..Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΘΕΤΕΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ..-- ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ;
Και επιμένουμε στο απίστευτη δεδομένου πως κάποιος φυλακισμένος κρατείτο όμηρος ένα ολόκληρο βράδυ υπό την κάλυψη των Σωφρονιστών !! Υποχρεούται εκ των πραγμάτων να πάρουν θέση τόσο οι ίδιοι οι υπάλληλοι των Φυλακών όσο και το υπουργείο δικαιοσύνης διότι είναι έκθετοι και οι δύο....
Η ιστορία που διηγήθηκε στην «Κ» ένας επιχειρηματίας θα ήταν εξίσου σοβαρή ακόμα και εάν επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό. Οπως δείχνει όμως η έρευνα της «Κ», δεν είναι. Κυκλώματα της νύχτας και του υποκόσμου, ακόμα και μέσα από τις φυλακές, έχουν επεκτείνει το πεδίο δράσης τους και βάζουν στόχο ανυποψίαστους πολίτες.
Ολα συνήθως ξεκινούν από ένα «αθώο» τηλεφώνημα. Στην περίπτωση του επιχειρηματία που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, το τηλεφώνημα ήρθε από έναν παλιό του γνώριμο. Οταν είδε στην οθόνη της συσκευής το όνομά του, δεν πήγε με τίποτα το μυαλό του στο τι θα μπορούσε να τον ήθελε. Εκείνη την ώρα ήταν σε δουλειά και δεν το σήκωσε, αλλά εκείνος επέμεινε. Οταν τελικά κατάφεραν να μιλήσουν, τον άκουσε ιδιαίτερα προβληματισμένο:
«Ξέρεις, δεν νιώθω καλά που πρέπει να σου μεταφέρω αυτό το νέο αλλά έχω ανησυχήσει», του είπε. Ο επιχειρηματίας κάπως ξαφνιάστηκε με την εισαγωγή, αλλά ακόμα περισσότερο όταν άκουσε αυτό που είχε να του πει: «Το όνομά σου ακούγεται πολύ στις φυλακές το τελευταίο διάστημα. Πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου».
Ο επιχειρηματίας δεν μπορούσε να καταλάβει τι εννοεί. Δεν είχε ποτέ στη ζωή του μπλεξίματα, κακές παρέες ή ανοικτούς λογαριασμούς, το περιβάλλον των φυλακών τού ήταν τελείως άγνωστο. Ο συνομιλητής του, από την άλλη, είχε επαφές μέσω της δουλειάς του με τις φυλακές και ως εκ τούτου είχε αποκτήσει καλή πληροφόρηση για το τι συμβαίνει πίσω από τα κάγκελα.
«Τι εννοείς;», επέμεινε ο επιχειρηματίας, για να ακούσει ουσιαστικά πως κινδύνευαν αυτός και η οικογένειά του – υπήρχε φόβος για απαγωγή. Του είπε όμως πως δεν θα έπρεπε να πανικοβληθεί γιατί αυτοί που του έστελναν το μήνυμα ήθελαν να ξέρει πως υπάρχουν τρόποι να «προστατευθεί».
Σε εκείνο το πρώτο τηλεφώνημα δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες για το κόστος αυτής της «προστασίας» ή το πώς ακριβώς θα λειτουργούσε. Ο επιχειρηματίας έκλεισε το τηλέφωνο και πανικόβλητος προσπάθησε να σκεφτεί πώς θα έπρεπε να χειριστεί την πρωτόγνωρη γι’ αυτόν κατάσταση. Η επιχείρησή του είναι επιτυχημένη και γνωστή, αλλά ουδεμία σχέση έχει με τη νύχτα, την εστίαση ή με τομείς που παραδοσιακά θεωρούσε πως θα μπορούσαν να γίνουν στόχος εκβιασμών.
Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να επικοινωνήσει με την ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι με την οποία συνεργαζόταν μέσω της επιχείρησής του. Ζήτησε από την ίδια κιόλας ημέρα να φυλάσσεται όλη η οικογένειά του. Παρ’ όλα αυτά τα πρώτα βράδια με δυσκολία έκλεισε μάτι από την αγωνία. Ενστικτωδώς ήξερε πως δεν έπρεπε να μπλέξει με τέτοια κυκλώματα –και αυτό είπε στο δεύτερο τηλεφώνημα που είχε με τον ενδιάμεσο–, καθημερινά όμως ανησυχούσε μήπως δεν είχε εκτιμήσει σωστά την κατάσταση.
Oταν άρχισε να το ερευνά, συνειδητοποίησε με έκπληξη πως δεν ήταν ο μόνος τον οποίον είχαν προσεγγίσει. «Πρόκειται για μια νέα τάση. Παλιοί αλλά και κάποιοι νέοι “παίκτες”, συχνά μέσα από τη φυλακή, ουσιαστικά ρίχνουν δολώματα και όλο και κάποιος τσιμπάει», του είπε ένας γνωστός του, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα ασφάλειας, τον οποίο συμβουλεύτηκε.
Σε αυτό συμφώνησε και ένας αξιωματικός της Ασφάλειας στον οποίο απευθύνθηκε – «99% δεν είσαι σε πραγματικό κίνδυνο», του είπαν. Και οι δύο πίστευαν πως δεν σκόπευαν να κάνουν καμία απαγωγή: «Στην καλύτερη περίπτωση κάποιος τρομοκρατείται και ξεκινάει να τους πληρώνει ένα ποσό κάθε μήνα», του είπαν. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του θύματος.
Νυχτερινοί επισκέπτες
Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» πριν από μερικούς μήνες, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει πλέον κατά κόρον μέσα στις φυλακές. Εκβιασμοί σε κρατουμένους, κυρίως έγκλειστους για οικονομικά εγκλήματα, όπως στον κρατούμενο που όταν πέρυσι τον Νοέμβριο αγνόησε αίτημα της αλβανικής μαφίας για χρήματα έναντι προστασίας, δέχτηκε μια νυχτερινή «επίσκεψη» στο κελί του. Ολο το βράδυ ήταν όμηρος και αβοήθητος και τον χτυπούσαν, με την απειλή ενός μαχαιριού. Κάποιος άλλος κρατούμενος ενημέρωσε την οικογένειά του και εκείνοι προσπάθησαν, μάταια, να επικοινωνήσουν με τις φυλακές.
Οταν το επόμενο πρωί κατάφεραν να μιλήσουν με τη διεύθυνση, τους καθησύχασαν πως όλα ήταν υπό έλεγχο. Εμαθαν αργότερα όμως πως εκείνη την ώρα οι απαγωγείς τον είχαν μεταφέρει σε άλλη πτέρυγα όπου η ομηρία του συνεχίστηκε.
Από τα μεγάφωνα, τον φώναζαν για να κατέβει στο αρχειοφυλακείο και να μιλήσει στην οικογένειά του, αλλά οι απαγωγείς δεν τον άφηναν. Για καλή τύχη της οικογένειας, ένα φιλικό τους πρόσωπο με ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την κυβέρνηση, προσφέρθηκε να τους βοηθήσει.
Επικοινώνησε με το υπουργείο Δικαιοσύνης και μόνο τότε, ύστερα από παρέμβαση, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε σε άλλη πτέρυγα. Ανάλογο περιστατικό εκτυλίχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στις ίδιες φυλακές.
Συγκεκριμένα, δύο αδέλφια από το Αργος είχαν μεταφερθεί σε πτέρυγα του Κορυδαλλού και εκεί, όταν κάποιοι συγκρατούμενοι έμαθαν πως είχαν μεγάλη οικονομική άνεση, ξεκίνησαν να τους ζητούν χρήματα έναντι προστασίας. Ακολούθησαν απειλές για την οικογένειά τους έξω από τις φυλακές και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα δύο αδέλφια τρομοκρατημένα ζήτησαν να μεταφερθούν σε άλλη πτέρυγα, όπως και έγινε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου