύγχρονου αριστερού κόμματος, μαζικού, ανοιχτού και δημοκρατικού».
Ο Π. Σκουρλέτης όχι μόνο δεν απορρίπτει τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του κόμματος, όπως του καταλογίζεται, αντιθέτως την υπερασπίζεται υπενθυμίζοντας πως δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο αλλά ήδη απ' το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τέτοια πορεία. «Κατάφερε να διευρύνει τα όρια της Αριστεράς και να αποτελέσει τον κύριο εκφραστή του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
Το έκανε με μεγαλύτερη επιτυχία το '15 και το επιβεβαίωσε στις εκλογές του 2019, με την συμβολή του σχήματος της Προοδευτικής Συμμαχίας. Το ζητούμενο, όμως, σήμερα είναι και να αντιστοιχηθεί οργανωτικά με αυτό που κατάφερε στο επίπεδο της κάλπης», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι το διακύβευμα είναι το πώς αυτό θα εκφραστεί με ισχυρή παρέμβαση «στα σωματεία, στην Αυτοδιοίκηση, στα Επιμελητήρια, στα πανεπιστήμια και στη νεολαία».
«Δεν έχουμε ανάγκη μόνο από οπαδούς, παρακολουθητές, αλλά από κάτι πολύ περισσότερο», καταλήγει, παραπέμποντας σε μια διαδικασία χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων ώστε να γίνονται χειροκροτητές της αντιλαϊκής πολιτικής.
Ο πρώην υπουργός Αλ. Φλαμπουράρης αρθρογραφεί επίσης στην «Αυγή» για τη «συγκρότηση του Αριστερού - Δημοκρατικού - Προοδευτικού Μετώπου, από κόμματα και δυνάμεις», στη βάση της αντιδεξιάς ρητορικής και με το στόχο του να εξαντλείται στο να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ, Μέτωπο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί «ένα μέρος του - καθοριστικό βέβαια».
Για την παραπέρα σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρει ο βουλευτής του Γ. Ραγκούσης.
Σε συνέντευξή του στο «Εθνος» υποστηρίζει ότι «το λεγόμενο "άνοιγμα" σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα έχει ήδη συντελεστεί», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα «αποτελεί τον κυρίαρχο πολιτικό εκφραστή των προοδευτικών, αριστερών, κεντροαριστερών και οικολογικών κοινωνικών δυνάμεων» και ότι πλέον «το ζητούμενο είναι να εξελιχθεί στο μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα της επόμενης δεκαετίας, της επόμενης Ελλάδας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου