..ΩΣ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΘΕΣΜΙΚΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
Μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί στο λαό της Ελλάδας, αλλά και των άλλων λαών της Ευρώπης, ο λεγόμενος «μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ (rescEU)», για τον οποίο ενημερώθηκαν στις 21 Δεκέμβρη τα μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Τάξης και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων από τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ Χρήστο Στυλιανίδη.
Τα όσα προβλέπονται για τον rescEU αντανακλούν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, με τις δραστικές περικοπές των προϋπολογισμών των κρατών - μελών σε κονδύλια που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες της αντισεισμικής, αντυπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης, και ταυτόχρονα προωθούν την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ιμπεριαλιστικής ένωσης, αφού ο μηχανισμός προορίζεται και για τις αποκαλούμενες από την ΕΕ «ανθρωπογενείς καταστροφές», όπως για παράδειγμα το Προσφυγικό.
Προβλέπεται δε ότι θα συνεργάζεται με στρατιωτικούς και αστυνομικούς μηχανισμούς για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», που αποτελεί το πρόσχημα για ένταση της καταστολής αλλά και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ ανά τον κόσμο.
Ολο αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο ντύνεται με όρους όπως «αλληλεγγύη» κ.ά., για να εξωραϊστούν ο χαρακτήρας της ΕΕ και τα επικίνδυνα σχέδια που δρομολογούνται υπό το μανδύα της «πολιτικής προστασίας».
Χαρακτηριστικές ως προς αυτό ήταν και οι αναφορές του Χρ. Στυλιανίδη. Παρουσιάζοντας το μηχανισμό, απέδωσε καταστροφές από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς στην «κλιματική αλλαγή», χωρίς αναφορά σε μέτρα πρόληψης, και αναφέρθηκε στον rescEU ως το «θεσμό της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη» και ως απόδειξη ότι «η ΕΕ ως θεσμός, ως σύνολο, μπορεί και θέλει να προστατεύει τους πολίτες της ακόμα και από την τρομοκρατία».
Περιγράφοντας τη λειτουργία του μηχανισμού, είπε πως ο rescEU θα είναι το κεντρικό επιχειρησιακό κέντρο της ΕΕ, που θα έχει τη δυνατότητα να δίνει «την εντολή στην κρίσιμη στιγμή πού θα πάνε» τα «επιχειρησιακά μέσα που θα ανήκουν στα κράτη - μέλη». Στην περίπτωση που θα υπάρχουν ταυτόχρονες καταστροφές σε πολλές περιοχές στην Ευρώπη, «θα υπάρξει μια ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες, που θα συναποτελείται από εμπειρογνώμονες των κρατών - μελών, και αυτοί θα αποφασίσουν πού πρέπει να πάνε». Οσο για τον προϋπολογισμό του μηχανισμού, ο οποίος κινείται στη λογική «κόστους - οφέλους», μετά από πολλή συζήτηση, όπως είπε, θα είναι μόλις 160 εκατ. ευρώ σε δύο χρόνια για όλη την ΕΕ.
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, περιέγραψε με τη σειρά της το πώς η κυβέρνηση προωθεί τα αντιδραστικά αυτά σχέδια, μεταξύ άλλων με την αναμόρφωση πάνω στα ευρωενωσιακά πρότυπα της πολιτικής προστασίας, με την ίδρυση της «εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας», σχέδιο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο και όπως είπε «στις αρχές του χρόνου θα είναι στον δημόσιο διάλογο, στη δημόσια διαβούλευση» κ.ο.κ. με τους βουλευτές όλων πλην ΚΚΕ κομμάτων να συμφωνούν πλέκοντας ύμνους στην ΕΕ.
Μηχανισμός που εντείνει τη στρατιωτικοποίηση και δείχνει την απανθρωπιά της ΕΕ τονίστηκε από το μόνο κόμμα που διαφοροποιήθηκε το ΚΚΕ
Αποκαλύπτοντας το χαρακτήρα του νέου μηχανισμού της ΕΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, σημείωσε ότι «με πρόσχημα τις "ανθρωπογενείς καταστροφές" και την "καταπολέμηση της τρομοκρατίας" προβλέπεται ρητά η χρήση και κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων και μέσων τόσο στα κράτη - μέλη της ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες», προσθέτοντας ότι «εμείς γι' αυτό και έχουμε καταψηφίσει στην ΕΕ αυτόν τον μηχανισμό, γιατί εντείνει τη στρατιωτικοποίηση ακόμα περισσότερο και βέβαια εντάσσεται γενικά στην αναθεώρηση της Κοινής Πολιτικής της Ασφάλειας και Αμυνας, που αυξάνει τον επιθετικό χαρακτήρα της και ενισχύει αυτήν την πολιτική στις επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Ενισχύει επίσης τις στρατιωτικές δομές και αναμορφώνει τις υπάρχουσες, δημιουργεί νέες για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου