Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ


 Ανωνύμου του Έλληνος



Αρέσει, δεν αρέσει, δίχως Ιδεολογία, Οργάνωση, χωρίς ΚΟΜΜΑ και ΗΓΕΤΗ, κάθε εξέγερση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Το πολύ-πολύ θα φέρει πρόσκαιρα οικονομίστικα οφέλη (και αυτά χρειάζονται, αλλά ποτέ δεν είναι αυτοσκοπός, στάχτη στα μάτια) για να εκτονωθεί η κατάσταση προς το συμφέρον του καπιταλισμού.

 Αυτά όλα, φυσικά, κρίνονται στον δρόμο και στο πεζοδρόμιο. Εκεί καθορίζονται τα σχέδια δράσης, αναδεικνύονται οι χαρισματικοί ηγέτες, δικαιώνονται ή όχι οι ιδεολογίες.


Μπορεί τα κίτρινα γιλέκα να κερδίζουν το κατοστάρικο στον μισθό και μείωση της τιμής των καυσίμων, αλλά προέχει η ταξική συνέχεια και συνέπεια. Αν πάνε σπίτια τους, ο καπιταλισμός θα βρει να ισοσκελίσει την όποια χασούρα. Η συνέχεια το παν, οι στόχοι, οι μορφές πάλης, η ηγεσία του κινήματος. Μην ακούσω τις μαλακίες, που σερβίρονται από τα φερέφωνα του καπιταλισμού για «ακέφαλα» κινήματα του 21ου αιώνα, για... ακαπέλωτους αγώνες και άλλα φούμαρα! Δεν υπήρξαν ποτέ, ούτε θα υπάρξουν.

Οι αυθόρμητες εξεγέρσεις, εφόσον δεν αποκτούν έγκαιρα ισχυρές ταξικές κολώνες, ξεφουσκώνουν γρήγορα, μοιράζουν αγιάτρευτες απογοητεύσεις και αποστρατείες στους συμμετέχοντες. Είναι ορθάνοιχτες σε προβοκάτσιες. Όπως συμβαίνει με τα κίτρινα γιλέκα.

H Κασσάνδρα λέει ότι η πολύνεκρη επίθεση στο Στρασβούργο είναι προβοκάτσια, αντιπερισπασμός της εξουσίας στις κινητοποιήσεις των γιλέκων. Τί σημαίνει είμαι αγανακτισμένος, απελπισμένος και καίω το Παρίσι, τα μνημεία, τα μουσεία, τα σπίτια, την υλικοτεχνική υποδομή, που χτίσανε οι αιώνες; Επιστροφή στην βαρβαρότητα;

Υπόκλιση στις απαρχές της βιομηχανικής επανάστασης, που αυθόρμητα οι εργάτες έσπαγαν μηχανές γιατί τις θεωρούσαν πηγή των δεινών; Αυτό θέλει ο Αμερικάνικος Ιμπεριαλισμός και το Κεφάλαιο. Να τα κάνεις όλα στάχτη και μπούλμπερη, για να τα ξαναχτίσουν πάλι από το δικό σου υστέρημα, για να βγάλουν νέα υπερκέρδη.

Καταλάβατε τί χρειάζεται η συνειδητή ταξική πάλη στην οποία αμέσως πρέπει να μετατρέπεται κάθε αυθόρμητη εξέγερση, οι πεντακάθαροι στόχοι, οι ανάλογες με το επίπεδο της κοινωνικής ροής μορφές πάλης, η χαρισματική ηγεσία; Είναι διαβατήριο αποτελεσματικότητας και επιτυχίας κάθε αγώνα, η ασπίδα προστασίας του από κάθε προβοκάτσια και υπονόμευση.

 Δεν τα καίμε, σύντροφοι, τα προστατεύουμε! Γιατί είναι μόνο δικά μας! Η λαϊκή περιουσία! Τους καπιταλιστές... ανασκολοπίζουμε, όταν έρχεται η ώρα! Να ξεβρωμίσει η γη! Δεν ανακάλυψαν την πυρίτιδα τα κίτρινα γιλέκα! Έχει συσσωρευμένη επαναστατική εμπειρία αιώνων ο ντουνιάς με κορυφαία στιγμή την Οκτωβριανή Επανάσταση.



Το μέγιστο πολιτικό γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία, για τους ανθρώπους του λαού, φυσικά! Όχι για να βγάλουμε πατρόν και να ακολουθούμε δουλικά, αλλά για να αντλούμε ιδέες στην πράξη. Για να μη μας πιάσει ποτέ άλλοτε «Κότσους» ο Καπιταλισμός. Κι αν πρώτοι «εμείς» το καταπατήσαμε και σκληρά το πληρώσαμε, ο Μαρξισμός κι ο Λενινισμός (κι όπως θα συμπληρωθεί και θα ονομαστεί στην πορεία του ανθρώπινου δράματος) δεν είναι δόγμα, αλλά καθοδήγηση στην δράση. Μετά από επισταμένη και διαρκή κάθε φορά μελέτη. Και με χαρισματική ηγεσία! Αλλιώς, θα μείνουνε τα... κίτρινα γιλέκα, «αδειανά πουκάμισα», που λέει και ο ποιητής....

Δεν υπάρχουν σχόλια: