Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΠΙΘΑ


Σπίθα στη Μακεδονική πυριτιδαποθήκη  - MediaΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ


Δημήτρης Μηλάκας

Στο δημοψήφισμα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – στο αποτέλεσμα και την  αποχή που το χαρακτήρισαν- περιγράφονται με σαφήνεια  όλα εκείνα τα εύφλεκτα στοιχεία τα οποία μπορούν να οδηγήσουν την ευρύτερη περιοχή σε ανάφλεξη.


  • Το δημοψήφισμα (που τώρα προβάλλεται ότι είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα) δεν ακυρώνει την συμφωνία των Πρεσπών η οποία συνεχίζει να παράγει αποτελέσματα με την εξέλιξη της διαδικασίας ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται στο πλαίσιο της συμμαχίας και η Ελλάδα είναι συμβατικά υποχρεωμένη να μην εμποδίσει την  ένταξη αυτής της χώρας έστω με την προσωρινή ονομασία της (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ
  • Καταγράφηκε, κατ αρχήν, το χάσμα που χωρίζει τις δυο βασικές εθνότητες (Σλάβοι- Αλβανοί) για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το μέλλον της χώρας τους. Το αλβανικό στοιχείο, βασικό υποχείριο των Αμερικανών στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων , στηρίζει την «πάση θυσία» ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ (και την ΕΕ). Η συντριπτική πλειοψηφία των Σλάβων από την οποία προέρχεται και το μεγάλο ποσοστό αποχής φαίνεται είτε να θεωρεί πως η ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς δεν αξίζει την θυσία αλλαγής της ονομασίας της χώρας είτε ότι έτσι κι αλλιώς η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν εξασφαλίζουν το ελπιδοφόρο μέλλον του κράτους. 
  •  Αποδείχτηκε ότι η ένταση της δυτικής προπαγάνδας και των πιέσεων έπεσε στο κενό και δεν οδήγησε τους πολίτες στην κάλπη. Η απάντηση της Δύσης (Αμερικανών κατά κύριο λόγο) σ αυτήν την «αυθάδεια» του εκλογικού σώματος της ΠΓΔΜ αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς η λαϊκή βούληση ουδέποτε απέτρεψε την υλοποίηση των «μεγάλων σχεδιασμών» που στην προκειμένη ΄περίπτωση είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ (και των υπόλοιπων δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ.
Το εύφλεκτο πολιτικό περιβάλλον αλλά και τι  είναι πιθανό να ακολουθήσει περιγράφονται στις πρώτες δηλώσεις των πολιτικών ηγετών της ΠΓΔΜ.
  •  Ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως «ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας (…)ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του.
  • Ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, από την πλευρά του δήλωσε ότι σήμερα, επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, δήλωσε ο ηγέτης του DUI .
Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.
Ο δυτικός παράγοντας επίσης δεν φαίνεται διατεθειμένος να λάβει υπόψη του την λαική βούληση όπως αυτή καταγράφηκε στην αποχή από το δημοψήφισμα  και  εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
  • Ήδη στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Δύσης ο Γενικός Γραμματέας του NATO έδωσε το στίγμα: ο Γενς Στόλτενμπεργκ  χαιρέτισε την υποστήριξη που εκφράστηκε την Κυριακή στην αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη χώρα των Βαλκανίων, διαβλέποντας μια «ιστορική ευκαιρία» να δοθεί τέλος στη διαφορά της με την Ελλάδα για το ζήτημα αυτό. «Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter. «Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή», συνέχισε, όμως πρώτα «όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν». 
  • Σ αυτήν τη δυτική γραμμή κινείται και η ελληνική κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας». 
Συμπέρασμα: το επόμενο διάστημα αυτό που βάσιμα μπορεί να αναμένει κάποιος είναι η έξαρση της ανάμειξης του ξένου παράγοντα στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και αυτή η ανάμειξη μπορεί να εξελιχθεί χρησιμοποιώντας όλη τη γκάμα των διαθέσιμων όπλων στα οποία περιλαμβάνονται οικονομικές  πιέσεις, πολιτικοί εκβιασμοί, υποκίνηση εθνοτικών συγκρούσεων . Κι όλα αυτά, προφανώς για το καλό των κατοίκων της ΠΓΔΜ και της περιοχής γενικότερα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: