Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ Η ΣΥΡΙΑ


Νέες επιθέσεις της συριακής πολεμικής αεροπορίας κατά των Τούρκων της Ιντλίμπ




Στόχος για δεύτερη φορά, αυτήν τη βδομάδα, έγιναν δυνάμεις του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας. Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων και τουρκικών εφημερίδων ανέφεραν ότι στόχος πυρών από συριακό μαχητικό τζετ έγινε το όγδοο από τα 12 φυλάκια που έχει στήσει ο τουρκικός στρατός στο Ιντλίμπ μετά την περσινή ρωσο-τουρκική συμφωνία στο Σότσι με στόχο την «εκεχειρία» και τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» στη συγκεκριμένη βορειοδυτική επαρχία.

Το συμβάν προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την αντίδραση της Αγκυρας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, κάλεσε χτες τη Ρωσία και τη Συρία «να τερματίσουν την παραβίαση» της συμφωνίας του περσινού Σεπτέμβρη στο Σότσι για την «εκεχειρία» στο Ιντλίμπ.

Ανακοίνωσε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και οι προσπάθειες για τη συγκρότηση Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής και προώθησης της εξεύρεσης πολιτικής λύσης για τον τερματισμού του πολέμου στη Συρία, θα εξεταστούν στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής για τη Συρία, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτέμβρη στην Αγκυρα με τη συμμετοχή των ηγετών Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Ιράν Χασάν Ροχανί.

Πρόσθεσε πως η κατάσταση στη Συρία και οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτικών για τις λεγόμενες «ζώνες ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, συζητήθηκαν κατά την προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Αμυνας αμφοτέρων χωρών, Χουλούσι Ακάρ και Μαρκ Εσπερ.

Ανήγγειλε επίσης ότι οι εξελίξεις στην περιοχή, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντ. Τραμπ το αργότερο έως σήμερα Παρασκευή και ότι θα ακολουθήσει άλλη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την επόμενη βδομάδα.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους, δηλώνοντας πως η Μόσχα είναι σε επαφή με την Τουρκία και ότι το θέμα είναι ένα ζήτημα που «δεν μπορεί να λυθεί δίχως τα παραδοσιακά εργαλεία της πολιτικής και της διπλωματίας». «Είμαστε δεσμευμένοι με τη συμφωνία (σ.σ. του Σότσι). Δεν πάνε όλα όπως τα σχεδιάζαμε, αλλά είμαστε σε επαφή με Τούρκους αξιωματούχους για να προσαρμόσουμε τις συμφωνίες που έχουμε», κατέληξε.

Στη Δαμασκό, χτες, βρέθηκε ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Συρία, Σίε Σιαογιάν, που συναντήθηκε με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: