Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ...


 Σκοτεινό παρασκήνιο σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο γεωστρατηγικό περιβάλλον


Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για «αποχώρηση των στρατευμάτων» τους από τη Συρία, ανεξάρτητα από το αν και πώς θα προχωρήσει, δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή, όπου συγκρούονται ισχυρά γεωπολιτικά συμφέροντα και οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.


Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, «οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την απόσυρση στρατευμάτων από τη Συρία» επειδή «μπαίνουν στην επόμενη φάση της εκστρατείας» εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» και της «τρομοκρατίας», ξεκαθαρίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε ξανά σε όλα τα επίπεδα, για να υπερασπιστούμε τα αμερικανικά συμφέροντα...».

Αυτήν ακριβώς την «υπεράσπιση των αμερικανικών συμφερόντων» εξυπηρετούν μια σειρά στοχευμένες κινήσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιφέρεια που εκτείνεται από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Βόρεια Αφρική και από την Κασπία μέχρι τα Βαλκάνια, στην «καρδιά» της οποίας βρίσκεται η Νοτιοανατολική Μεσόγειος.

Τέτοιες είναι: Η μελετημένη συμμετοχή σε σχήματα πολυμερούς συνεργασίας (βλέπε αναλυτικά θέμα σελ. 11). Η δραστική ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας, αξιοποιώντας παλιές και νέες υποδομές σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και αναβαθμίζοντας «αμυντικές συνεργασίες» με δυνάμεις όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Η άφιξη επιχειρηματικών κολοσσών, όπως η «ExxonMobil» (που «ενεργοποιείται» σε κυπριακή αλλά και ελληνική ΑΟΖ), των οποίων τα σχέδια «ξετυλίγονται» με φόντο ευρύτερες επιδιώξεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό μεγάλων αγορών, σε Ευρώπη και αλλού. Και βέβαια, η σταθερή στρατιωτική παρουσία στην Ανατ. Μεσόγειο, με ισχυρή ναυτική δύναμη και προβολή ισχύος μέχρι τα «βάθη» της Μέσης Ανατολής.

Ολα αυτά μαρτυρούν οτιδήποτε άλλο εκτός από απόσυρση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, τα ακριβή κίνητρα και ο σχεδιασμός πίσω από την απόφαση αυτή των ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε διαμάχη και στο εσωτερικό τους, δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί και σίγουρα χρειάζεται να συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες, που συνθέτουν τη «μεγάλη εικόνα». Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε φάση «αναπροσαρμογής» της διείσδυσης των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιφέρεια, υπολογίζοντας τα δεδομένα που δημιουργεί η «επόμενη μέρα» στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: