Ω του θράσους των τοκογλύφων !! Πολλοί λέει, υποτιμήσαμε τη παγιωμένη αντίσταση της ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις ενώ το συνταξιοδοτικό παραμένει ακριβό!!
Να σας το μεταφράσω; Μεταρρυθμίσεις εννοεί την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ της ολιγαρχίας και με το συνταξιοδοτικό ακριβό υπαινίσσεται την επαναφορά της λεηλασίας όπως κατά το μεταπολεμικο καθεστώς όπου οι ασφαλίσεις των εργαζομένων έπεφταν δια μέσου του κουβά του ΙΚΑ τότε του ΕΦΚΑ σήμερα στις τσέπες των ολιγαρχών.. Ο λαός ρε πολιτικέ βρωμιάρη έχει καταβάλλει σε ιδρώτα εργασίας τις ασφαλίσεις που του ληστεύετε..
Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης ήταν έντονα αρνητικό στην Ελλάδα για 30 χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης (κατά μέσον όρο 7% του ΑΕΠ). Επιπλέον, τα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία ήταν παραποιημένα. Ως αποτέλεσμα, η ανισορροπία στα δημόσια οικονομικά ήταν μεγάλη και κάπως απρόσμενη – γεγονός που συνέβαλε στη σφοδρότητα της κρίσης.
Επιπροσθέτως, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να εφαρμοστούν και τα οφέλη τους γίνονται αισθητά με σημαντική καθυστέρηση. Σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας των πλαστών στατιστικών, όλοι υποτίμησαν το μέγεθος της κρίσης στην αρχή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε. Πήρε υπερβολικά πολύ καιρό για να πειστούν οι διαμορφωτές πολιτικής να δράσουν – αν είχαν κινηθεί ταχύτερα θα είχαν περιορίσει τη ζημιά.
Επίσης, δεν υπήρχαν τότε ανεπτυγμένοι μηχανισμοί διαχείρισης κρίσεων στην Ε.Ε., όπως ο ESM, o SSM και ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών. Πολλοί –μεταξύ των οποίων και εγώ– υποτιμήσαμε την παγιωμένη αντίσταση που θα αντιμετώπιζαν στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις που μπορούν να απελευθερώσουν τον επιχειρηματικό δυναμισμό και τη δημιουργικότητα της χώρας. Το πρώτο πρόγραμμα εστίαζε πολύ σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, δεν ήταν αποκλειστικά δημοσιονομικού χαρακτήρα· αλλά δεν υπήρχε εθνική συναίνεση υπέρ των μεταρρυθμίσεων αυτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου