Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ ΖΩΗ;

Επιστήμονες υποθέτουν 
    το Ceres θα μπορούσε
 να στηρίξει την ύπαρξη ζωής 

Η NASA εκτόξευσε το διαστημικό σκάφος της Dawn το 2015 για να ταξιδέψει ως τον νάνο-πλανήτη Ceres, καθιστώντας το πρώτο του είδους ουράνιο σώμα που θα είχε επισκεφθεί.
  Tις εικόνες ενός εξαιρετικού βουνού στην επιφάνεια του πλανήτη Ceres, έδωσε στη δημοσιόπτητα η  NASA. Ο διαστημικός οργανισμός ανακοίνωσε ότι «δεν είναι κάτι που η ανθρωπότητα έχει δει προηγουμένως».
  Το Ceres είναι νάνος πλανήτης αλλά ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος γνωστός αστεροειδής στο ηλιακό μας σύστημα, με διάμετρο περίπου 600 μίλια.
  Εκεί επίσης βρίσκεται το Ahuna Mons, «το μεγαλύτερο βουνό στον μεγαλύτερο αστεροειδή στο ηλιακό σύστημα», σύμφωνα με τη NASA.
  Ο διαστημικός οργανισμός χρησιμοποίησε το διαστημικό σκάφος Dawn για να καταγράψει εικόνες του μυστηριώδους σχηματισμού.
  Το βουνό φέρεται να φθάνει σε ύψος μεγαλύτερο από 13.000 πόδια, λίγο κάτω από το ήμισυ του ύψους του μεγαλύτερου βουνού της Γης, το Everest, που είναι 29.029 πόδια.
  Η μαζική «ανωμαλία» είναι διακοσμημένη με περίεργες πλαγιές με ενδιαφέρουσες κάθετες ραβδώσεις.
  Είναι άγνωστο πώς σχηματίσθηκε, αλλά η NASA προσφέρει τη δική της θεωρία:
 «Με βάση πολλές μετρήσεις βαρύτητας, μια φούσκα λάσπης αυξήθηκε από βαθιά μέσα στον νάνο-πλανήτη και έσπρωξε μέσα από την παγωμένη επιφάνεια, σε ένα αδύναμο σημείο πλούσιο σε άλας ύλη - και στη συνέχεια πάγωσε».
  Το τμήμα του νάνου πλανήτη όπου βρίσκεται το Ahuna Mons «δεν είναι σταθερό και άκαμπτο, αλλά κινείται και τουλάχιστον εν μέρει θεωρείται ρευστό» δήλωσε ο Wladimir Neumann από το Ινστιτούτο Πλανητικών Ερευνών DLR στο Βερολίνο-Adlershof και το Πανεπιστήμιο του Münster.
  Μετά  την ανακάλυψή του, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο Ceres θα μπορούσε να στηρίξει την ύπαρξη ζωής.
  Το 2017, το Dawn προσδιόρισε οργανικά μόρια που φάνηκαν να σχηματίζουν τον ίδιο τον πλανήτη-νάνο τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως βάση για τη ζωή.
  Ενώ η ύπαρξη οργανικών μορίων δεν εγγυάται τη ζωή, η ανακάλυψή τους μας φέρνει κοντά στην απάντηση ως προς το αν ο Ceres είναι δυνητικά κατοικήσιμος.
  Ο νάνος πλανήτης πρώτα ταυτοποιήθηκε από τον Giuseppe Piazzi το 1801. Ο Ceres βρίσκεται στη ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία και είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο στο σύμπλεγμα.
  Το Ahuna Mons ήταν μια από τη μυριάδα των ιδιόμορφων «λεπτομερειών» που καταγράφηκαν από την Αυγή του νάνου πλανήτη.
( sputniknews.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: