ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ..
Σε γραμμή εφησυχασμού του λαού για τα όσα επικίνδυνα προοιωνίζονται η συμφωνία των Πρεσπών και οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί για τα Βαλκάνια, που την υπαγόρευσαν και στους οποίους άλλωστε πρωτοστατεί και συστηματικά τους «ξεπλένει» η κυβέρνηση, κινήθηκε η πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού αμέσως μετά την αναγγελία των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Ο Αλ. Τσίπρας έγραψε στο διαδίκτυο:
«Η Βόρεια Μακεδονία, που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στην περιοχή. Οι επόμενες γενιές και στις δύο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς. Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία. Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας»!
Λίγο αργότερα, εξερχόμενος της Βουλής, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τους πανηγυρισμούς για την «ιστορική μέρα που ξημερώνει για τα Βαλκάνια, με τη μακρά Ιστορία των πολέμων, των συγκρούσεων, των διενέξεων, του εθνικιστικού μίσους», και κρύβοντας ποιοι υποκίνησαν τα μίση και τις συγκρούσεις, υποστήριξε ότι «γυρίζουμε σελίδα και δίνουμε χώρο στην ειρήνη, στη συνεργασία, στη φιλία, στην αλληλεγγύη, στην αλληλοκατανόηση». Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και σε όσους διαφωνούν με τη συμφωνία, λέγοντας ότι πολύ γρήγορα «θα δουν τα μεγάλα οφέλη απ' αυτό το ιστορικό βήμα προς τα μπρος», και επανέλαβε τις επικίνδυνες βλέψεις της εγχώριας αστικής τάξης περί «Ελλάδας με ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Ερωτήματα πάντως ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης προκάλεσε η απάντησή του στο αν παίρνει σειρά το Κυπριακό. «Δεν είμαι λάτρης της πολιτικής της αδράνειας στην εξωτερική πολιτική, αγωνίζομαι για λύσεις, οι λύσεις όμως απαιτούν σεβασμό του διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων», δήλωσε.
Σε δήλωσή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για «τις μεγάλες δυσκολίες που έρχονται από την εφαρμογή της συμφωνίας», με «αρνητικές συνέπειες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από μια προβληματική συμφωνία». Προεξοφλώντας ουσιαστικά την ταχεία ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, πλέον, στο ΝΑΤΟ, όπως εξαρχής ήταν ο στόχος της συμφωνίας των Πρεσπών, παρέπεμψε στο επόμενο παζάρι που θα ανοίξει μπροστά, με διαβεβαιώσεις ότι «το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ δεν πρόκειται να το απεμπολήσω». Κάλεσε πάντως τους πολίτες «να μείνουν ενωμένοι και να επιδείξουν δημοκρατική ωριμότητα. Μακριά από ακρότητες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου