Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ


 ΤΗΣ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ ΕΚΡΥΒΕ Ο ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΟΥ..



Απορία : Πέραν βεβαίως των κλασσικών ποινικών αδικημάτων -αποδοχή κλοπιμαίων σύσταση εγκληματικής συμμορίας- το έσχατο και χείριστο  είναι πως διακινούσε μαύρο χρήμα άρα έκλεβε το κράτος.. Οι εφοπλιστές που δεν καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ νομίμως στο δημόσιο δεν το κλέβουν; Οι τραπεζίτες της λεηλασίας και του "αναβαλλόμενου" φόρου- αυτό κι αν έχει πατέντα ευρεσιτεχνίας δεν κλέβουν το κράτος; Λέω εγώ τώρα.. Ξέχασα. Αντί για ρεβόλβερ χρησιμοποιούν τον νόμο.. Σόρυ...



Σε ένα υπόγειο καταφύγιο στη Σαρωνίδα έκρυβε ο Ριχάρδος τον θησαυρό του. Το υπόγειο είναι φτιαγμένο σαν καταφύγιο και βρίσκεται ακριβώς κάτω από την υπερπολυτελή του βίλα στην περιοχή. Μέσα στο υπόγειο βρέθηκαν πλήθος κοσμημάτων αλλά και πλάκες χρυσού.






Την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλεί η κωδική ορολογία που είχαν αναπτύξει μεταξύ τους τα μέλη της σπείρας για να μιλάνε στο τηλέφωνο. Έτσι χρησιμοποιούσαν φράσεις όπως:


Ζάχαρη: Χρυσός.
Κίτρινο: Χρυσός.
Fine : Χρυσός 24 καρατίων
Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.
Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ
Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.
Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.
Χαρτιά: Χρήματα.




Την ίδια στιγμή σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να προσδιοριστούν ακριβώς αυτή την ώρα, εκτιμάται από την αστυνομία η απώλεια εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο από το λαθρεμπόριο χρυσού των δύο πολυμελών κυκλωμάτων που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αξία μόνο των κατασχεθέντων ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ.






Για την πολύκροτη αυτή υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 63 άτομα, ενώ όσον αφορά τον 51χρονο ιδιοκτήτη αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, είχε, σύμφωνα με την αστυνομία, αρχηγικό ρόλο μαζί με τον άμεσο συνεργάτη του που είναι Τούρκος υπήκοος, συριακής καταγωγής, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του επιχειρησιακού τομέα. Επικεφαλής του άλλου κυκλώματος ήταν 65χρονος Έλληνας χρυσοχόος.





Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, στις οποίες συνελήφθησαν 55 Έλληνες και 8 αλλοδαποί, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 22 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε. Σημειώνεται, ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας αστυνομικός, που υπηρετεί στην Αττική και ο οποίος είχε ρόλο πληροφοριοδότη.




Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις που αφορούν τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, κακουργηματική λαθρεμπορία, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για τοκογλυφία, πλαστογραφία, νόμου περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.





Οι ποσότητες χρυσού που διοχέτευαν τα δύο κυκλώματα στην Τουρκία και πιθανότατα και σε άλλες χώρες, όπως εκτιμά η αστυνομία, προέρχονταν από την τήξη άγνωστης προέλευσης κοσμημάτων και άλλων τιμαλφών, που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών και ενεχυριάσεων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος αυτών ήταν προϊόντα εγκλήματος. Σημειώνεται, ότι δύο κυκλώματα συνεργαζόντουσαν μεταξύ τους και «χτυπούσαν» τον χρυσό, κατά 1.000 ευρώ λιγότερα το κιλό από την αξία του ταμπλό.

 Μάλιστα, προχωρούσαν, σύμφωνα με την αστυνομία, στις παράνομες συναλλαγές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμα» και λειτουργούσαν με την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, ενώ διακινούσαν σε ημερήσια βάση, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο εγκληματικών ομάδων ήταν ότι, μέσω των οικονομικών μέσων που διέθεταν, χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη τους, με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού που οι πολίτες, ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε ενεχυροδανειστήρια, έναντι ελαχίστων χρημάτων, καθώς και την αγορά χρυσού από κάθε πηγή, αδιαφόρου προέλευσης.


Η εξαγωγή του χρυσού προς την Τουρκία γινόταν, κυρίως, μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα – Κωνσταντινούπολη και αντίστροφα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι στην κατοχή ενός από τους δράστες που συνελήφθησαν, ο οποίος εργαζόταν σε τουριστικό λεωφορείο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 12.000 ευρώ, ένα χρυσό νόμισμα, καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, η αξία των οποίων εκτιμάται σε περίπου 600.000 ευρώ.


Όσον αφορά τα κέρδη που αποκόμιζαν τα δύο κυκλώματα τα νομιμοποιούσαν με απόκτηση περιουσίας όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων και άλλων ενεργειών, ενώ σημειώνεται ότι οι δράστες έκαναν μεγάλη ζωή.


Από τις αστυνομικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ. Πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ. 513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ. 1.121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ. 360 χρυσά νομίσματα. 18 πολύτιμες πέτρες. Δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ. 2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας. Το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ. Επιταγές αξίας 60.500 ευρώ. 5 πυροβόλα όπλα. 15 κυνηγετικά όπλα. 2 αεροβόλα. 212 φυσίγγια. Μικροποσότητα κάνναβης.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: