Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ


 Υπουργείο Περιβάλλοντος: Τρέχουν ασθμαίνοντες να κλείσουν μνημονιακές υποχρεώσεις που εκκρεμούν ... 




Ως γνωστό τα μνημόνια εξαντλήθηκαν.. "Τελούμε ωστόσο υπό τον απόηχό τους για περίπου 99 χρόνια.. " Για πόσο ηλίθιους μας εκλαμβάνουν αμφότεροι!!



Μία από τις τελευταίες μνημονιακές εκκρεμότητες στον τομέα της Ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), σπεύδει να «κλείσει» η κυβέρνηση μέσω του πολυνομοσχεδίου που καταθέτει - πιθανότατα αύριο Παρασκευή - στη Βουλή και με το οποίο έρχεται παράλληλα να «ανοίξει» τις επενδύσεις στο πλούσιο εγχώριο γεωθερμικό δυναμικό, ενώ καταργεί και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), αντικαθιστώντας το με μια πιο «σύγχρονη» και «ευέλικτη» υπηρεσία, η οποία θα ακολουθεί τα κελεύσματα της αγοράς για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ, το νομοσχέδιο προωθεί τον διαχωρισμό των δικτύων διανομής φυσικού αερίου από τις δραστηριότητες παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας. Τα δίκτυα αποσπούνται από τη ΔΕΠΑ και μεταβιβάζονται σε νέα εταιρεία, με την «επωνυμία ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ», το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα ανήκει κατά πλειοψηφία (51%) στο κράτος, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ, με πρόβλεψη να πωληθούν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η διαδικασία αυτή κρίνεται αναγκαία ούτως ώστε το κράτος να διατηρήσει υπό την ευθύνη του τη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων, αναλαμβάνοντας προφανώς και το απαιτούμενο κόστος που θα πληρώνει ο λαός, ενώ το πλέον κερδοφόρο εμπορικό τμήμα θα ιδιωτικοποιηθεί.

Αντίστοιχα, η «ΔΕΠΑ ΑΕ», που θα απασχολείται μόνο με την εμπορία και την προμήθεια φυσικού αερίου, μπαίνει κι αυτή στη σειρά για πώληση, καταρχάς το 50% του συνόλου των μετοχών της συν μία μετοχή, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές μεταβιβάζονται άνευ ανταλλάγματος στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ), στο γνωστό «υπερταμείο», για περαιτέρω «αξιοποίηση» εν ευθέτω χρόνω.

Ειδικότερα, στη «ΔΕΠΑ Υποδομών» περνούν τα Δίκτυα Διανομής Φυσικού Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, καθώς και της υπόλοιπης Ελλάδας, που σήμερα αναπτύσσονται και ανήκουν στη «Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου ΑΕ». Στην κυριότητά της περνούν επίσης τα ποσοστά συμμετοχής της σημερινής ΔΕΠΑ στα διεθνή έργα διασύνδεσης του εγχώριου συστήματος φυσικού αερίου με γειτονικές χώρες, δηλαδή στη διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας (αγωγός IGI), στον σχεδιαζόμενο αγωγό διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας - Ιταλίας «EastMed», στον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου «IGB», ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων που απορρέουν από συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΔΕΠΑ για τη μελλοντική συμμετοχή της στην κατασκευή του νέου πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Τέλος, στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία ρητή αναφορά για τους εργολαβικούς εργαζόμενους της ΔΕΠΑ, παρά τις υποσχέσεις που είχε μοιράσει πριν από λίγες μέρες ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Σταθάκης, περί μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» για τους μόνιμους υπαλλήλους το επόμενο διάστημα, ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού διαχωρισμού.

Σχετικά με την εκμετάλλευση του εγχώριου γεωθερμικού πεδίου, το νομοσχέδιο αναφέρει ξεκάθαρα ότι αποσκοπεί στην απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης αδειών για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων και στη «μείωση της γραφειοκρατίας». Ετσι, καταργούνται οι μέχρι πρότινος «χρονοβόρες διαδικασίες» που απαιτούνταν για την έκδοση άδειας εκμετάλλευσης και πλέον η διενέργεια διαγωνισμού θα γίνεται σε ένα μήνα. Επίσης, αναφέρει ονομαστικά τα γεωθερμικά πεδία που προχωρούν προς άμεση εκμετάλλευση, τα οποία είναι 31 σε ολόκληρη τη χώρα και στην πλειοψηφία τους εντοπίζονται στην Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης και στα νησιά του Αιγαίου, ενώ από δύο γεωθερμικά πεδία καταγράφονται σε Ηπειρο - Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ιόνιο.

Τέλος, με το νομοσχέδιο καταργείται το ΙΓΜΕ και στη θέση του ιδρύεται η «Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών» (ΕΑΓΜΕ), με στόχο τη δημιουργία μιας πιο «ευέλικτης» υπηρεσίας, με μικρότερο αριθμό Διευθύνσεων και με καθήκοντα, ανάμεσα σε άλλα, τον έλεγχο γεωθερμικών πεδίων, την αποτύπωση όλων των υδρευτικών γεωτρήσεων της χώρας, τον έλεγχο μεταλλείων και λατομείων, τη συνεργασία και παροχή υπηρεσιών σχετικών με τους υδρογονάνθρακες στην «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ΑΕ» κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: