Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ


 Χτίζουν τον εξειδικευμένο αμόρφωτο  ενισχύοντας την παραπαιδεία



Θανάσης Παφίλης ΚΚΕ: Που ακούστηκε αναβάθμιση με ψαλίδι; Αναβαθμίζεται το Λύκειο κόβοντας μαθήματα της γενικής παιδείας;




Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, περιέγραψε μεταξύ άλλων τον Γολγοθά της λαϊκής οικογένειας που πληρώνει για τη μόρφωση των παιδιών της σε κάθε βήμα, από το Δημοτικό μέχρι τα ΑΕΙ, τα ΙΕΚ και άλλα κέντρα κατάρτισης. «Και μετά μας μιλάτε για δημόσια και δωρεάν Παιδεία; Λίγη ντροπή ή λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει! 2,5 δισ. είναι μόνο τα φροντιστήρια που πληρώνει ο κόσμος καθημερινά», σχολίασε καυστικά ο Θ. Παφίλης.

Μιλώντας για το Λύκειο, σημείωσε: «Τι λέει η κυβέρνηση; Ετσι όπως κατάντησε η Γ' Λυκείου, καλύτερα να καταργήσουμε τη Γενική Παιδεία, να πάμε στα τέσσερα μαθήματα της Κατεύθυνσης και να την κάνουμε ουσιαστικά προπαρασκευαστική χρονιά για τα πανεπιστήμια, δηλαδή ένα ακόμα φροντιστήριο. Και μάλιστα λέει ότι έτσι αναβαθμίζεται το Λύκειο! Αναβαθμίζεται το Λύκειο κόβοντας μαθήματα Γενικής Παιδείας;», ρώτησε ρητορικά ο Θ. Παφίλης.

«Καταθέσαμε τροπολογία για κατοχύρωση βαθμολογίας σε μαθήματα εξετάσεων ώστε να μην τα δίνει την επόμενη χρονιά. Μας απαντήσατε ότι είναι αδιανόητο!», συνέχισε ο Θ. Παφίλης και εξήγησε ότι αυτή η ρύθμιση θα βοηθούσε τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ώστε, αν πάνε να ξαναδώσουν εξετάσεις για δεύτερη χρονιά, να μην χρειάζεται να δώσουν και τα τέσσερα μαθήματα. Θύμισε ότι όταν ίσχυε αυτό το μέτρο, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90, βοήθησε πολλά παιδιά λαϊκών οικογενειών να μπουν στα πανεπιστήμια και να γλιτώσουν κάμποσα εκατομμύρια συνολικά από τα φροντιστήρια.

Οσο για την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για τους παλιότερους πτυχιούχους των ΤΕΙ, με την οποία προτείνει να υπάρχει διαδικασία ισοτίμησης των πτυχίων όσων από αυτούς το επιθυμούν με τα πτυχία των νέων Ιδρυμάτων που δημιουργούνται, ο υπουργός την απέρριψε ως «ασαφή» και ο Θ. Παφίλης απάντησε: «Κάντε την σαφή, ελάτε να συζητήσουμε πώς μπορεί να γίνει, αντί να την απορρίψετε!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: