Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

ΟΧΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Οι ΗΠΑ ανησυχούν
     για οποιαδήποτε «μονομερή» 
   ανάληψη στρατιωτικής δράσης 
                 στην Συρία
Κούρδοι μαχητές του ΥPG με αμερικανικές δυνάμεις στο Μαμπλίς.
  Φανερή η αμερικανική ανησυχία για τις δηλώσεις Ερντογάν πως «νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων», που χαρακτηρίζονται «τρομοκράτες» από την Άγκυρα, αλλά υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον, θα ξεκινήσει «τις ερχόμενες ημέρες», στη Συρία.
  Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι οποιαδήποτε «μονομερής» ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον των «πληρεξούσιων» δυνάμεών τους θα θέσει σε κίνδυνο την εκεί παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών.
Σχολιαστές επισημαίνουν ότι για τις ΗΠΑ οι κουρδικές δυνάμεις θεωρούνται «ζωτικής σημασίας» για την καταπολέμηση των «αυτονομιστών τρομοκρατών» του αποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου.
  Παρά τη διαφαινόμενη πρόοδο στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών τρομοκρατών του ISIS και την ειρήνευση στον ξενοκίνητο εμφύλιο στη Συρία, οι ΗΠΑ επανειλημμένα έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που μάχονται για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και τους Ιρανούς συμμάχους του. 
  Η παρουσία των περίπου 2.000 Αμερικανών «στρατιωτικών συμβούλων» στη Συρία δεν ενοχλεί μόνον την Δαμασκό.
  Η Άγκυρα αμφισβητεί τις προθέσεις του νατοϊκού συμμάχου της, ειδικότερα επειδή οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ Κούρδοι μαχητές επιχειρούν να δημιουργήσουν παράλληλες κυβερνητικές δομές.
  Η Ουάσινγκτον, για την προστασία των γεωπολιτικών συμφερόντων της στην περιοχή, έχει (με υποκριτικό τρόπο για κάποιους σχολιαστές) προειδοποιήσει την Άγκυρα να μην εξαπολύσει «μονομερή στρατιωτική επιχείρηση που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τους Αμερικανούς στρατιώτες», οι οποίοι πρόσφατα έστησαν παρατηρητήρια κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων, στην περιοχή Μανμπίζ, ανατολικά του Ευφράτη. 

  «Οι Κούρδοι παραμένουν αφοσιωμένοι συνεργάτες της Ουάσινγκτον στη μάχη εναντίον του ISIS» αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.
  Υπενθυμίζεται πως ο προεδρικός σύμβουλος Τζον Μπόλτον είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό πως «οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Συρία όσο οι ιρανικές και συμμαχικές τους δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν εκεί».
  Αλλά και ο υπουργός Άμυνας Τζον Μάτις, επισκεπτόμενος την αίθουσα Τύπου του Πενταγώνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να παραμείνουν στη Συρία και μετά την εξόντωση των δυνάμεων του ISIS, για να εκπαιδεύουν τους ντόπιους προκειμένου να εξασφαλισθεί η σταθερότητα στην περιοχή».
  Mε την ευκαιρία, εναλλακτικοί ιστότοποι αναδημοσίευσαν δηλώσεις που είχε κάνει ο στρατηγός Wes Clark σε συνέντευξή του το 2007, σύμφωνα με την οποία αποκάλυπτε ότι λίγο μετά την 11/9 γνώριζε πως «οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στο Ιράκ, στη Συρία, στον Λίβανο, στη Λιβύη, στη Σομαλία, στο Σουδάν και στο Ιράν».
Δεν πιάνουν τα σχέδια Τραμπ για διεθνή σύμπραξη εναντίον του Ιράν
  Δεν αρκεί η υποστήριξη που γνωρίζουν τα σχέδια του προέδρου Τραμπ εναντίον του Ιράν, από Σαουδική Αραβία και Ισραήλ. Έντονη είναι η αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εκφράσει ανοικτά τις προθέσεις του απέναντι στο Ιράν. Την εχθρότητά του ολοκλήρωσε με την ανακοίνωση για την αμερικανική αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
  Είχε φτάσει να δηλώσει στους δημοσιογράφους στις 12 Ιουλίου: «Λόγω των μεγάλων προβλημάτων που έχουμε προκαλέσει στην ιρανική οικονομία με τα αμερικανικά αντίποινα, σύντομα θα έρθουν να μου ζητήσουν “να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία”».
  Ωστόσο, έχουν περάσει πέντε μήνες και οι σκέψεις του προέδρου Τραμπ δεν δικαιώνονται.
  Oι σχέσεις ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας δοκιμάζονται εξαιτίας της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι. Και είναι προφανής η προσπάθεια του Λευκού Οίκου να καλύψει τον πρίγκιπα διάδοχο του σαουδαραβικού βασιλείου μπιν-Σαλμάν για τις ευθύνες του στη δολοφονία.
  Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που κατέθεσαν στη διευθύντρια της CIA Gina Haspel αυτήν την εβδομάδα δεν άφησαν αμφιβολίες για την ενοχή του μπιν-Σαλμάν - ακόμη και ο από τους στενότερους συνεργάτες του Τραμπ, ο Lindsey Graham, δήλωσε: «Θα πρέπει να είναι κάποιος τυφλός για να μην μπορεί να διακρίνει ποιος βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία Κασόγκι».
  Διαψεύδονται ακόμη και οι ισχυρισμοί Τραμπ σε tweet ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα είχε χορηγήσει στο Ιράν 150 δισεκατομμύρια δολάρια» στην προσπάθεια να πείσει τους Δημοκρατικούς να εγκρίνουν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.
  Η αλήθεια είναι πως η διακυβέρνηση Ομπάμα είχε πληρώσει στο Ιράν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 προκειμένου να διακανονισθεί νομική διαφορά για την πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τεχεράνη πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
  Επίσης, Ιρανοί αξιωματούχοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς Τραμπ ότι οι «παγωμένες» καταθέσεις του Ιράν στο εξωτερικό ξεπερνούν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.
  Υποστηρίζεται πως περί τα 29 δις δολάρια έχουν μπλοκαριστεί λόγω των αμερικανικών οικονομικών αντιποίνων, όπως έχει ανακοινώσει η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, από το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: