Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΚΗ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ

Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος στο δικαστήριο


 Ο πρώην χωροφύλαξ που είδε φως εκκλησιαστικού πολυελαίου και εισήλθε για να νομιμοποιήσει τις αμαρτίες του θα σταθεί κανονικά ενώπιον του φυσικού του δικαστή πριν από τον θεό του. 




Με την κατάθεση των εννιά μαρτύρων της Πολιτικής Αγωγής, μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγίου Αμβρόσιου, που κατηγορείται για δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος σχετικά με ομοφοβικό κείμενό που είχε δημοσιεύσει τον Δεκέμβριο του 2015 στην ιστοσελίδα του υπό τον τίτλο ««ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ». Στο ακροατήριο παραβρίσκεται ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, γνωστός για εμπρηστικά και ακραία ομοφοβικά κηρύγματα, και άλλοι ιερείς.

 Πρωτοδίκως ο μητροπολίτης Αμβρόσιος είχε αθωωθεί καθώς η έδρα είχε κάνει δεκτή την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία φράσεις του μητροπολίτη όπως «φτύστε τους! αποδοκιμάστε τους! μην τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι! είναι επικίνδυνοι!» δεν μπορούν να χαρακτηριστούν επικίνδυνες για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ομοφυλοφίλων. Είχε κάνει επίσης δεκτό τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι δεν εννοούσε τους ομοφυλόφιλους αλλά τους πολιτικούς που ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης (βλ. «Ο Αμβρόσιος ξανά στο σκαμνί για το κήρυγμα μίσους», Εφ.Συν.»).

Οι καταθέσεις των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Στην ερώτηση της έδρας προς τους μάρτυρες αν το επίδικο κείμενο του μητροπολίτη αφορά μόνο τους πολιτικούς, είπαν ότι αφορά κυρίως τους ομοφυλόφιλους ή ότι αναφέρεται σε ομοφυλόφιλους πολιτικούς, τους οποίους άλλωστε αποκαλεί μικρή μειοψηφία μέσα στη Βουλή και άρα δεν συμπίπτουν με αυτούς που ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών.

 Είπαν συγκεκριμένα ότι οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο μητροπολίτης -όπως «εκτρώματα»- είναι φράσεις που αποδίδονται συνήθως σε ομοφυλόφιλους και όχι σε πολιτικούς και ότι προτρέπουν σε κοινωνική απομόνωση και βία. Ανέφεραν επίσης ότι τόσο οι ίδιοι όσο και άλλα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχουν υποστεί σωματική και λεκτική κακοποίηση παρόμοια με αυτή στην οποία προτρέπει ο μητροπολίτης.

Στη συνέχεια σημείωσαν ότι κανείς στον Τύπο ή στο κοινωνικό τους περιβάλλον δεν έχει ερμηνεύσει ότι το κείμενο στρέφεται εναντίον πολιτικών, αλλά πως όλοι έχουν καταλάβει ότι στρέφεται εναντίον των ομοφυλόφιλων, όπως άλλωστε και άλλα κείμενα του μητροπολίτη που είχαν παρόμοια φρασεολογία αν και δεν είχαν αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης.

 Ακόμα και στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ ιεραρχών με αφορμή το κείμενο του μητροπολίτη Αμβρόσιου -το οποίο καταδίκασε και ο πρόσφατα εκλιπών μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος- θεωρήθηκε αυτονόητο ότι το αντικείμενο διαμάχης ήταν η στάση του μητροπολίτη για τους ομοφυλόφιλους και πως πουθενά δεν αναφέρθηκαν σ' αυτό οι πολιτικοί.

 Στις πρώτες απόπειρες της υπεράσπισης να μετατρέψει και πάλι τη δίκη σε δίκη των ομοφυλόφιλων, με ερωτήσεις όπως «κουνιέστε στον δρόμο;» ή «αυτό που απορρέει από την ιδιότητα της ομοφυλοφιλίας είναι προσβολή;», αντέδρασε έντονα η Πολιτική Αγωγή ζητώντας από το δικαστήριο να προστατεύσει την τιμή των μαρτύρων, όπως αρμόζει σε ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: