Αγεφύρωτες οι μεταξύ των κυρίαρχων καπιταλιστών αντιθέσεις..
Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στην Οσάκα της Ιαπωνίας η Σύνοδος
Κορυφής των 20 ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών του πλανήτη, στην οποία
συμμετέχουν:
ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό, Ινδία, Νότια Αφρική, Ινδονησία, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και ΕΕ ως σύνολο. Η Ιαπωνία, που ανέλαβε την προεδρία το Δεκέμβρη, έχει προσκαλέσει στη Σύνοδο ακόμα τις Ολλανδία, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Ισπανία, ενώ θα παραβρεθούν φυσικά και τα ηγετικά στελέχη μιας σειράς ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως του ΔΝΤ, της ΑSEAN.
Στη θεματολογία των εργασιών περιλαμβάνονται ενότητες στις οποίες ειδικά την τελευταία 5ετία εκφράζονται οι βαθιές αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις πολλών δυνάμεων, ακόμα και κρατών που εξακολουθούν να θεωρούνται «σύμμαχοι». Για παράδειγμα, όπως εξηγεί η ιστοσελίδα της ιαπωνικής προεδρίας για τη θεματική «Ανάπτυξη»:
«Το πολυμερές (σημερινό παγκόσμιο) σύστημα εμπορικών σχέσεων που βασίζεται σε (συγκεκριμένους) νόμους βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε αυτό, είναι επιτακτικό να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η διάθεση για μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου». Βεβαίως, η «μεταρρύθμιση του ΠΟΕ» και το σημερινό «πολυμερές σύστημα εμπορικών σχέσεων» δεν είναι παρά ζητήματα σχετικά με την όξυνση των ανταγωνισμών για τη μοιρασιά κρίσιμων κλάδων της οικονομίας και αγορών, όπως εκφράζεται και μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση διμερών και πολυμερών οικονομικών συμφωνιών και συνεργασιών.
Πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση Τραμπ εκφράζει την αποφασιστικότητα του εγχώριου κεφαλαίου να υπερασπιστεί τη θέση και τη δύναμή του ακόμα πιο επιθετικά, με δεδομένη την πίεση που ασκούν η υποχώρηση των ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης, η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων ειδικά μετά την εκδήλωση της βαθιάς κρίσης του 2008, η απόσταση που μεγαλώνει ανάμεσα στις υπερδυνάμεις (και όχι μόνο) του πλανήτη, οι σοβαρές ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα με την ορμητική ανέλιξη της Κίνας, τη ραγδαία ανάπτυξη χωρών όπως η Ινδία, τις σημαντικές «ρωγμές» που μεγαλώνουν εντός συμμαχιών όπως η ΕΕ, κ.λπ.
Αλλωστε, η Σύνοδος της Οσάκα γίνεται ενώ φουντώνουν οι κόντρες σε πολλά μέτωπα του πλανήτη, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (Ιράν, Παλαιστίνη κ.α.), αλλά και ενώ περιπλέκονται οι διαβουλεύσεις για τη «διευθέτηση» ζητημάτων που επιδρούν σημαντικά στο διεθνή συσχετισμό δυνάμεων (βλ. Κορεατικό). Σε αυτήν τη βάση, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και μια σειρά διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις των διαφόρων ηγετών. Ηδη χτες έγιναν συναντήσεις των ηγετών και αντιπροσωπειών ΗΠΑ - Αυστραλίας, Ιαπωνίας - Κίνας και Ιαπωνίας - Γαλλίας.
Μεταξύ άλλων, σήμερα αναμένεται συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την οποία ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, είπε ότι η ατζέντα θα οριστεί από τους ίδιους.
Επίσης, ενδεικτική της ταχύτητας με την οποία «τρέχουν» διάφοροι συμβιβασμοί, είναι και η συνάντηση που θα έχει ο Πούτιν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, με στόχο να προχωρήσουν «όσο το δυνατόν περισσότερο οι διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη ειρήνης» (που τυπικά δεν έχει υπογραφεί μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπε. Ο Ουσάκοφ δήλωσε πως Πούτιν και Αμπε θα υπογράψουν διάφορα επίσημα έγγραφα και συμφωνίες, καθώς και εμπορικές συμβάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες Ρωσίας - Ιαπωνίας να «διευθετήσουν» μεταξύ τους εκκρεμότητες προχωρά σε μια περίοδο που εντείνεται η «επαναδιαπραγμάτευση» της σχέσης της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίες οι νέες δηλώσεις Τραμπ που εκφράζει δυσαρέσκεια για τους όρους της αμυντικής συνεργασίας με την Ιαπωνία, ειρωνευόμενος ότι η σημερινή συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στο Τόκιο να παρακολουθεί απλά από μια τηλεόραση «Sony» μια πιθανή επίθεση στην Ουάσιγκτον, ενώ η δεύτερη είναι «υποχρεωμένη» να «τρέξει να το βοηθήσει»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου