Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

View image on Twitter
..ΤΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ..ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ..




«Έσπασε» τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι το πλοίο διάσωσης της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Watch και ελλιμενίστηκε στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. 


Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε την καπετάνισσα του πλοίου, ενώ οι μετανάστες παραμένουν στο σκάφος. Το πλοίο Sea Watch με 40 μετανάστες εδώ και δύο εβδομάδες αναζητούσε μάταια άδεια ελλιμενισμού.

Το πρωί του Σαββάτου ελλιμενίστηκε στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ, Ρούμπεν Νεουγκεμπάουερ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Μετά τον ελλιμενισμό, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε την καπετάνισσα του πλοίου, ενώ οι μετανάστες παραμένουν στο σκάφος.

Σύμφωνα με τη RAI, συνελήφθη γιατί «προέβαλε αντίσταση σε ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού» και βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή έως και δέκα χρόνια κάθειρξη. Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι ένα σκάφος των ιταλικών τελωνειακών αρχών με αλλεπάλληλες προσπάθειες επιχείρησε να αποτρέψει τον ελλιμενισμό του Sea Watch, αλλά αναγκάστηκε να φύγει από την μέση ώστε να μην παγιδευτεί σε προβλήτα.

Στις 12 Ιουνίου, το πλοίο είχε περισυνελλέξει 53 μετανάστες ανοικτά των ακτών της Λιβύης και παρέμενε έκτοτε σε διεθνή ύδατα. Δεκατρείς μετανάστες απομακρύνθηκαν από το σκάφος για λόγους υγείας και αποβιβάστηκαν στην Λαμπεντούζα. Χθες, Παρασκευή, το μαρτύριο των μεταναστών φάνηκε πως θα έφτανε στο τέλος του με την κατανομή τους σε χώρες της Ευρώπης.

 Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο περιθώριο της G20 στην Οσάκα, ανέφερε ότι «τρεις-τέσσερις χώρες θα είναι διαθέσιμες για την κατανομή» των μεταναστών. Είχε νωρίτερα κατηγορήσει την πλοίαρχο ότι προέβη σε μια «απίστευτα σοβαρή» ενέργεια όταν αποφάσισε να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα αψηφώντας την απαγόρευση της Ρώμης.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Sea-Watch Τζόρτζια Λινάρντι, η Γερμανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία προσφέρθηκαν να υποδεχθούν τους μετανάστες. Ο Σαλβίνι με τη σειρά του έχει ζητήσει τη σύλληψη του πληρώματος με την κατηγορία ότι βοήθησε παράτυπους μετανάστες και την κατάσχεση του πλοίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: