Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Ρωσικό υπΕξ:
   Η Μόσχα θα απαντήσει
         αποτελεσματικά




«Κάποτε είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στα παρασκήνια του θεάτρου. Ένας από τους κλόουν μπήκε τρέχοντας στη σκηνή έντρομος να ειδοποιήσει τους θεατές. Οι οποίοι όμως το πήραν για αστείο. Παρ΄όλο που ο κλόουν όλο και πιο δραματικά τους προειδοποιούσε, τον υποδέχονταν με χειροκροτήματα, αγνοώντας τον κίνδυνο»! 
– Soren Kierkegaard


  Η   Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι η απόφασή της να αποσυρθεί από την συμφωνία για τα πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς είναι οριστική και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα λάβει αντίμετρα αν οι επικίνδυνοι αμερικανικοί πύραυλοι εγκατασταθούν στην Ευρώπη.
  «Η Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει δημόσια για τα σχέδιά της να αποσυρθεί από την συμφωνία για τους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF) από τον Οκτώβριο. Μέσω υψηλόβαθμων διμερών διαύλων επιβεβαιώθηκε πως η απόφαση είβναι τελική και όχι απόπειρα εκμαίευσης διαλόγου», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Ryabkov στην εφημερίδα «Kommersant».
  Ο Ρώσος υφυπουργός είπε επίσης ότι «η Μόσχα θα απαντήσει αποτελεσματικά» σε ενδεχόμενη απόπειρα που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να τοποθετηθούν πυρηνικοί πύραυλοι μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη.
  «Θα εξαναγκαστούμε να λάβουμε τα απαραίτητα αποτελεσματικά αντίμετρα. Θα ήθελα να προειδοποιήσω να μην σπρώξουν σε καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε έκρηξη με νέα πυραυλική κρίση. Είμαι πεπεισμένος πως οποιαδήποτε σόφρων χώρα θα ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο. Η Ρωσία ουδένα απειλεί, αλλά διαθέτει την απαραίτητη δύναμη και μέσα για να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε επιτιθέμενο», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
Τι είχε προηγηθεί
  Τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος Τραμπ είχε προειδοποιήσει πως η Ουάσινγκτον σχεδίαζε την μονομερή αποχώρηση από την διεθνή Συνθήκη  INF, «επειδή η Μόσχα δεν τηρεί τους όρους της συνθήκης». Ο αμερικανός ηγέτης επίσης είχε υποσχεθεί ότι η χώρα του  «θα συνεχίσει να ενισχύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, ώσπου Ρωσία και Κίνα έρθουν στα λογικά τους».
  Στις αρχές του μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, είχε ανακοινώσει ότι η Ουάσινγκτον «θα αναστείλει τις υποχρεώσεις της στη συνθήκη εντός 60 ημερών αν η Ρωσία δεν τηρεί τους όρους της».
 Η υπογραφή της συνθήκης στις 8 Δεκεμβρίου 1987, ανάμεσα στον τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον ηγέτη της Σοβιετικής (τότε ακόμη) Ένωσης Μιχαήλ Γκοτρμπατσόφ, είχε θεωρηθεί ορόσημο για τον τερματισμό του αγώνα πυραυλικών εξοπλισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΣΣΣΔ.
Την συνθήκη είχε επικυρώσει η αμερικανική Γερουσία στις 27 Μαΐου 1988 και είχε τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου 1988.
  Είχαν τεθεί υπό απαγόρευση και καταστράφηκαν βάσει της συνθήκης INF πύραυλοι «Κρουζ» με ακτίνα δράσης 500-5.500 χιλιομέτρων. 
  Αποτέλεσμα ήταν να καταστραγούν τόσο από ΗΠΑ όσο και την ΕΣΣΔ  2.692 πύραυλοι μικρού και μέσου βεληνεκούς ως την 1η Ιουνίου 1991. Όπως πρόβλεπε η συμφωνία.
Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση
    Οι σχολιαστές επισημαίνουν ότι η αμερικανική οικονομία βασίζεται στη στρατιωτικο-βιομηχανική στήριξη. Αυτό σημαίνει πως κάθε συμφωνία περιορισμού κατασκευής όπλων, πλήττει τη βάση του οικονομικού συστήματος των ΗΠΑ.
Η απόφαση του προέδρου Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία INF, αποτελεί ακόμη μία κίνηση της Ουάσινγκτον κατάργησης ειρηνευτικών συμφωνιών που είχαν επιτευχθεί μετά από πιέσεις πολλών χρόνων για την να επιτευχθεί έλεγχος στους εξοπλισμούς.
Ακολουθεί δε, την μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους (ABM), το 2002 που είχε αποφασίσει ο επίσης ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Τζορτζ W. Μπους.
  Η κατάργηση των συνθηκών αυτών, σε συνδυασμό με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς στα περασμένα δέκα χρόνια, σημαίνει πως άμεσος στόχος παραμένει η Ρωσία, με επιθετική δυνατότητα να πληγεί η ρωσική ενδοχώρα και πέραν αυτής.
Τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο υποστηρίζουν πως οι αμερικανικές αυτές κινήσεις υπονομεύουν την στρατηγική ισορροπία και προκαλούν την εξαπόλυση νέου αγώνα δρόμου εξοπλισμών που θυμίζουν εποχές του Ψυχρού Πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: