Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ;

Μυστήριο με ταυτότητα 
   της ‘Στάζι’ που ανήκε 
   στον Βλαντίμιρ Πούτιν
 
Ο Πούτιν με τον επικεφαλής του τοπικού γραφείου της Στάζι στην Δρέσδη, στρατηγό Horst Boehm, το 1985.
 
 
  Εικοσιοκτώ χρόνια μετά το τέλος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (GDR), η ανακάλυψη στα αρχεία της περιβόητης ανατολικογερμανικής μυστικής υπηρεσίας ‘Stasi’ ταυτότητας του Βλαντίμιρ Πούτιν, προκαλεί ερωτήματα για το ενδεχόμενο ο τότε πράκτορας της KGB και σήμερα πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν και μέλος της Στάζι.
 
  Για τον ταγματάρχη Βλαντίμιρ Πούτιν (66 χρόνων σήμερα) που τότε ήταν 33 χρόνων, είχε εκδοθεί στις 12 Δεκεμβρίου 1985 η ταυτότητα από το ανατολικογερμανικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας και η ισχύς της έληγε το 1989.
 
  Η ταυτότητα του Πούτιν, βρέθηκε  σε φάκελο στο αρχείο του κάποτε κέντρου εκπαίδευσης της Στάζι στην Δρέσδη.
 
 
 Εκείνο που γνωρίζαμε ως σήμερα για τον Πούτιν, ήταν πως ως πράκτορας της KGB είχε γραφείο στο κτίριο επί της οδού  Angelika 4 στην Δρέσδη, μαζί με άλλους Ρώσους πράκτορες.
   
Η σύζυγός του Λουτμίλα, (τότε 25 χρόνων και τώρα πλέον διαζευγμένη), είχε έρθει να ζήσει μαζί του με την κόρη τους Μαρίγια το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς, σε διαμέρισμα εξαόροφου κτιρίου στην οδό Radeberger 101.
 
  Πάντως, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της Deutsche Welle αυτό δεν σημαίνει πως ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε εργασθεί για την ανατολικογερμανική αυτή μυστική υπηρεσία.
 
  Η ταυτότητα, ανήκει στην περίοδο που ο Πούτιν υπηρετούσε ως αξιωματικός της σοβιετικής μυστικής υπηρεσίας KGB, στη Δρέσδη, την εποχή που ακόμη ήταν κομμουνιστική η Ανατολική Γερμανία.
 
 
  Το τεράστιο αρχείο της Στάζι στο Βερολίνο, όπου φυλάσσονται εκατομμύρια έγγραφα, μαγνητοταινίες και φιλμ
 
 
   Ο διευθυντής του αρχείου της Στάζι, Konrad Felber, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι η ύπαρξη του εγγράφου ανήκει στην περίοδο τέλη του 1985 με τέλη του 1989 και ήταν «εντελώς άγνωστη ως τώρα».
  «Η ταυτότητα βρέθηκε όταν είχε αναζητηθεί κάποιο άλλο έγγραφο από τα αρχεία, μετά από αίτηση ενός μη κατονομαζόμενου μέσου», είπε ο Φέλμπερ.
  Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταυτότητα αυτή επέτρεπε στον Πούτιν να έχει εύκολη πρόσβαση σε όλες τις ανατολικογερμανικές δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς αυτό να σημαίνει αυτόματα πως εργαζόταν για την Στάζι.
ΣΤΥΞ .GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: