Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ


 ..ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ



Στα «γεμάτα» ξεκινούν οι διεργασίες αναφορικά με το νέο πακέτο με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στον 3ο κύκλο της λεγόμενης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης».


 Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών».

Μάλιστα, η νέα έκθεση «αξιολόγησης» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Ιούνη, δηλαδή αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης για τις ευρωεκλογές.

Την ίδια ώρα, στα κεντρικά ζητήματα της τρέχουσας περιόδου περιλαμβάνεται και το υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2023, όπου βέβαια θα ενσωματώνονται η γκάμα με τα αντιλαϊκά μέτρα και των τριών μνημονίων καθώς βέβαια και η επερχόμενη (από το 2020) κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά.

Ενα πρώτο δείγμα γραφής δίνεται στο «εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν στο πλαίσιο του φετινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με τα «πρωτογενή πλεονάσματα» να διαμορφώνονται σταθερά πάνω από τους αντιλαϊκούς στόχους και μάλιστα σε πορεία διόγκωσης (2020 4% του ΑΕΠ, 2021 4,2%, 2022 4,6%).

Αντίμετρα» εμπαιγμού...
 
Σε αυτό το έδαφος και με δεδομένη την αντιλαϊκή πολιτική που επεκτείνεται για τα πολλά επόμενα χρόνια, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες γύρω από την υποτιθέμενη ...«διόρθωση αδικιών» και τα λεγόμενα «αντίμετρα», μερικά από τα οποία περιέχονται και στο υπάρχον Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Μεταξύ άλλων:

Τα περί «ρύθμισης των οφειλών» από επαγγελματίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό αφορούν «διευκολύνσεις» προκειμένου τα λαϊκά στρώματα να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι και να «προσέλθουν στο γκισέ», αφού, όπως καταγράφεται και στα σχετικά στοιχεία, τα λαϊκά στρώματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στα βάρη του αντιασφαλιστικού εκτρώματος του νόμου Κατρούγκαλου και της φοροληστείας, που βέβαια παραμένουν σε πλήρη ισχύ.

Η λεγόμενη μείωση του αρχικού φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχος από το 22% στο 20%, που θα έρθει να κουμπώσει με την προνομοθετημένη κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου (από το 2020) στα 5.681 ευρώ, δηλαδή φοροληστεύοντας λαϊκά εισοδήματα που ξεκινούν από 405 ευρώ το μήνα!

Οι ενδεχόμενες «μειώσεις» στο ΦΠΑ, πιθανώς με μετατάξεις εμπορευμάτων από τον υψηλό συντελεστή (24%) στο 13%, δεν πρόκειται να αλλάξουν το γεγονός της φοροληστείας του λαού, που άλλωστε πληρώνει και τη μεγάλη πλειοψηφία των έμμεσων και άμεσων φόρων, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλλαγές. Θυμίζουμε άλλωστε ότι το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ (24% από 23%) και μάλιστα σε συνδυασμό με τις μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή, καθώς και σε μια σειρά από ανατιμήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Στο κάλπικο παιχνίδι «παίζουν» και οι «διορθωτικές κινήσεις» στα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των προσεχών «αξιολογήσεων» θα εξεταστεί το ζήτημα της αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών, που με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.
Ο εμπαιγμός έχει και συνέχεια, με την πρόταση για επαναφορά της έκπτωσης φόρου 1,5% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης τυχόν επιπλέον οφειλής που βεβαιώνεται στα εκκαθαριστικά της Εφορίας. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκπτωση ίσχυε μέχρι το 2015, για να καταργηθεί στη συνέχεια και να επανέλθει τώρα με τη μορφή του λεγόμενου «αντιμέτρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: