..ΑΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΑ ΠΩΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΛΩΣ ΤΑΞΙΔΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ..
Μαλακίες αυτού του τύπου στα πρωινάδικα από τα Μίντια της ολιγαρχίας.. Όμως ό,τι θα επέστρεφε στεγνότερος από ότι είχε φύγει δεν θα μπορούσα να το φανταστώ.. Ούτε ένα ψίχουλο για τα μάτια του κόσμου δεν του έδωσε το ράιχ..
Διαβεβαιώσεις για την προσήλωσή του σε αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και συμφωνίες παρείχε στην Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή τους χτες στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Βερολίνο. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για την κατά γράμμα τήρηση των «μεταμνημονιακών» δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την Αγκ. Μέρκελ να υπερασπίζεται την υλοποίηση των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων.
Στις κοινές δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, κάνοντας καθαρό ότι η κυβέρνησή του «θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020», στο όνομα της αξιοπιστίας έναντι των εταίρων και μετά θα επιδιώξει συζήτηση για τη μείωσή τους - προκειμένου να βρεθεί επιπλέον «χώρος» για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων - μια συζήτηση που θα διευκολύνει, όπως είπε, «η γενναία ανάπτυξη».
Αποδέσμευσε πάντως το ζήτημα αυτό απ' το πλαίσιο των διμερών σχέσεων με τη Γερμανία, λέγοντας ότι απασχολεί τους «θεσμούς» και ότι «την κατάλληλη στιγμή θα συζητηθούν με τους θεσμούς και, εφόσον χρειαστεί, και διμερώς».
Δεσμεύτηκε ακόμα για την επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου, για «βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές πιο γρήγορα και πιο βαθιά από ό,τι είχαν επιβληθεί στη χώρα την εποχή μνημονίων, διότι θα είναι δικές μας» και πρόσθεσε: «Θέλουμε τη Γερμανία σύμμαχο».
Απ' την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος επικρότησε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της ΝΔ, για την οποία ενημερώθηκε απ' τον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «κοινές απόψεις και αντιλήψεις» και συμβουλεύοντας τον Κυρ. Μητσοτάκη να προχωρήσει καθώς στην υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων «το 50% είναι ψυχολογία». Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και ότι «το κλίμα έχει βελτιωθεί» και συνεπώς «οι δεσμεύσεις της Ελλάδας είναι πιο εύκολες τώρα».
Στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκαν ακόμα θέματα για τα οποία έχουν επιδείξει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους τα γερμανικά μονοπώλια και αφορούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στη διαχείριση των απορριμάτων. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι υπάρχουν «κοινές αναπτυξιακές προκλήσεις», ότι οι δύο κυβερνήσεις «ετοιμάζουν ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα» στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη και ότι στις «αρχές του χρόνου θα παρουσιάσουν ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων». Εκανε ακόμα γνωστό ότι θα διοργανωθεί ένα «μεγάλο συνέδριο για να παρουσιάσουμε αυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες» σε γερμανικές επιχειρήσεις, ενώ έκανε αναφορά και στη ΔΕΗ που, όπως είπε, «είναι σε πολύ δύσκολη φάση» και η κυβέρνηση θέλει τάχα να την «εξυγιάνει». Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η Αγκ. Μέρκελ δήλωσε πως «θέλουμε να προσελκύσουμε επιχειρηματίες σε αυτό το σεμινάριο», προσδιόρισε το επενδυτικό ενδιαφέρον στις ΑΠΕ και τα απορρίμματα και ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία για να θεσμοθετηθούν ρυθμιστικοί κανόνες στην Ελλάδα για τις πράσινες τεχνολογίες.
Για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό οι δηλώσεις τους κινήθηκαν στη γραμμή της υπεράσπισης της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που έχει εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στα ελληνικά νησιά, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να πλειοδοτεί στα μέτρα καταστολής στα σύνορα και να ζητά αλλαγή της νομοθεσίας για την παροχή ασύλου, που όπως όλα δείχνουν θα δίνεται με το σταγονόμετρο.
Η καγκελάριος εμφανίσθηκε ικανοποιημένη από τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη εξαίροντας τη βούληση της κυβέρνησης της ΝΔ «να δώσει σάρκα και οστά σε αυτή (σ.σ. στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας), ώστε να λειτουργήσει όλος ο μηχανισμός», που περιλαμβάνει και τις επιστροφές στην Τουρκία. Δήλωσε ότι «συμμερίζεται την άποψη Μητσοτάκη για καλύτερο επιμερισμό των ευθυνών», αλλά εκτίμησε ότι «είμαστε πολύ μακριά από μία βιώσιμη λύση».
Φυσικά, συζητήθηκαν και οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί για τα Βαλκάνια, με την καγκελάριο να μιλά για «κοινές πτυχές» για τις «ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας, τους Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας» και τον Κυρ. Μητσοτάκη να καταλογίζει μεν «σοβαρά ελαττώματα» στη συμφωνία των Πρεσπών, εντούτοις να υποστηρίζει ότι αυτά «μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων», την υλοποίηση δηλαδή των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν έθεσε το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και απάντησε γενικά και αόριστα λέγοντας πως «ελπίζουμε κάποια στιγμή να κλείσει» και ότι «η οριστική διευθέτηση θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο λαών».
2 σχόλια:
Μάλλον σαν προσυμφωνία για ξεπούλημα της ΔΕΗ στους Γερμανούς μου φάνηκε όλο αυτό το εγχείρημα
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε... : Υπερθεματίζω..
Δημοσίευση σχολίου