Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΜΝΗΣΗ ...



..ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗ "ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ.."




Όχι, ενδιαφέρον για την γαλάζια σημαία δεν έχουν εισέτι εκδηλώσει.. Έχει αυτή καταεξευτελιστεί έτσι κι αλλιώς..


Σήμερα είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν τα ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια που οργανώνει η Τουρκία σε Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο και τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 8 Μάρτη.

Οι ασκήσεις χαρακτηρίζονται οι μεγαλύτερες που έκανε ποτέ η Τουρκία και διόλου τυχαία φέρουν τον κωδικό «Γαλάζια Πατρίδα», παραπέμποντας σε διαρκείς δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για μεγάλα τμήματα όλης της περιοχής που το τουρκικό κεφάλαιο συνδέει με τα στρατηγικά του - μακροπρόθεσμα γεωπολιτικά - συμφέροντα και διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί με όλους τους τρόπους, αμφισβητώντας ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών.

Θυμίζουμε ότι τόσο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν όσο και οι υπουργοί Αμυνας, Εξωτερικών κ.ά. αναφέρονται σε μια περιοχή συνολικής έκτασης 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Μεσόγειο ως «τουρκική επικράτεια», ενώ συχνά - πυκνά εμφανίζονται και σχετικοί χάρτες που διαδίδουν τις προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, η «Γαλάζια Πατρίδα» θα ολοκληρωθεί στις 8 Μάρτη, ενώ μόνο από το Πολεμικό Ναυτικό θα πάρουν μέρος 102 πλοία, φρεγάτες, κορβέτες και αποβατικά πολεμικά πλοία, που θα αποπλεύσουν από τις τουρκικές βάσεις σε Γκιόλτζουκ (Θάλασσα του Μαρμαρά) και Ακσάζ (απέναντι από τη Ρόδο). Θα πάρουν μέρος επίσης ελικόπτερα, αεροσκάφη επιτήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ, καθώς και επίλεκτες δυνάμεις μαζί με πεζοναύτες, με σενάριο την αιχμαλωσία εχθρών. Προβλέπεται ακόμα η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) «εγχώριας» κατασκευής, αλλά και πυραύλων UMTAZ και CIRIT, που επίσης κατασκευάζονται στην Τουρκία και η παραγωγή τους ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια.

Να σημειωθεί ότι τουρκικές δυνάμεις συμμετέχουν και στην ετήσια υποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ «Dynamic Manta», που ξεκίνησε χτες στο Παλέρμο της Ιταλίας και ολοκληρώνεται επίσης στις 8/3. Σ' αυτήν παίρνουν μέρος ΗΠΑ, Τουρκία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα.

ΗΠΑ - Τουρκία «μοιράζονται ζωτικά συμφέροντα»
 
Στο μεταξύ, ενδεικτική των σύνθετων ανταγωνισμών που καθορίζουν τις εξελίξεις στη «γειτονιά» μας είναι νεότερη έκθεση που παρουσιάστηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας. Τονίζει μεταξύ άλλων ότι οι δύο χώρες «είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ από το 1952 και μοιράζονται ορισμένα ζωτικά συμφέροντα, αλλά η εναρμόνιση των προτεραιοτήτων τους μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτές οι προτεραιότητες ορισμένες φορές αποκλίνουν, ανεξάρτητα από την ηγεσία σε κάθε πλευρά, με βάση τη γεωγραφική αντίθεση, τις αντιλήψεις για το τι είναι απειλή και τους ρόλους στην περιφέρεια».

Σημειωτέον, χτες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου επανήλθε σε ένα θέμα - «αγκάθι» για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, την αγορά των ρωσικών συστημάτων «S-400», την οποία χαρακτήρισε «τελειωμένη υπόθεση».

Συνάντηση για το Κυπριακό
 
Στο μεταξύ, αναθερμαίνονται συνεχώς κρίσιμα μέτωπα που θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό το αλισβερίσι πολλών με την Τουρκία, με πρώτο το Κυπριακό.
Χτες, έγινε «άτυπη συνάντηση» ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε «θετικό και καλό κλίμα» αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρξε και σύγκλιση απόψεων». Τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολη η φάση που περνούμε. Θα πρέπει να πω ότι αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας, προκειμένου να διαμορφωθούν τέτοιοι όροι αναφοράς που θα μας επιτρέψουν έναν δημιουργικό και αποτελεσματικό διάλογο». Ο Ακιντζί δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να γίνει νέα συνάντηση με τον Αναστασιάδη, για να συζητηθούν ειδικά το θέμα της αποκέντρωσης των εξουσιών και οι αρμοδιότητες των «συνιστωσών πολιτειών».

Ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική» και ανέφερε ότι ο Κύπριος ηγέτης παρουσίασε «τις ιδέες του για αποκέντρωση». Ακόμα, ότι συμφωνήθηκε να προχωρήσει η εφαρμογή ΜΟΕ που αφορούν την κινητή τηλεφωνία, τη διασύνδεση ηλεκτρικών δικτύων μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών, τον καθορισμό περιοχών όπου θα συνεχιστούν οι έρευνες για τον εντοπισμό ναρκών και άλλες κινήσεις «καλής θέλησης» (π.χ. επιστροφή πινάκων Ελληνοκυπρίων καλλιτεχνών που παρέμειναν «υπό την προστασία της τουρκοκυπριακής πλευράς» από το 1974).

Σημειωτέον, για το Κυπριακό συζήτησαν χτες στην Αθήνα και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Αμερικανίδα Τζέιν Χολ Λουτ, σε μία συνάντηση για την οποία κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι έγινε σε «καλό κλίμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: