Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Η ΙΛΑΡΑ ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ


 Πρωταθλητές τα φασιστοκαθεστώτα: Βραζιλία και Ουκρανία. Αιτίες; Οι ανεπαρκείς δομές υγείας και η λαϊκή φτώχεια..



Ακρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δίνει η UNICEF για την έξαρση των επιδημιών ιλαράς διεθνώς, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι σε μόλις δέκα χώρες αναλογούν τα 3/4 της αύξησης των νέων κρουσμάτων για το 2018, ανάμεσά τους χώρες τόσο διαφορετικές όσο η Γαλλία, η Βραζιλία και η Ουκρανία. 


Η τάση είναι ανησυχητική σε πολλές ακόμα χώρες, καθώς σε 98 κράτη συνολικά το 2018 σημειώθηκαν περισσότερα κρούσματα σε σχέση με το 2017. Η UNICEF σημείωσε πως έτσι ακυρώνεται μέρος της προόδου που είχε επιτευχθεί στον αγώνα κατά της ιλαράς, που είναι μεν εύκολη στην πρόληψη, αλλά δυνητικά θανατηφόρα όταν εκδηλωθεί. Όπως σημείωσε η Χενριέτα Φορ, γενική διευθύντρια της UNICEF:

 «Αυτή είναι μια κλήση αφύπνισης. Έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλιο, ασφαλές, αποτελεσματικό και ελάχιστα δαπανηρό για την καταπολέμηση μιας ασθένειας εξαιρετικά μολυσματικής, ένα εμβόλιο το οποίο σώζει σχεδόν ένα εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες» Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Ουκρανία, με τον συνταρακτικό αριθμό των 30.000 περισσότερων κρουσμάτων σε σχέση με το 2017, φτάνοντας συνολικά τα 35.120 πέρσι, ενώ το 2019 διαγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνο, καθώς μόνο το πρώτο δίμηνο του 2019 έχουν ήδη καταγραφεί 24.042 νέα κρούσματα.

Έκρηξη κρουσμάτων υπήρξε και στη Βραζιλία, όπου από μηδενικά καταγεγραμμένα περιστατικά το 2017, σημειώθηκαν 10.262 κρούσματα τη χρονιά που πέρασε. Σημαντική και η αύξηση στη Γαλλία, με 2269 περισσότερα κρούσματα μέσα σε ένα χρόνο. Σοβαρή επιδημία φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη στις Φιλιππίνες, καθώς ήδη έχουν καταγραφεί 12736 κρούσματα ιλαράς και 203 θάνατοι από την αρχή του 2019, ενώ για όλο το 2018 ο αριθμός κρουσμάτων είχε ανέλθει στις 15599.

Ως αίτια των επιδημιών τόσο σε αναπτυσσόμενες, όσο και σε αναπτυγμένες χώρες, αποδίδονται από τον ΟΗΕ στην ανεπάρκεια των υποδομών υγείας, τις ταραχές σε μια σειρά χώρες, το χαμηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης της κοινότητας, η διάδοση του αντιεμβολιαστικού κινήματος, ειδικά στην περίπτωση της ιλαράς, καθώς μέσω διαδικτύου διασπείρονται ανυπόστατες φήμες για σύνδεση του εμβολίου με τον αυτισμό.

Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ σημείωνε πριν λίγο διάστημα πως κύριος λόγος μη εμβολιασμού είναι πως τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο. υπογραμμίζοντας η αναζωπύρωση της ιλαράς πέρσι ξεπέρασε κατά 50% εκείνη της ήδη κακής χρονιάς του 2017, όταν και καταγράφηκαν 136.000 θάνατοι. Ο ίδιος οργανισμός, πριν ένα μήνα κατέταξε το «δισταγμό έναντι του εμβολιασμού» ανάμεσα στις 10 σημαντικότερες και πιεστικότερες απειλές για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο το 2019.

Ακόμα απειλητικότερο για την υγεία είναι βέβαια ένα σύστημα που, την ώρα που υπάρχει κάθε δυνατότητα πλέον για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλου του πληθυσμού, αφήνει τεράστια κομμάτια του χωρίς την πιο στοιχειώδη κάλυψη, ενώ προκαλεί πολέμους και αποσάθρωση χωρών που επιτείνουν τις δυσκολίες εμβολιασμού, την ώρα που στα ανεπτυγμένα κυρίως καπιταλιστικά κέντρα παρέχει το κατάλληλο έδαφος για την έκρηξη επικίνδυνων αντιεπιστημονικών θεωριών, που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία. Με πληροφορίες από 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: