Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

ΝΟΤRE DAME


Παναγία των Παρισίων: Οι θρησκευτικοί θησαυροί που διασώθηκαν (video)
Ξεπέρασαν ήδη τα 750 εκ ευρώ οι προσφορές για την αποκατάσταση του ναού συμβόλου της χριστιανοσύνης..





 Αντέχει η δομή του μεγαλοπρεπή ναού (αυτό αφιερωμένο εξαιρετικά στους σύγχρονους εργολάβους και μηχανικούς που τους πέφτουν οι γεφυρες από τη πρώτη δεκαετία)



Οι θησαυροί της Notre Dame προσελκύουν κάθε χρόνο 14 εκατ. τουρίστες. Το ιερό ακάνθινο στεφάνι του Χριστού, ένα κομμάτι από τον τίμιο σταυρό και ένα καρφί από την Σταύρωση του Μεσσία, τα εμβληματικά βιτρό του Καθεδρικού Ναού, αλλά και το άγαλμα της Παναγίας με τι Θείο Βρέφος, σώθηκαν τη νύχτα μετά από πολύωρες προσπάθειες.

 «Στο δημαρχείο αυτή τη στιγμή έχουμε τους θησαυρούς, τα πιο πολύτιμα αντικείμενα που μπορούσαν να μεταφερθούν εύκολα. Όλα μεταφέρθηκαν τη νύχτα, είναι ένα μικρό θαύμα μέσα στην ατυχία μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος 4ου Διαμερίσματος του Παρισιού. Ανάμεσα στα εκθέματα που διασώθηκαν βρίσκεται και ο χιτώνας του Λουδοβίκου του ένατου που αγιοποιήθηκε, τα αγάλματα των έντεκα Αποστόλων, πίνακες του 16ου και 17ου αιώνα αλλά και οι τέσσερις καμπάνες, με την μεγαλύτερη να ζυγίζει 14 τόνους.

«Αναφορικά με τους πίνακες, τους μεγάλους πίνακες της Παναγίας των Παρισίων, θα μεταφερθούν από τον καθεδρικό ναό μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ζημιά που να σχετίζεται με τη φωτιά, αλλά ζημιές που σχετίζονται με τον καπνό», ανέφερε ο υπουργός πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ.

Αντέχει η δομή του μεγαλοπρεπή ναού

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά, όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών. Η διάσωση του καθεδρικού ναού παίχτηκε «μέσα σ' ένα τέταρτο της ώρας, σχεδόν μισή ώρα», δήλωσε επίσης ο Λοράν Νουνιέζ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ εγκωμίασε το «θάρρος» των πυροσβεστών που έσπευσαν επιτόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: