Τα πρόσωπα για την πλήρωση των κενών θέσεων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου επέλεξε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του τρίωρου υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα και με τις επίσημες ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου όλοι οι επιλεγέντες δικαστικοί λειτουργοί έτυχαν ευρύτατης αποδοχής κατά την διαδικασία προεπιλογής στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και χαίρουν της εκτίμησης του δικαστικού και νομικού κόσμου της χώρας.
Πρόεδρος ορίζεται η κα Ειρήνη Καλού, Εισαγγελέας η κα Δήμητρα Κοκοτίνη, ενώ αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζονται οι Ευαγγελία Νίκα, Κωνσταντίνος Κουσούλης και Δημήτρης Μακρής.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής της οποίας η εισήγηση πάντως έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Το ερώτημα είναι πλέον πώς θα κινηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τον οποίο δημοσιεύματα έφεραν να μην είναι πρόθυμος να υπογράψει πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου το προεδρικό διάταγμα για την επικύρωση των διορισμών.
Πηγές της προεδρίας απαντώντας σε δημοσιεύματα μετά το υπουργικό που ανέφεραν πως ο ΠτΔ δεν θα υπογράψει σημείωναν ότι όταν έρθει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο «τότε θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ». Επιπρόσθετα σημείωναν «όπως είναι γνωστό ό,τι πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου». Στις 30 Ιουνίου υπενθυμίζεται λήγει τυπικά η θητεία των ανώτατων δικαστικών λειτουργών.
Με άλλα λόγια η πλευρά της Προεδρίας εμφανίζεται να αφήνει ανοιχτό το θέμα της υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος.
Για «θεσμικά πρωτοφανή» απόφαση έκανε λόγο η ΝΔ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εμπλέκει τον ΠτΔ κατά τρόπο απαράδεκτο καθώς καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει τις επιλογές.
«Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις», απαντά η κυβέρνηση.
Διαφωνίες υπουργών
Σύμφωνα με πληροφορίες στην κλειστή συνεδρίαση του υπουργικού - σημειώνεται η εισήγηση του πρωθυπουργού δεν ήταν δημόσια - υπήρξε «δημοκρατική συζήτηση» για το θέμα που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις και πολύ συζήτηση από τις αρχές της εβδομάδες. Ωστόσο η απόφαση φαίνεται πως δεν ήταν ομόφωνη και υπήρξαν υπουργοί που φέρονται να διαφώνησαν, όπως ο Στέργιος Πιτσιόρλας ο οποίος αποχώρησε λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και ο Γιώργος Σταθάκης.
Πριν τις ανακοινώσεις των ονομάτων η κυβέρνηση επιχείρησε να αιτιολογήσει την απόφασή της για το γεγονός ότι προχωρά στον ορισμό των ανώτατων δικαστικών λειτουργών παρά τις διαφωνίες της Νέας Δημοκρατίας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου σημείωσε ότι η ΝΔ:
• η άρνησή της να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για συναινετική λύση επιβεβαιώνει πως « ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας και του Συντάγματος».
• η διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είχε ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και της ΝΔ ήδη από τα μέσα Μαΐου.
• η αμφισβήτηση της Νέας Δημοκρατίας δεν βρίσκει απολύτως καμία συνταγματική βάση
• η άρνησή της θέτει οριστικά τέλος στο «δήθεν ηθικό επιχείρημα που προβάλλει», και «μοιάζει να υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες», αποτελεί δε «ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης».
Προτείνω, κατέληξε ο πρωθυπουργός «να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου