Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ..


latuff ..ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ.. 





 Έχει από καιρού εκπονηθεί σχέδιο στις ΗΠΑ το οποίο εκτελείται βήμα το βήμα..





Ο δοτός «Πρόεδρος» Juan Guaidó μόλις πήρε το χρίσμα από τον Τραμπ κινείται αμέσως για την αναδιάρθρωση-ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας Citgo Petroleum και αναζητεί χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Αυτά αναφέρουν τα Αμερικάνικα ΜΜΕ αποκαλύπτοντας έτσι και την ουσία της επίθεσης που γίνεται στην Βενεζουέλα.

Ο έγκυρος Οργανισμός ανάλυσης και πληροφοριών γύρω από το πετρέλαιο S&P Global Platts αποκαλύπτει ότι, άμεσο επακόλουθο της αναγνώρισης του Juan Guaidó ως δήθεν «Πρόεδρο» της Βενεζουέλας, είναι ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει ήδη συντάξει «σχέδιο εισαγωγής ενός νέου νόμου εθνικής πολιτικής υδρογονανθράκων».

Το Σχέδιο καθιερώνει «ευέλικτους» δημοσιονομικούς και συμβατικούς όρους για έργα που προσαρμόζονται στις τιμές του πετρελαίου και στον κύκλο των επενδύσεων του πετρελαίου»

 Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός «νέου οργανισμού υδρογονανθράκων», που θα « περιλαμβάνει διαγωνισμό υποβολής προσφορών για έργα φυσικού αερίου και για συμβατικά έργα για, βαρύ και πρόσθετα-βαρύ αργό πετρέλαιο» Με άλλα λόγια, πρόκειται για ταχείες κινήσεις για την ιδιωτικοποίηση του πετρελαίου της Βενεζουέλας και για να ανοίξει την πόρτα για τις πολυεθνικές εταιρίες.

Όπως γίνεται αντιληπτό ο ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εγκαταστήσουν πραξικοπηματικά σαν Πρόεδρο της Βενεζουέλας αμέσως κινήθηκε στο να αναδιαρθρώσει την κρατική εταιρία της χώρας προς την κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης. Μέσα σε 48 ώρες ο Guaidó προσπάθησε τάχιστα να πάρει τον έλεγχο της κρατικής εταιρίας διύλισης πετρελαίου της Βενεζουέλας Citgo Petroleum και να χρησιμοποιήσει τα έσοδά της για την χρηματοδότηση του καθεστώτος που προέκυψε από το πραξικόπημα που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

Ο Guaidó προσπαθεί ήδη να απολύσει τους διευθυντές της Citgo Petroleum και να διορίσει δικό του Διοικητικό Συμβούλιο. Η Citgo Petroleum είναι θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, PDVSA της Βενεζουέλας, και ο μεγαλύτερος αγοραστής και εμπορικός διακινητής του πετρελαίου της Βενεζουέλας.

 Το Reuters περιγράφει την Citgo σαν «το σημαντικότερο συναλλαγματικό ενεργητικό της Βενεζουέλας». Το Bloomberg την αποκαλεί σαν «το κόσμημα των περιουσιακών στοιχείων του PDVSA.» Ο Guaidó αναζητεί επίσης χρήματα από το περιβόητο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη χρηματοδότηση της μη εκλεγμένης «κυβέρνησής» του.

Εκτός από την επιδίωξη χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, ο Guaidó προσπαθεί ακόμη να στείλει ένα νέο δικό του εκπρόσωπο στην Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης. Οργανωμένο Σχέδιο Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Οι Πρόεδροι Ούγκο Τσάβες και Nicolas Maduro αντιστάθηκαν κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις προσπάθειες από Αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου να εκμεταλλευθούν τους άφθονους φυσικούς πόρους της χώρας. Έσπασαν τους δεσμούς τους με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια τράπεζα, για τους οποίους ο Τσάβεζ δήλωσε ότι «κυριαρχούνται από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ».

Η Βενεζουέλα και άλλες αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής συνεργάστηκαν και ίδρυσαν την «Τράπεζα του Νότου», σαν αντίβαρο προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια τράπεζα. Στις 23 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος Donald Trump αναγνωρίζει τον ελάχιστα γνωστό, σπουδαγμένο στις ΗΠΑ Juan Guaidó σαν τον υποτιθέμενο «προσωρινό Πρόεδρο» της Βενεζουέλας. Επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ, η Washington Post αναφέρει πως η στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ είναι «να χρησιμοποιήσετε την προσωρινή κυβέρνηση σαν ένα εργαλείο στο να στερήσει από τον Μαδούρο τα έσοδα του πετρελαίου, έχοντας ήδη αναγκάσει την Βενεζουέλα να κάνει όλες τις αγορές της με μετρητά».

Η S&P Global Platts αναφέρει επίσης ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ είναι σκληρό χτύπημα για την Βενεζουέλα, και η κυβέρνηση Τραμπ είναι έτοιμη να σκληρύνει ακόμη περισσότερα τα μέτρα. Επί λέξη αναφέρει:

 «… Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις που έχουν παρεμποδίσει σοβαρά την ικανότητα του PDVSA για εξεύρεση νέας χρηματοδότησης ή αναδιάρθρωσης των χρεών της». Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δηλώνουν πως είναι διατεθειμένοι να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στον πετρελαιακό τομέα της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ εάν ο Μαδούρο σε αντιπαράθεση με τον Guaido κλιμακώσει περαιτέρω την βία ή την πολιτική καταστολή.

Πηγές της αγοράς ΗΠΑ των ΗΠΑ δηλώνουν πως «η αναγνώριση του Guaido ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας θα μπορούσαν να ωθήσουν τις βιομηχανίες διύλισης πετρελαίου των ΗΠΑ να σταματήσουν τις αγορές του αργού της Βενεζουέλας όσο ο Μαδούρο παραμένει στην εξουσία.» Η ιστοσελίδα Grey zone αναφέρεται στο πρόγραμμα της αντιπολίτευσης που μεταξύ των άλλων διακηρύσσει:

« Οι δημόσιες επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης που εξασφαλίζει την αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση τους, συμπεριλαμβανομένων και συμφωνιών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα». Και ακόμη « το συγκεντρωτικό μοντέλο του ελέγχου της οικονομίας θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα μοντέλο της ελευθερίας και της αγοράς βασισμένο στο δικαίωμα του κάθε πολίτη της Βενεζουέλας να έχει εγγυημένο το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας και της επιχειρηματικής ελευθερίας»

Από κοντά και ο Ακροδεξιός γερουσιαστής των ΗΠΑ στην Φλόριντα Marco Rubio, ο οποίος έχει εμπλακεί ενεργά στο πραξικόπημα, επανειλημμένα αναφέρεται για το πετρέλαιο και κάλεσε στο Τουίτερ στις 24 Ιανουαρίου τους εργάτες πετρελαίου να «κόψουν» τον Μαδούρο και να «αρχίσουν να συνεργάζονται» με τον Guaidó.

Με όλες αυτές τις πληροφορίες γίνονται φανερές οι επιδιώξεις του Ιμπεριαλισμού στην Βενεζουέλα. Τα περί δημοκρατίας, ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάνε περίπατο. Όλη η προσπάθεια γίνεται για να αρπάξουν τα μονοπώλια τον φυσικό πλούτο της χώρας με αρχή το πετρέλαιο. Βρήκαν και την κατάλληλη μαριονέτα να εκπονήσει τα σχέδια που εξασφαλίζουν την είσοδό τους στην χώρα.

Είναι στα χέρια του λαού της Βενεζουέλας να απορρίψει τα σχέδιά τους και να κατακτήσει το δικαίωμα να είναι νοικοκύρης στον τόπο του απορρίπτοντας ταυτόχρονα και τις προσπάθειες συμβιβασμού του Μαδούρο.
Πάνος Αλεπλιώτης
Ατέχνως

Δεν υπάρχουν σχόλια: