Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ


Με ύμνους στη δημοσιονομική επέκταση-τα πάντα όλα στην ολιγαρχία- και στις μεταρρυθμίσεις -της οικειοθελούς δουλείας- άνοιξε ο πρωθυπουργός την προεκλογική περίοδο..






Επειδή δεν πρόκειται περί Συνταγματικής αναθεώρησης.. Αλλά περί της βούλας στην ολοκλήρωση των όρων υποταγής..




Να ολοκληρώσει τη θητεία της με μια ακόμα μείζονα προσφορά στα ζητούμενα της ολιγαρχίας  επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, διαδικασία που εκκινεί με κατάθεση σχετικής πρότασης στη Βουλή από 50 βουλευτές της, όπως δήλωσε χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε με αυτό το θέμα, ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, αφού πρώτα υπενθύμισε τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει η κυβέρνησή του στην αστική τάξη, επαναλαμβάνοντας ότι «εμείς πετύχαμε εκεί που τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς (...) Και πλέον περνάμε σε μια νέα φάση, δημοσιονομικής επέκτασης. Λελογισμένης μεν, αλλά δημοσιονομικής επέκτασης», εξήγησε ότι ήρθε η ώρα για την κυβέρνηση να αφοσιωθεί «και στις μεγάλες θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα», δηλαδή σε εκείνες τις προσαρμογές που χρειάζεται το κεφάλαιο σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του. Διερωτώμαι δε ποσες ακόμη. Μόνον η οικειοθελής δουλεία έχει απομείνει και το περιλαίμιο της σκλαβιάς.

Αυτό το αντιδραστικό - αντιλαϊκό περιεχόμενο επιχείρησε να περιβάλει με «φιλολαϊκό μανδύα», μιλώντας για συνταγματικές αλλαγές με στόχο την «ενίσχυση του κοινωνικού κράτους» και «εμβάθυνση της δημοκρατίας», για «αξιοκρατία και ισονομία», ενώ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του έδωσε δείγματα γραφής τα προηγούμενα χρόνια, επικαλούμενος μεταξύ άλλων «σειρά νομοθετημάτων για τη διεύρυνση των ελευθεριών και την κατοχύρωση νέων κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων (...) Καταργήσαμε την πολιτική επιστράτευση των απεργών. Αποκαταστήσαμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις»!

Παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι η κυβέρνησή του κατάφερε ισχυρό πλήγμα στο απεργιακό δικαίωμα και σε σειρά άλλων εργασιακών δικαιωμάτων, όπως και σε κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, διατηρώντας αλώβητο και ενισχύοντας το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο των μνημονίων, των «τρομονόμων και πάνω και πέραν όλων οι ύμνοι στον ανταγωνισμό..


Προτάσεις για σταθερές αντιλαϊκές κυβερνήσεις


Βασικό ζητούμενο της αναθεώρησης του Συντάγματος ο Αλ. Τσίπρας ομολόγησε πως είναι «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό μας σύστημα», «να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία και το κοινοβουλευτικό μας σύστημα (...) Τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής (...) απαξίωσαν θεσμούς αντιπροσώπευσης και βεβαίως απαξίωσαν και πολιτικούς φορείς. Διέρρηξαν την εμπιστοσύνη των πολιτών, όχι μόνο στο πολιτικό σύστημα, αλλά και στην ίδια τη δημοκρατία».

Σε αυτά τα ζητούμενα ενέταξε και τις προτάσεις που απαρίθμησε, μιλώντας για «καθιέρωση απλής αναλογικής και την ταυτόχρονη καθιέρωση της λεγόμενης εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας». Σε σχέση με το δεύτερο διευκρίνισε ότι «η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας αποτελεί τον θεσμό σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός. Και τούτο φυσικά δεν δημιουργεί μόνο συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, καθώς διευκολύνει τη συνέχεια των κυβερνήσεων και δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ταυτόχρονα δημιουργεί και τους όρους εκείνους για τετραετείς πολιτικούς κύκλους (...) Και είναι αλήθεια ότι το μέτρο αυτό είναι ένα μέτρο που ισχυροποιεί την εκάστοτε κυβέρνηση».

«Στο ίδιο πλαίσιο της ανάγκης για σταθερότητα της κυβέρνησης», πρόσθεσε, «εντάσσεται και η πρόταση που αποτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο».

Εδώ ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε δύο προτάσεις, αφήνοντας ανοιχτό ποια θα στηρίξει η κυβέρνηση, την εκλογή του ΠτΔ και με 151 ψήφους ή την απευθείας εκλογή του απ' το λαό.
Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε και την πρόταση για πρωθυπουργό απαραιτήτως εκλεγμένο βουλευτή.

Εισηγήθηκε ακόμα οι ανεξάρτητες αρχές να ιδρύονται μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Κατοχύρωση των δημοψηφισμάτων «με λαϊκή πρωτοβουλία», είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο, όταν βεβαίως η κυβέρνησή του έδειξε εμπράκτως την αξία που αποδίδει στη λαϊκή ετυμηγορία πετώντας στο καλάθι των αχρήστων το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015. Ακόμα, πρότεινε τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών και αυτών που αφορούν στη βουλευτική ασυλία, όριο θητειών για τους βουλευτές κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: