Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

ΟΙ ΜΠΙΖΝΕΣ ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ


 Και τα εδέσματα που προσφέρθηκαν κατά τη συνάντηση Ζάεφ Τσίπρα ήταν η Ενέργεια οι Μεταφορές η Αγροτοδιατροφή οι κατασκευές και άλλες κατά βάση υπηρεσίες τ αποφάγια εκ των οποίων θα προσφερθούν μετά πολλών επαίνων στον ικέτη  λαό



Οπως είπε και ο Αλ. Τσίπρας, «το κύριο πιάτο της συνάντησης ήταν οικονομικό». Ετσι, ανακοινώθηκε ότι συστήνεται Συντονιστική Επιτροπή για την Οικονομική Συνεργασία, που θα εποπτεύει, θα ενθαρρύνει και θα βοηθάει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, υιοθετήθηκε ένα συμβατικό πλαίσιο οικονομικών σχέσεων, για την προστασία επενδύσεων και την αποφυγή διπλής φορολόγησης, ενώ υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας, για τη διάνοιξη της συνοριακής διόδου στους Πρόμαχους της Πέλλας για την ενίσχυση του εμπορίου, των τουριστικών ροών κ.λπ.


Στον τομέα των μεταφορών και υποδομών, αποφασίστηκε η αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς και της διασύνδεσης των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης διαμέσου της Βόρειας Μακεδονίας.

Στον ενεργειακό τομέα συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν η υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου (Ελλάδα, Β. Μακεδονία, Σερβία) και η επαναλειτουργία του αγωγού πετρελαίου. Υπήρξε προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ ΔΕΣΦΑ και MER, κρίσιμες συνομιλίες των ΕΛΠΕ για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων, αλλά και τη μελλοντική συνεργασία, καθώς και συνομιλίες ΑΔΜΗΕ-MEPSO για την ηλεκτρική διασύνδεση.

Στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησαν οι δύο πρωθυπουργοί, ανακοινώθηκαν επίσης ότι: Εκλεισαν «με θετικό τρόπο» οι διαβουλεύσεις της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα σε ό,τι αφορά τα σχολικά εγχειρίδια, καθώς και ότι θα προχωρήσει η ίδρυση πρεσβειών που θα αντικαταστήσουν τα Γραφεία Συνδέσμου που υπήρχαν έως τώρα.

Αποφασίστηκε ακόμα η σύσταση μέχρι τα μέσα Μάη αυτής της διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους και από τα δύο κράτη, που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα προσπαθήσει να βρει συγκεκριμένες λύσεις, με βάση τους διεθνείς και ενωσιακούς κανόνες, στα ζητήματα των εμπορικών ονομασιών, σημάτων και επωνυμιών.

Πέρα από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, συγκροτείται και ένα Συμβούλιο το οποίο θα παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και μια ειδική Επιτροπή μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας, η οποία θα στηρίζει τις προσπάθειες των επιχειρηματιών.

Το οικονομικό φόρουμ
 
Αργότερα χτες το απόγευμα, απευθυνόμενοι στους περισσότερους από 300 επιχειρηματίες των δύο χωρών που συμμετείχαν στο επιχειρηματικό φόρουμ που οργανώθηκε, οι δύο πρωθυπουργοί αλλά και οι αντιπρόεδροι των κυβερνήσεων Ελλάδας και Β. Μακεδονίας ανακοίνωσαν προσκλητήριο επενδύσεων, υποσχόμενοι εγχώρια και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρηματικών επενδυτικών πλάνων.

Από την ελληνική πλευρά εξαγγέλθηκε η στήριξη των επενδύσεων για επέκταση της επιχειρηματικότητας στα Βαλκάνια με «χρηματοδοτικά εργαλεία», μέσω του Εθνικού Οργανισμού Βαλκανικής Ανάπτυξης, που σχεδιάζεται να ιδρυθεί, με προίκα περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή εκπροσωπήθηκαν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι (Μυτιληναίου, Βαρδινογιάννη, Κόκκαλη, Σαββίδη κ.λπ.), από μια σειρά κλάδους (Ενέργεια, κατασκευές, μεταφορές, αγροδιατροφή κ.λπ.), επιβεβαιώνοντας το πραγματικό περιεχόμενο των συμφωνιών και ποιους εξυπηρετούν. Και οι δύο κυβερνήσεις προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη συμμετοχή των επιχειρηματιών ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Αλ. Τσίπρας περιγράφοντας τα οφέλη σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου και η Β. Μακεδονία δίοδος δρόμων ενεργειακών αλλά και δρόμων μεταφοράς, εμπορικών συναλλαγών, και οι προεκτάσεις αυτών των δρόμων φτάνουν στην καρδιά της Κεντρικής Ευρώπης».
Ο Ζόραν Ζάεφ προσπάθησε να παρουσιάσει μια ανάταση της οικονομίας της Β. Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι τους τελευταίους μήνες ενισχύθηκαν κατά 27% οι εμπορικές συναλλαγές με την Ελλάδα, με το εμπορικό ισοζύγιο να ανέρχεται στο 1 δισ. δολάρια. Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα επενδύσεων στη χώρα του και κάλεσε σε πολλαπλασιασμό των επενδύσεων και σε νέους τομείς. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του ανακοίνωσε ότι στον πρώτο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, θα μπορούν να συμμετέχουν και εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις και κοινοπρακτικά σχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: