Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ


 Κωδικοποιούν τους μνημονιακούς νόμους (για τους οποίους ο Τσίπρας έσχιζε τα ιμάτιά του) παγιώνοντας την μνημονιακή φυλακή ..




Στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας, που σημαίνει μονιμοποίηση και παγίωση όλων των μνημονιακών νόμων, των άγριων ανατροπών σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που ψηφίστηκαν με τα τρία μνημόνια και επισφραγίζονται με τις Οδηγίες και αποφάσεις της ΕΕ που διαρκώς ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο, προχωράει τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας το μέγεθος της κοροϊδίας της «μεταμνημονιακής εποχής».

Το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται ήδη από την περασμένη Παρασκευή σε επίπεδο κοινοβουλευτικών Επιτροπών και φέρει τον τίτλο: «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης (ΚΕΚ) και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο αφού, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «ενόψει των μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων της χώρας όπως απορρέουν από το Ν.4336/2015 και της διάθεσης προς τούτο κονδυλίων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα", κρίθηκε αναγκαία η επανασυγκρότηση της ΚΕΚ το έτος 2018, με την Υ41/2 -7 - 2018 απόφαση του Πρωθυπουργού (Υ.Ο.Δ.Δ 388)».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. 4336/2015 είναι το 3ο μνημόνιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ - ΔΗΣΥ) και το Ποτάμι.

Αλλωστε, γι' αυτόν το λόγο τόσο η εισηγήτρια της ΝΔ, Σ. Βούλτεψη, όσο και ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Γ. Δ. Καρράς, έκαναν «γαργάρα» το πραγματικό ζητούμενο του νομοσχεδίου και αφιέρωσαν τις ομιλίες τους σε διαδικαστικά θέματα.

Ζητούμενο ο πιο συστηματικός έλεγχος στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής
 
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, που καταψήφισε το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι όταν γίνεται λόγος για κωδικοποίηση της νομοθεσίας «μιλάμε για μια ακόμη περισσότερο αντεργατική και αντιλαϊκή νομοθεσία, για τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που ισχύουν, για μία νομοθεσία που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο τις αντιδραστικές ευρωενωσιακές Οδηγίες και αποφάσεις, που παρέχει συνεχώς διευκολύνσεις και προνόμια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Η κωδικοποίηση, τόνισε, κρίνεται αναγκαία γιατί «συμβάλλει στον πιο συστηματικό κρατικό και κυβερνητικό έλεγχο εφαρμογής αυτής της πολιτικής, της αντεργατικής - αντιλαϊκής νομοθεσίας, στον εντοπισμό κενών και αντιφάσεων που πρέπει να καλυφθούν και να επιλυθούν και, από την άλλη μεριά, στην εξυπηρέτηση ακριβώς αυτών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εγχώριων και ξένων, ώστε να είναι πιο σαφές, απλοποιημένο και εύκολα προσβάσιμο σε όλους αυτούς το νομοθετικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα μπορούν να λειτουργούν και να πραγματοποιούν τις επενδύσεις, για τα κέρδη τους».

Υπενθύμισε πως η κωδικοποίηση της νομοθεσίας είναι και από τις βασικές αξιώσεις των Ενώσεων του κεφαλαίου, όπως του ΣΕΒ, πρόταση που είχε καταθέσει και στη συνταγματική αναθεώρηση.
Επισήμανε ότι η κωδικοποίηση προϋποθέτει ενίσχυση του ρόλου της ΚΕΚ σε όργανο με μόνιμο και διαρκή χαρακτήρα που τα μέλη του θα διορίζονται από τον πρωθυπουργό, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο.
Ειδική αναφορά έκανε στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου για την τροποποίηση της σύνθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) σε αρνητική κατεύθυνση. Οπως σημείωσε, ορίζεται η συμμετοχή στην ΕΕΔΑ μεγάλου αριθμού ΜΚΟ σε σχέση με ευάλωτες ομάδες όπως π.χ. των ατόμων με αναπηρία. Δήλωσε ότι «συντασσόμαστε με το αίτημα της ΕΕΔΑ για την απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: