Στην μνήμη της γιαγιάς μου..
Αφού γλίτωσαν φυσικά όχι από τον "συνωστισμό" της ελεεινής Ρεπούση"αλλά απ’ τη φωτιά και τα σπαθιά της τούρκικης καβαλαρίας, 1.500.000 Έλληνες θα φτάσουν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πλούτο σε χρυσό, στάχτη, θάνατο, κι ένα κομμάτι της ψυχής τους.
Σαν χθες, στις 27 του Αυγούστου 1922, ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη.
Χιλιάδες Έλληνες προσπαθούν με αγωνία να γαντζωθούν από τα λιγοστά πλοία που βρίσκονται στο λιμάνι, για να γλιτώσουν από τη φωτιά και τα σπαθιά της τούρκικης καβαλαρίας… με τους ναύτες των γαλλικών και αγγλικών καταδρομικών να τους κόβουν τα χέρια στις κουπαστές.
Η Μικρασιατική Καταστροφή υπήρξε μια από τις πιο τραγικές στιγμές της Ιστορίας μας, που πλήρωσε ο λαός, με 50.000 νεκρούς, 75.000 τραυματίες και σχεδόν 1.500.000 Έλληνες ξεριζωμένους, που αναγκάστηκαν να έρθουν σαν πρόσφυγες (ή προ-σφιγγες κατά το γηγενές βασιλικό φασισταριό που είχε προκαλέσει την καταστροφή) στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πλούτο στάχτη κι αποκαΐδια, θάνατο, κι ένα κομμάτι της ψυχής τους.
Πενήντα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1972, κυκλοφόρησε ο δίσκος «Μικρά Ασία» με 11 τραγούδια σε μουσική Απόστολου Καλδάρα και στίχους Πυθαγόρα (Παπασταματίου), που ερμηνεύουν ο Γιώργος Νταλάρας και η Χαρούλα Αλεξίου. Η φρίκη της καταστροφής κι ο πόνος του ξεριζωμού αποτυπώνονται ανεπανάληπτα στο τραγούδι «Η Σμύρνη»:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου