Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΨΥΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ


 Προκύπτει από την τριμερή Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ που παίζουν με όλους και με τη φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο






Ενας ακόμα βαρύς κρίκος ήρθε να προστεθεί στην αλυσίδα της επικίνδυνης εμπλοκής της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, με την πραγματοποίηση χτες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, για πρώτη φορά με την επίσημη συμμετοχή και των ΗΠΑ.



Η «αναβάθμιση», άλλωστε, των τριμερών και τετραμερών σχημάτων για την εμπέδωση της αμερικανοΝΑΤΟικής «ασφάλειας» και «σταθερότητας» σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, αποτελεί βασικό κομμάτι και των όσων συζητήθηκαν στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» προ εβδομάδας, με την κυβέρνηση να «σηκώνει τα μανίκια», για την υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Σερβία για τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας.
Στη χτεσινή 5η Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στην Μπέερ Σεβά, στο επίκεντρο βρέθηκαν τα ενεργειακά σχέδια όσο και αυτά της «ασφάλειας».

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντ. Φρίντμαν, που εκπροσώπησε τις ΗΠΑ για πρώτη φορά στην τριμερή σύνοδο κορυφής των τριών κρατών, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, την οποία χαρακτήρισε «άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή και εδράζεται στα κοινά συμφέροντα και στις κοινές αξίες που μοιράζεται και η Αμερική», ενώ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν απολύτως» την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «East Med» που χαρακτήρισε «μείζονος σημασίας για τη σταθερότητα», προκειμένου στο όνομα των «διαφοροποιημένων πηγών Ενέργειας» και της «ενεργειακής ασφάλειας» της ΕΕ να μειωθεί η προμήθεια φυσικού αερίου της Ρωσίας προς χώρες της Ευρώπης.

Ο «East Med» που μαζί με τα υπόλοιπα ενεργειακά σχέδια βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της τριμερούς, θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης και στην επόμενη, τον Φλεβάρη του 2019 στην Κρήτη, όπου θα υπογραφεί και επισήμως η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Πιθανόν και σ' αυτήν την τριμερή θα εκπροσωπηθούν οι ΗΠΑ.

Δίνοντας, εξάλλου, το «στίγμα» των όσων δρομολογούνται, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, σημείωσε ότι «ο EastMed δεν είναι απλά ένα ενεργειακό project, αλλά ένα project με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία και σημασία. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη ροή, τη μεταφορά των ενεργειακών πηγών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Και υπό αυτήν την έννοια, στόχος μας είναι, σε αυτήν τη συνεργασία να συμπεριληφθούν στο μέλλον και άλλες χώρες. Και άλλες χώρες με πηγές Ενέργειας στην περιοχή. Δεν αποκλείουμε κανέναν, αλλά καταθέτουμε την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία, που - επαναλαμβάνω - έχει τόσο οικονομική αξία, εμπορική αξία, όσο και γεωπολιτική αξία».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και αναφερόμενος στο Κυπριακό όπου ξαναζεσταίνονται τα διχοτομικά σχέδια με επίκεντρο και τις αντιπαραθέσεις και τα παζάρια για τη «συνεκμετάλλευση» του ενεργειακού πλούτου με την Τουρκία και το ψευδοκράτος, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού» και για την ανάγκη να υπάρξει «σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της».

Παράλληλα, εξέφρασε την «ανησυχία» των τριών για τις εξελίξεις στη Συρία και «για τον μελλοντικό ρόλο τρίτων χωρών στην περιοχή, της Τουρκίας και του Ιράν» και ανέφερε ότι με το κράτος του Ισραήλ αποφάσισαν «να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών».

Για τη σημασία του αγωγού «East Med» μίλησαν τόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, όσο και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής και σε άλλες χώρες.

Παράλληλα, ο Μπ. Νετανιάχου επανέλαβε τις απειλές προς Συρία και Ιράν, λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε, θα εντείνουμε τη δράση μας στη Συρία για να αποκλείσουμε τρομοκρατικές ενέργειες από το Ιράν» και κατηγορώντας την Τεχεράνη πως με δική της υποστήριξη και χρηματοδότηση η «Χεζμπολάχ» κατασκευάζει τούνελ στα σύνορα με το Λίβανο.

Κατά τα λοιπά, τη σύνοδο απασχόλησαν θέματα κυβερνοασφάλειας, άμυνας, τουρισμού, υδάτινων πόρων, έρευνας και καινοτομίας κ.ά. Μάλιστα, συμφωνήθηκε η δημιουργία τεχνολογικού πάρκου στη Θεσσαλονίκη, με τη βοήθεια του Ισραήλ. Ελλάδα και Κύπρος εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμβάλουν στην προώθηση της εταιρικής σχέσης ΕΕ - Ισραήλ.
Παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς, πραγματοποιήθηκε και επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή από την Ελλάδα του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κωνστατίνου Μίχαλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: