Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ


 Η ψήφος στο ΚΚΕ επιστρέφει πάντα στον λαό..




Συνέντευξη στον ρ/σ «Παραπολιτικά» και τους δημοσιογράφους Α. Παπαδόπουλο και Δ. Τάκη παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.


Ερωτώμενος σχετικά με την ενεργειακή συμφωνία στην Κρήτη και τη στάση του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως «εμάς μας προβληματίζουν τρία βασικά ζητήματα σε αυτήν τη συμφωνία εκχώρησης των υδρογονανθράκων από τον ΣΥΡΙΖΑ στην "ΕxxonMobil" - "Total" - ΕΛΠΕ.

Το πρώτο ζήτημα είναι ότι είναι προκλητικοί οι όροι της εκχώρησης. Εμείς θεωρούμε και φοβόμαστε ότι τελικά για το λαό μας θα είναι μία ακόμα κλοπή ενός πολύτιμου ενεργειακού πόρου, ο οποίος θα χαθεί διαπαντός για τον ελληνικό λαό, για το ελληνικό κράτος. Αυξάνονται τα κέρδη, οπωσδήποτε, της αμερικανο-γαλλο-ελληνικής κοινοπραξίας. Είναι συνολικά προκλητικοί οι όροι της εκχώρησης, τουλάχιστον αυτοί που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Το δεύτερο ζήτημα που μας ανησυχεί και μας προβληματίζει είναι ότι θεωρούμε πως και μέσω αυτής της εκχώρησης γίνεται βαθύτερη η εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και της Ευρώπης επίσης, και έχουμε αυτό το κουβάρι των αντιθέσεων στην περιοχή που δεν ξέρουμε πού θα μας οδηγήσει. Δηλαδή φοβόμαστε ότι οδηγεί στον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, ακόμα και σε συνολικότερες πολεμικές εμπλοκές στην περιοχή και στην Ελλάδα. (...)
Και το τρίτο ζήτημα (...) υπάρχουν επίσης κίνδυνοι, και αυτό μας προβληματίζει, για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Και για την τοπική οικονομία της Κρήτης. Ξέρουμε ότι είναι πολύ ισχυροί οι κίνδυνοι σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτά είναι ζητήματα που μας προβληματίζουν και τα θέτουμε στον ελληνικό λαό καθαρά και ξάστερα».

Σημείωσε ακόμη πως «φυσικά και πρέπει να αξιοποιούνται οι ενεργειακοί πόροι, φυσικά θα πρέπει επίσης να είναι κοινωνική ιδιοκτησία του λαού, της χώρας μας» και από αυτήν τη σκοπιά το ΚΚΕ θέτει το ζήτημα της κλοπής αυτού του ενεργειακού πόρου, προσθέτοντας ότι «είναι άλλο ζήτημα ένα επιστημονικό, κεντρικό σχέδιο μιας οικονομίας όπου πραγματικά ο λαός θα βρίσκεται στην εξουσία και τη διακυβέρνηση του τόπου, όπου πραγματικά θα υπάρχουν ισότιμες ανταλλαγές, ειρηνικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, σχέσεις εμπορικές και οικονομικές και πολιτικές και πολιτιστικές με όλα τα κράτη του κόσμου, άσχετα αν είναι πιο ισχυρά οικονομικά ή αν είναι πιο αδύνατα, κυρίως με τους λαούς και τα κράτη της περιοχής».


Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίστηκε με τις δεξιές πολιτικές
 
 
Καλούμενος να σχολιάσει τη ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ΚΚΕ λέει «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», όπως παλιότερα έλεγε και το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως «στην Ιστορία πάντα αυτό γινόταν. Δηλαδή κάποια υποτίθεται κεντρώα, δήθεν αριστερά, δήθεν δημοκρατικά κόμματα εμφάνιζαν αυτό το δίλημμα προεκλογικά, ακριβώς για να εγκλωβίζουν κόσμο. Ομως ο λαός έχει τεράστια εμπειρία σε αυτά τα ζητήματα. Προσπαθώντας ο Τσίπρας σήμερα να το κάνει αυτό πάλι, εγώ αυτό που θα σχολίαζα είναι ότι μάλλον βρίσκεται σε σύγχυση και σε αμηχανία συνολικά. Γιατί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ταυτίστηκε μόνος του - δεν τον έσπρωξε κανείς εκεί - με τις δεξιές αντιλαϊκές πολιτικές, όταν ψήφιζε το τρίτο μνημόνιο μαζί με τους υπόλοιπους, μαζί με τη δεξιά, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, και εφάρμοζε επίσης τα προηγούμενα δύο μνημόνια, δίνοντας το δικαίωμα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι, που δεν είναι βέβαια, απογοητεύοντας έναν προοδευτικό, αριστερό, δημοκρατικό κόσμο. Αυτό το σύνθημα, έτσι και αλλιώς, "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος", ή το άλλο το γνωστό επίσης, "τι μπρόκολα τι λάχανα", που έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι ιστορικά δικαιωμένα. Διότι αποδείχθηκε ότι και το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, ενώ ωρυόταν ότι ήταν στον αντίποδα της δεξιάς πολιτικής, ενάντια στη ΝΔ ήταν το "φως" ενώ από εκεί ήταν το "σκότος", και έβγαινε στα κεραμίδια όταν του λέγαμε στη Βουλή ότι "ξέρεις, θα έρθει η στιγμή που θα συνεργαστείς με τη ΝΔ, γιατί η στρατηγική σου είναι ίδια", ήρθε και έγινε αυτό. Ο συνασπισμός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγινε. Το ίδιο θα δούμε, σε νέες συνθήκες, ξανά το ίδιο».


Είναι οι δύο όψεις του σάπιου συστήματος
 
 
Ερωτηθείς αν Μητσοτάκης και Τσίπρας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Αν ως νόμισμα θεωρούμε αυτό το σάπιο, το διεφθαρμένο εκμεταλλευτικό σύστημα που επικρατεί σήμερα, βεβαίως είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτό υπηρετούν, αυτό διαχειρίζονται, και μάλιστα ο Τσίπρας έκανε πάρα πολύ καλά τη δουλειά, αν θέλετε καλύτερα και από τη ΝΔ, γι' αυτό πήρε και τα εύσημα και των Αμερικάνων και της ΕΕ και των ονομαζόμενων "θεσμών", της τρόικα όλα αυτά τα χρόνια και του ΣΕΒ, ο οποίος πολύ πρόσφατα, μόλις την προηγούμενη βδομάδα, του είπε "μπράβο, καταφέρατε να υλοποιήσετε πάνω από το 60% των προτάσεών μου, των απαιτήσεών μου, μένει το υπόλοιπο, κι όποιος κι αν βγει θα το υλοποιήσει, είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΝΔ". Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη επίσης είπε στη συνέλευση ότι "εγώ θα υλοποιήσω όλο το υπόλοιπο 30% - 40%", όλα ωραία και καλά δηλαδή! "Αδελφάκια είμαστε". Αυτή είναι η ιστορία.
Αλλωστε, η μνημονιακή - αντιλαϊκή πολιτική συνολικά έχει μπει στις ράγες της ήδη από τη σημερινή κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Ολοι οι εφαρμοστικοί νόμοι και των τριών μνημονίων, που τους ψήφισαν, θα είναι εδώ, δεν λέει κανείς τους ότι θα τους καταργήσει. Και όλες οι "μεταμνημονιακές" δεσμεύσεις, μετά τον περασμένο Αύγουστο, τις έχουν αποδεχτεί όλοι στο όνομα της συνέχειας του κράτους. Τα ματωμένα πλεονάσματα, επίσης τις συστάσεις της ΕΕ για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για ελαστικοποίηση ωραρίων και εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις, πλειστηριασμούς, αυτά και η κυβέρνηση η σημερινή, του κ. Τσίπρα, και η αυριανή κυβέρνηση, του κ. Μητσοτάκη, έχουν πει ότι θα τα υλοποιήσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: