Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ


Την απαξίωσαν, όπως όλες τις δημοσιες επιχειρήσεις, την τεμάχισαν στο πάγκο των τοκογλύφων και επί των τεμαχίων της έθεσαν κλήρο, την λεηλάτησαν (energa) και τώρα από κοινού φωνασκούν επειδή τα εναπομείναντα κουρέλια δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιβίωσης.. 
 



Αβέβαιη είναι η συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΗ σύμφωνα με έκθεση της «Ernst & Young» που είναι ο ορκωτός ελεγκτής της επιχείρησης, η οποία για το 2018 παρουσίασε σημαντικές ζημιές.

Ήδη διαφαίνεται ο κίνδυνος τα «σπασμένα» και της ΔΕΗ να φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Συγκεκριμένα η ΔΕΗ ανακοίνωσε ζημιές ύψους 542 εκατ. ευρώ που φτάνουν τα 903,8 εκατ. ευρώ με τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες. Το καθαρό χρέος της ΔΕΗ είναι 3,7 δισ. ευρώ -μειωμένο κατά 212,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017- και ο κύκλος εργασιών μειώθηκε το 2018 στα 4,7 δισ. ευρώ από 4,9 δισ. ευρώ το 2017. Επίσης, το 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της είναι στα 2,4 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. το 2017.

Η «Ernst & Young» αναφέρει στην έκθεσή της ότι «με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, οι ανωτέρω συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επόμενων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Συγκυριακό θεωρεί το ζήτημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «τα αποτελέσματα για το 2018, που ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, καταγράφουν μια αρνητική συγκυρία, την οποία οι γνωστοί κινδυνολόγοι της αντιπολίτευσης επιχειρούν να αξιοποιήσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην Επιχείρηση». Αναφέρει ακόμα ότι «για όλα τα επόμενα χρόνια που θα είναι στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας της αγοράς Ενέργειας της χώρας».


Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε ότι «η ΔΕΗ, οδηγείται στην καταστροφή με απόλυτη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «αφήνει πίσω του μια ωρολογιακή βόμβα στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: