Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ...


 ...ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ



Λίγο έλειψε να ξεχάσω να σας πω ότι  ανάμεσα στα προαπαιτούμενα που η κυβέρνηση έσπευσε να κλείσει από τα πρώτα, ήταν και η εφαρμογή του αισχρού μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με κυβερνητική απόφαση.


Ηδη εξάλλου στη σχετική συμφωνία στο Γιούρογκρουπ τονιζόταν ότι «στην αγορά εργασίας, η Ελλάδα θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2013».

Εξάλλου, η έκθεση της Κομισιόν, με άξονα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, αναμένεται να δώσει υποδείξεις και για τη συνέχεια. Μάλιστα, το ζήτημα της «ανταγωνιστικότητας» πέρα από την έκθεση της «ενισχυμένης εποπτείας» θα συμπεριληφθεί και στην έκθεση για το

«Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», όπου από φέτος εντάσσεται και η ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, σειρά από «προαπαιτούμενα» αφορούν και σε άλλα πεδία. Μεταξύ αυτών:
Η στελέχωση της ΑΑΔΕ (φοροεισπρακτικός μηχανισμός) με ικανό αριθμό υπαλλήλων και βέβαια με στόχο τη «βελτίωση» των εισπράξεων του κράτους αναφορικά με τους φόρους και τα χαράτσια που φορτώνουν στις πλάτες του λαού.

Οι αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση με την τοποθέτηση γενικών γραμματέων σε υπουργεία και επιτελικές θέσεις, με στόχο, όπως λένε, τη «βελτίωση» της δημόσιας διοίκησης, στην πραγματικότητα για την αποτελεσματική διεκπεραίωση των υποθέσεων και παρεμβάσεων που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και της ορθής διεκπεραίωσης των προβλεπόμενων κονδυλίων του προϋπολογισμού.

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες και η «μη δημιουργία» νέων προκειμένου να βελτιωθεί η παρακολούθηση του προϋπολογισμού.

Η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) με στόχο την αύξηση των κεντρικών δημόσιων συμβάσεων επί των συνολικών εξόδων των νοσοκομείων.
Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με σειρά άλλων, έχουν στόχο ένα κράτος ακόμα πιο «φιλικό» στους επιχειρηματικούς ομίλους, ανεξάρτητα από τις εναλλαγές στην αστική - κυβερνητική διαχείριση.
 
Σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση» και μόνιμο κλοιό

Σήμερα, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του φετινού «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», θα δημοσιοποιήσει και την έκθεση με τις «μακροοικονομικές ανισορροπίες» στην ΕΕ. Η ελληνική οικονομία έχει ενταχθεί στη λίστα με τα κράτη που υπάγονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση» για το 2019, καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «αναδεικνύονται ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας».
Μεταξύ άλλων, οι «μακροοικονομικές ανισορροπίες» που εντοπίζονται στην ελληνική οικονομία αφορούν την «καθαρή επενδυτική θέση» ως προς τα άλλα κράτη και τις αγορές, που είναι αρνητική, φτάνοντας στο -142,5% του ΑΕΠ (με ενδεικτικό όριο έως -35% του ΑΕΠ), το μερίδιο των εξαγωγών στην τελευταία 5ετία που έχει μειωθεί κατά 10% (με όριο 6%), το κρατικό χρέος που έχει απογειωθεί στο 176% του ΑΕΠ κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: