Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ


 Το έγκλημα δεν είναι χθεσινό.. Συντελείται χρόνια τώρα κατά συρροή και εξακολούθηση με δράστη τη διοικηση της εταιρίας





Στη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργικής» προχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας η ΔΕΗ, προς την οποία η «Χαλυβουργική» έχει χρέος 34,5 εκατ. ευρώ.


Το προηγούμενο διάστημα είχε προηγηθεί άλλο ένα σίριαλ διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών για τη ρύθμιση του χρέους, ωστόσο η πρόταση της διοίκησης της «Χαλυβουργικής» κρίθηκε «ανεπαρκής» από τη ΔΕΗ, ο πρόεδρος της οποίας ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση του συνόλου των οφειλομένων.

Η παραγωγική δραστηριότητα στο εργοστάσιο έχει σταματήσει από το 2015 και ο αριθμός των εργαζομένων υποδιπλασιάστηκε στα 170 άτομα. Από τότε μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι άλλοτε δούλευαν με εκ περιτροπής απασχόληση και άλλοτε έβγαιναν σε διαθεσιμότητα.
Στο πλευρό των εργαζομένων της «Χαλυβουργικής», που πλέον είναι αντιμέτωποι με το κλείσιμο του εργοστασίου και την ανεργία, στέκεται το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Η περίπτωση της «Χαλυβουργικής», υπογραμμίζει το Συνδικάτο, «έρχεται να αποδείξει με τον χειρότερο τρόπο ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους για ανθρώπινη ζωή, αλλά το αμείλικτο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους των καπιταλιστών». Προσθέτει ακόμα πως το παράδειγμα του εργοστασίου αποδεικνύει ότι «τίποτα δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τις αυταπάτες που καλλιεργεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός (παλιός και νέος), με αιτήματα για φθηνό ρεύμα, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους εργοδότες».

Το Συνδικάτο επισημαίνει τις ευθύνες των κυβερνήσεων και της διοίκησης της εταιρείας για τη σημερινή κατάσταση.

Επιβεβαιώνεται ο επιζήμιος ρόλος των εργατοπατέρων
Στηλιτεύει επίσης τη στάση των συνδικαλιστικών δυνάμεων που «ως πλειοψηφία στο επιχειρησιακό σωματείο και στην ΠΟΕΜ συκοφάντησαν εργατικούς αγώνες και καλλιέργησαν την αντίληψη ότι οι αγώνες θα κλείσουν το εργοστάσιο», που ισχυρίστηκαν ότι «ο ηρωικός εννιάμηνος αγώνας των συναδέλφων χαλυβουργών έκλεισε την "Ελληνική Χαλυβουργία"», που δεν προετοίμασαν τους εργαζόμενους να δώσουν μάχη με βάση τα δικά τους συμφέροντα αλλά τους καλούσαν πάντα «να διεκδικήσουν αυτά που είχε ανάγκη για την κερδοφορία της η εργοδοσία».
«Είναι το κυνήγι της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, που υπερασπίζονται μαζί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός και όλες οι κυβερνήσεις και στο βωμό τους θυσιάζονται οι εργαζόμενοι και πετιούνται στα αζήτητα σαν στυμμένες λεμονόκουπες», υπογραμμίζει το Συνδικάτο.

Πολλά τα σχετικά παραδείγματα στον κλάδο του Μετάλλου
Οπως εξηγεί το Συνδικάτο, στον κλάδο του Μετάλλου είναι πολλά τα σχετικά παραδείγματα: «Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, στα ΕΑΣ, στα Ναυπηγεία, στην ΕΛΒΟ και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση και αντιμετωπίζουν την απειλή της ανεργίας και της εξαθλίωσης».
Καλεί την κυβέρνηση«να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων στη "Χαλυβουργική", αλλά και να προβεί σε ενέργειες που δεν θα επιτρέψουν το κλείσιμο του εργοστασίου».

Καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του και να απαντήσουν «ενιαία, ταξικά, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες στον αγώνα απέναντι στη διαρκή επίθεση εργοδοσίας - κυβερνήσεων - Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: