Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

ΤΡΑΜΠ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ


 ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ





Μια πλευρά που δείχνει να ξεχωρίζει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αυτή των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας.




Δεν περνάει απαρατήρητο ότι οι ανακοινώσεις Τραμπ για «απόσυρση από τη Συρία» έγιναν περίπου μια βδομάδα μετά την εξαγγελία της Τουρκίας ότι ετοιμάζει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με στόχο την «αντιμετώπιση» των Κούρδων, που αποτελούν εστία ανησυχίας και κινδύνου για την Αγκυρα, στην προοπτική δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα νότια σύνορά της.

Την Παρασκευή πάντως ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι αμερικανικές ανακοινώσεις και συνολικές εξελίξεις «μας έκαναν να αποφασίσουμε να περιμένουμε για λίγο», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «στις κατ' ιδίαν συναντήσεις και τηλεφωνικές μας συνομιλίες διαπιστώσαμε ότι σκεφτόμαστε παρόμοια με τον Τραμπ σε πολλά ζητήματα στο Συριακό. Τις τελευταίες μέρες κατορθώσαμε να ακούσουμε από την αμερικανική κυβέρνηση τα πιο καθαρά και ελπιδοφόρα λόγια εδώ και καιρό».

Εξίσου σημαντική είναι και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι «εξετάζεται» η πιθανότητα έκδοσης του Γκιουλέν (του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη που η Τουρκία θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 και ζητά να εκδοθεί από τις ΗΠΑ, όπου ζει αυτοεξόριστος).
Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες του αμερικανικού Πενταγώνου (Defense Security Cooperation Agency) έδιναν το «πράσινο φως» για πιθανή πώληση πυραύλων «Πάτριοτ» στην Τουρκία, με την υποσημείωση ότι αυτή «παραμένει ουσιώδες συστατικό στοιχείο των προσπαθειών της στρατηγικής μας για την Εθνική Ασφάλεια και την Εθνική Αμυνα να ανταγωνιστούν (άλλες) μεγάλες δυνάμεις και στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή».

Το ίδιο στίγμα εκπέμπουν και οι επισημάνσεις του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, που σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» αναγνώριζε ότι «οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι δύσκολες αλλά κρίσιμες» και εξηγούσε: «Ο ρόλος που παίζει η Τουρκία στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας τις προσπάθειές μας εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους", η θέση του Ιντσιρλίκ, η συνεργασία μας στον τομέα επιβολής του νόμου ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Μας είναι πραγματικά απαραίτητη. Αλλά είναι μια δύσκολη σχέση...». Αναφερόμενος ειδικά στη Συρία, τόνιζε ότι με τους Τούρκους «εργαζόμαστε για να βρούμε ένα συμβιβασμό (σ.σ. "modus vivendi")...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: