Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ

 ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ





Μια επιτυχημένη κοινωνική ανασύνταξη των επιστημόνων που αποφοίτησαν από τα πανεπιστήμια των σοσιαλιστικών χωρών.. Απουσίαζαν ωστόσο ηχηρά ονόματα -σημερινοί καθεστωτικοί- από την επανένωση αυτή..




Με επιτυχία έγινε το περασμένο Σάββατο το βράδυ στο Κερατσίνι, στον Πολυχώρο Καχραμάνογλου, η συνέλευση για την ίδρυση του Πανελλαδικού Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο Σοσιαλισμό», με τη συμμετοχή δεκάδων αποφοίτων επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, οι οποίοι ευτύχησαν να σπουδάσουν στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Η εκδήλωση ήταν η συνέχεια των μαζικών συγκεντρώσεων που διοργάνωσαν οι ΚΟ Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή τις επετείους των 100χρονων της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και των 100χρονων του ΚΚΕ την περασμένη χρονιά, που απευθύνονταν στους αποφοίτους των σοσιαλιστικών χωρών, και στη συνέχεια της δημιουργίας Ομάδας Πρωτοβουλίας που έβαλε στην πράξη το εγχείρημα της δημιουργίας του Συλλόγου και άλλων εκδηλώσεων που ακολούθησαν. Ετσι, με τη συνέλευση εγκρίθηκε το καταστατικό του Συλλόγου και ψηφίστηκε 9μελής προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή που αναλαμβάνει να προχωρήσει τις νομικές διαδικασίες που απαιτούνται για τη σύσταση του Συλλόγου.

Οι σκοποί του Συλλόγου, όπως ορίζονται από το καταστατικό (άρθρο 2) που καταλήχτηκε παίρνοντας υπόψη προτάσεις και τροποποιήσεις που έγιναν όλο αυτό το διάστημα, είναι οι εξής:

«1) Η προβολή της προσφοράς και των επιτευγμάτων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα. Η ανάδειξη και υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας από την επιχείρηση παραχάραξης. Η τεκμηριωμένη απάντηση στην εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού.
2) Η συμβολή στη διενέργεια κριτικών επιστημονικών ερευνών (ανάδειξη - προβολή αρχειακών τεκμηρίων, πηγών, μελετών, μεταφράσεων, γραπτών ή προφορικών μαρτυριών κ.λπ.) για την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης σε κάθε χώρα, τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τα αίτια που οδήγησαν στο ιστορικό πισωγύρισμα, στις αντεπαναστατικές ανατροπές και την καπιταλιστική παλινόρθωση.
3) Η συμβολή στη διαπάλη σε επιστημονικό επίπεδο για τα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα που αφορούν τους διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής και σχετίζονται με τα γνωστικά ή επαγγελματικά αντικείμενα των σπουδών μας.
4) Η συμβολή στους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος και στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της μεγάλης πλειοψηφίας.
5) Η συμβολή στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στην πάλη εναντίον του ιμπεριαλισμού, στην απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
6) Η συμβολή στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δικτύων αλληλεγγύης, γενικότερα και ανά ειδικότητα, στο πλαίσιο του μαζικού λαϊκού κινήματος.
7) Η συμβολή στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων με πολιτιστικό - μορφωτικό περιεχόμενο (εκδηλώσεις, επισκέψεις, εκδρομές κ.λπ.).
8) Η επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων, όλων εμάς που μας ενώνουν κοινές εμπειρίες και αναμνήσεις από τα φοιτητικά μας χρόνια στις ιδιαίτερες συνθήκες των χωρών που σπουδάζαμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: