Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

ΑΣΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ


 Οι πρώτες εναέριες Ρωσοκινεζικές περιπολίες αεροσκαφών στη θάλασσα του Ειρηνικού




Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες ότι
πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή περιπολία Μόσχας - Πεκίνου σε μεγάλη ακτίνα δράσης, στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, σηματοδοτώντας την ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας και ενώ εντείνονται οι ανταγωνισμοί για την επιρροή στην περιοχή, με το βλέμμα στραμμένο καταρχάς στις κινήσεις των ΗΠΑ, αλλά και άλλων δυνάμεων, όπως η Ιαπωνία.

Στη ρωσοκινεζική περιπολία συμμετείχαν δύο ρωσικά αεροσκάφη τύπου «Tu-95MS» και δύο κινεζικά τύπου «H-6K», τα οποία πέταξαν πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας (μεταξύ Κορεατικής Χερσονήσου και Ιαπωνίας) και την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα (μεταξύ Κίνας και νότιας Ιαπωνίας).

Πρόκειται για ζώνες με τμήματα για τα οποία διαφιλονικούν ισχυρές δυνάμεις της περιοχής (Κίνα, Ιαπωνία κ.ά.), ενώ συνολικότερα βρίσκονται στο επίκεντρο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών (βλέπε την αναζωπύρωση των διεργασιών γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο).

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σημείωσε ότι τα αεροπλάνα δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο άλλων χωρών.

Νωρίτερα, ωστόσο, το γενικό επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας είχε καταγγείλει ότι ρωσικά και κινεζικά αεροσκάφη μπήκαν στον εναέριο χώρο της. Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι νοτιοκορεατικά μαχητικά αναχαίτισαν και έριξαν προειδοποιητικά πυρά σε ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη, το οποίο αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στις νησίδες Βράχοι Λιανκούρ, ανατολικά του νότιου μέρους της Χερσονήσου, για τις οποίες διαφιλονικούν Νότια Κορέα και Ιαπωνία (στη μεν πρώτη είναι γνωστές ως Ντόκντο, στη δεύτερη ως Τακεσίμα).

Αργότερα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας Τσουνγκ Εούι-γιονγκ, διαμαρτυρήθηκε στον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, δηλώνοντας ότι «αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα αυτήν την κατάσταση και αν επαναληφθεί θα αναλάβουμε ακόμη ισχυρότερη δράση».

Από τη μεριά της, πάντως, η Μόσχα επέμεινε ότι δεν έγινε παραβίαση του νοτιοκορεατικού εναέριου χώρου αλλά και ότι οι Νοτιοκορεάτες πιλότοι δεν επικοινώνησαν με τα ρωσικά βομβαρδιστικά, ενώ ο διοικητής των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας, αντιπτέραρχος Σεργκέι Κομπιλάς, περιέγραψε τις ενέργειες των Νοτιοκορεατών πιλότων ως «αλητεία στον αέρα».

Την ίδια στιγμή, στο Τόκιο, ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Τάρο Κόνο επέκρινε τη Νότια Κορέα για το ότι ανέλαβε δράση κατά του ρωσικού αεροσκάφους, δηλώνοντας ότι η χώρα του θα έπρεπε να το κάνει αυτό, αφού τα Τακεσίμα είναι «έδαφος της Ιαπωνίας». Μάλιστα, οι ιαπωνικές Ενοπλες Δυνάμεις είχαν δώσει κι αυτές εντολή για την απογείωση μαχητικών αεροσκαφών με στόχο την αναχαίτιση των ρωσικών και των κινεζικών αεροπλάνων.

 Ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι μέχρι το 12μηνο που έκλεισε στις 31 του Μάρτη, η Ιαπωνία είχε δώσει εντολή για συνολικά 999 τέτοιες αναχαιτίσεις κινεζικών και ρωσικών αεροπλάνων που πετούν κοντά στην επικράτειά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: