Τρίτη 14 Μαΐου 2019

ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΝΗΜΑΤΑ

news398d
 Ανωνύμου του Έλληνος



Εγώ θα επιμείνω σ' αυτό το περιούσιο μνημείο του ανθρώπινου πολιτισμού που όμως τα πιθηκάκια το χλευάζουν: 

Ωχ αδελφέ, ας «τρολάρουμε», ας χαβαλεδιάσουμε την πρόωρή μας άνοια, ας «επικοινωνήσουμε» την μαλακία μας στο διαδίκτυο, ας «ποστάρουμε» εικόνες της ανούσιας καθημερινότητας για να δείχνουμε «in»! 


«Εικονική πραγματικότητα», κατά κυριολεξία η ψευδέστατη εντύπωση, σε όλο της το μεγαλείο, σε κάθε έκφανση. Εδώ έχουν πάρει διαζύγιο από τον έρωτα, τον ήλιο, την θάλασσα, το βουνό, τα δέντρα, την ομορφιά, το τραγούδι, τους αγώνες, την προκοπή, το μεροκάματο, την επανάσταση, την κοινωνία κλεισμένοι στον απύθμενο βόθρο της ελάχιστων ιντσών. 

Εδώ σβήνουν κάθε αληθινό και δημιουργικό (νομίζουν ότι σβήνουν) θα νοιαστούν για την Παναγία των Παρισίων; Δικιά τους είναι, αυτοί την έφτιαξαν; Μπορούν να την «τρολάρουν», να την «ποστάρουν», να την «σελφάρουν», να την «ανεβάσουν», ποτέ να την νοιώσουν, να την απολαύσουν, να έχουν μέθεξη, να την κάνουν κομμάτι της ψυχής τους. Τα μνημεία είναι πηγές έμπνευσης μόνο για τους ανθρώπους και βαρίδια για τους ψηφιακούς πιθήκους! 
 
Κι αν θέλουν να δούνε, έτσι για πλάκα, κάποια από αυτά, «γκουγκλάρουν» την άψυχη εικόνα. Εξουσία και όχλος από διαφορετικές αφετηρίες, με κοινό σκοπό- παρανομαστή στον ολέθριο δρόμο του πιθήκου. Αν καεί κάποιο από αυτά θα χύσουν κροκοδείλια δάκρυα: Ο παγκόσμιος όχλος χαζεύει έκπληκτος, δακρυσμένος δωρεάν τηλεοπτικό θέαμα (η καταστροφή το πιο αποτελεσματικό αφιόνι). 

Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί θα πουλήσουν «μουτράκλα», που έλεγε ο αείμνηστος Χάρρυ Κλυνν, θα τα κονομήσουν. Έτσι δεν έγινε στο Παρίσι; Γεροντολάγνος ζιγκολό βγήκε στα κανάλια συντετριμμένος και δήλωσε ότι θα φτιάξει την Notre Dame ομορφότερη σε πέντε χρόνια! Πού θα βρεις, ρε ηλίθιε, 1300 κορμούς βελανιδιάς μήκους 90-100 μέτρων η κάθε μια για την στέγη; Τσιμέντο θα γίνει με γυαλί, μέταλλο, αλουμίνιο και τιτάνιο. Όπως συμβαίνει στην αναπαλαίωση κτιρίων. Κρατάνε την εξωτερική όψη και μέσα... μεταμοντέρνα ρουστίκ! Πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ μαζεύτηκαν για την αποκατάσταση. Πριν κρυώσουν οι πύργοι της Παναγίας άρχισε η χοντρή κονόμα!


Η Παναγία των Παρισίων πέθανε οριστικώς! Ζει στο μυαλό μας και στο ομότιτλο έργο του Β. Ουγκώ. Είναι αληθινή εικόνα μόνο της ψυχής μας! Όσοι ευτυχήσαμε να κάνουμε την υπέροχη παραποτάμια πεζοπορία Πύργος Άιφελ-Notre Dame και ν’ απολαύσουμε τα βιτρό της. 

Την Παναγία των Παρισίων κατέστρεψε ο καπιταλισμός, το άθλιο Δυτικό σύστημα εξουσία, όπως έκανε και με και τόσα άλλα εμβληματικά παγκόσμια μνημεία αιώνες τώρα! Σας λένε τίποτα, Δυτικές ύαινες, οι ναοί των Ίνκας και των Αζτέκων; 

 Η Παναγία των Παρισίων είναι πλέον πολιτιστικό δείγμα της βάρβαρης Δύσης! Μαζί με την Παλμύρα τα πρώτα μνημεία της τραγικής μετάβασης από τον άνθρωπο στον πίθηκο. Μνημεία; Μνήματα του γήινου πολιτισμού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: