Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

ΠΟΙΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ;

«Μισή λεύγα κι άλλη μισή λεύγα, ακόμη μισή λεύγα και η Κοιλάδα των Νεκρών αυξήθηκε κατά έξι εκατοντάδες» έγραφε ο ποιητής Alfred Lord Tennyson.
Αλλά για το νέο Πόλεμο της Κριμαίας - που θα είναι ο τελευταίος - δεν θα υπάρχει εν ζωή ποιητής, παρά μόνο κατσαρίδες,τα μόνα έμβια όντα που θα έχουν επιζήσει.(George Galloway)(*)
 
Ρωσία: Ψυχροπολεμική 
αντίδραση της Δύσης
στην κρίση των στενών
της Αζοφικής
Η συντονισμένη αντίδραση των ΗΠΑ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που θεωρεί «ρωσική επιθετική ενέργεια» το ναυτικό επεισόδιο στο στενό του Κερτς, για την Μόσχα δημιουργεί ενδεχόμενο το καθεστώς τους Κιέβου να δημιουργήσει κι άλλες προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε γενικότερο πόλεμο.
 
 
 Η νέα κρίση με την Ρωσία, συμπίπτει με την Πέμπτη επέτειο της ουκρανικής κρίσης που ξέσπασε με το πραξικόπημα του 2013 και την προσπάθεια της Ουάσινγκτον να τιμωρήσει την Μόσχα, απομονώνοντάς την από τις διεθνείς εξελίξεις, επιβάλλοντας (από την εποχή Ομπάμα) οικονομικές κυρώσεις. Σε αντίθεση με τον ψυχρό πόλεμο της εποχής που υπήρχε η σοβιετική Ένωση και η Δύση διακήρυττε πως επιθυμεί τις «επαφές με το ανατολικό μπλοκ». 
 
 
  Για τους Ρώσους είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως τα τρία σκάφη του ουκρανικού ναυτικού προκάλεσαν το επεισόδιο στο στενό Κερτς την είσοδο στην Αζοφική, την Κυριακή, προκειμένου να ερευνηθεί κατά πόσον θα υπήρχε και τι είδους ρωσική αντίδραση. 
  Όπως επισημαίνεται από τα ρωσικά Μέσα, «οι δυτικοί παρέλειψαν ότι αντίθετα με τα ειωθότα, για την ελεύθερη διέλευση από το στενό Κερτς, τα ουκρανικά πλοία αρνήθηκαν να επικοινωνήσουν με τον ρωσικό έλεγχο και παραβίασαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα στην Μαύρη Θάλασσα».
 
 
  Ακόμη τα ρωσικά Μέσα επισημαίνουν πως και κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, «ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, αρνήθηκαν να λάβουν υπ΄όψη τα ρωσικά νομικά επιχειρήματα για τους λόγους που συνέλαβε το 24μελές ουκρανικό πλήρωμα και κράτησε τα τρία σκάφη. Αντίθετα οι δυτικές δυνάμεις αυτόματα πήραν το μέρος με τα όσα ισχυρίσθηκε ο πρόεδρος Ποροσέντκο, ότι το ουκρανικό ναυτικό δέθηκε παράνομη επίθεση από τη Ρωσία».
 
 
 Έτσι ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ αποκήρυξαν αυτό που χαρακτήρισαν «ρωσική επιθετική ενέργεια» και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση των ουκρανικών σκαφών, παρά τα προβλεπόμενα από την ρωσική νομοθεσία.
 
 
  Το μήνυμα πως η αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στα όσα συνέβησαν στο στενό του Κερτς, μπορεί να ενθαρρύνει τις ουκρανικές προκλήσεις, έστειλε ο Ρώσος αναπληρωτής εκπρόσωπος στον ΟΗΕ.
 
 
  Η αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο επεισόδιο της Κυριακής στο στενό του Κερτς μπορεί να ενθαρρύνει την Ουκρανία να προβεί σε περαιτέρω προκλήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα του Αζόφ, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Ντιμίτρι Πολάνσκι, μιλώντας στο RT.
 
 
  Όπως επισημαίνει το RT.com «το πρόβλημα εντάσσεται στην άρνηση της Δύσης να αποδεχθεί την πραγματικότητα ότι η Κριμαία αποτελεί πλέον μέρος της ρωσικής περιοχής και τα πλοία που περνούν από το στενό του Κερτς ανάμεσα στην κυρίως Ρωσία και την Κριμαία είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν τον ρωσικό έλεγχο ναυσιπλοΐας. Για τους λόγους αυτούς, όταν τα ουκρανικά σκάφη παραβίασαν τη νομική διαδικασία και εισήλθαν σε περιοχή ρωσικού ελέγχου η πράξη τους ήταν επιθετική και όχι της Ρωσίας».
 
 
 Τα ρωσικά Μέσα υπενθυμίζουν ακόμη πως τον Σεπτέμβριο το ΝΑΤΟ χορήγησε στην Ουκρανία δύο κανονιοφόρους για να αναπτυχθούν στην Αζοφική θάλασσα.
Όπως επισήμαινε τότε η ιστοσελίδα ‘Defense One’ (στενά συνδεδεμένη με το αμερικανικό Πεντάγωνο), «η παροχή των σκαφών εντάσσεται στην αμερικανική προσπάθεια να δημιουργηθεί ναυτική δύναμη ‘από κουνούπια’  για να προκαλούνται οι ρωσικές δυνάμεις».
  Μόλις τέσσερις ημέρες πριν το επεισόδιο της Κυριακής, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Gavin Williamson, 
ανακοίνωσε πως το Βασιλικό Ναυτικό στέλνει το πολεμικό σκάφος ‘Echo’ να περιπολεί μαζί με τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις «προκειμένου να υπερασπίζεται την ελευθερία και την δημοκρατία». Για προσθέσει: «Όσο η Ουκρανία αντιμετωπίζει τις ρωσικές  εχθρικές ενέργειες, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σταθερός συνεργάτης της».
 
 
  Στην ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί εντάσσεται από τους Ρώσους και η πτήση στις 27 Νοεμβρίου του αναγνωριστικού «Boeing P-8 Poseidon» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που επισημάνθηκε να υπερίπταται στα στενά του Κερτς και την Κριμαία και επισημάνθηκε από τα ρωσικά ραντάρ.
 
 
  Από τη Σούδα της Κρήτης απογειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης το αμερικανικό κατασκοπευτικό, με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση και αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Το αεροσκάφος με αριθμό στην ουρά 168848 αποτελεί μέρος του αμερικανικού σμήνους ‘VP-26 Tridents’ πλησίασε τις ακτές της Κριμαίας σε απόσταση 31 χιλιομέτρων.  
 
Η αντίδραση του Κρεμλίνου
 
«O Πούτιν σύντομα θα εκφράσει τη θέση του για την πρόκληση του ουκρανικού Ναυτικού», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
 
Μιλώντας για τους Ουκρανούς ναύτες που παραβίασαν τα ρωσικά σύνορα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ εξήγησε πως η δικαιοσύνη θα αποφασίσει γι' αυτούς κι όχι το Κρεμλίνο.
  Δικαστήριο θα καθορίσει τι θα συμβεί με τους Ουκρανούς ναύτες που παραβίασαν τα ρωσικά σύνορα στο στενό του Κερτς, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας πως το τι μέλλει γενέσθαι δε θα εξαρτηθεί από το Κρεμλίνο.
 
  «Η μοίρα των Ουκρανών ναυτών που παραβίασαν ρωσικά σύνορα εξαρτάται από απόφαση του δικαστηρίου κι όχι την άποψη του Κρεμλίνου», υποστήριξε ο Πεσκόφ.
  Η επιβολή στρατιωτικού νόμου αφορά στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, προκαλεί όμως συγκεκριμένους συνειρμούς δεδομένου των επερχόμενων εκλογών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Κιέβου.
 
  Ο ίδιος πρόσθεσε πως η απόφαση για επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί κίνδυνο για κλιμάκωση στο Ντονμπάς.
 
  Υπενθυμίζεται πως ήδη από την Δευτέρα, έχει αρθεί ο αποκλεισμός των στενών του Κερτς από τους Ρώσους και έχει αποκατασταθεί η κανονική ναυσιπλοΐα στην περιοχή.
  Πάντως αυτό για τους Ρώσους δεν παύει να σημαίνει πως τόσο η θάλασσα του Αζόφ όσο και η Μαύρη Θάλασσα αποτελούν με στρατιωτικούς όρους «ρωσικές λίμνες».
 
  Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα της προσπάθειας διεθνούς απομόνωσης της Ρωσίας, από το 2014 (μετά την προσάρτηση της Κριμαίας) η Μόσχα παρουσιάζεται πολύ περισσότερο δραστήρια διπλωματικά με αύξηση στρατιωτικών, πολιτικών, οικονομικών συνεργασιών, πρώτ΄ απ΄όλα με την Κίνα, αλλά και το Ιράν, την Τουρκία, την Συρία, την Σαουδική Αραβία, την Ινδία, την Βραζιλία και τη Ν. Αφρική αλλά και πολλές ασιατικές χώρες.
---
(*) Ο George Galloway διετέλεσε μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων επί  30 χρόνια. Σήμερα εμφανίζεται ως σχολιαστής σε TV και radio shows (και στο  RT). Είναι παραγωγός ταινιών και συγγραφέας.  
STYX.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: