Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ


 Πέφτουν οι υπογραφές για τις ΑΟΖ Κρήτης και Ιουνίου αλλά πέφτει στη λούμπα των οξύτατων ανταγωνισμών και η Ελλάδα η τύχη της οποίας εδώ και καιρό παίζεται στα ζάρια..




Με γοργούς ρυθμούς διεκπεραιώνει η κυβέρνηση το μοίρασμα των εγχώριων πηγών υδρογονανθράκων στους μονοπωλιακούς ομίλους, βυθίζοντας έτσι ταυτόχρονα τη χώρα όλο και πιο βαθιά στον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστών που λαμβάνει ολοένα και οξύτερη μορφή.

Παρ' όλα αυτά, ακολουθώντας τη συνηθισμένη κυβερνητική φρασεολογία, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, έκανε λόγο περί «ισχυροποίησης του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας» στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσημης τελετής υπογραφής των συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση σε δύο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και ένα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Οι θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης παραχωρούνται στο κοινοπρακτικό σχήμα που έχουν συστήσει η γαλλική «Total» με ποσοστό 40%, που είναι και διαχειριστής του έργου, η αμερικανική «ExxonMobil» με επίσης 40% και τα ΕΛΠΕ με ποσοστό 20%, ενώ στο θαλάσσιο οικόπεδο στον Κυπαρισσιακό Κόλπο μοναδικός «παίχτης» είναι τα ΕΛΠΕ. Οι συμφωνίες μαζί με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο, θα ακολουθήσει η οριστική υπογραφή των συμβάσεων και αμέσως μετά θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι εν λόγω συμφωνίες και οι άλλες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα τοποθετούν «τη χώρα στο χάρτη των χωρών που φιλοδοξούν να παράγουν τα επόμενα χρόνια». Ανακοίνωσε ακόμη ότι τις αμέσως επόμενες βδομάδες αναμένεται η συμφωνία για το υπεράκτιο μπλοκ του Ιονίου, με την κοινοπραξία της ισπανικής «Repsol» με τα ΕΛΠΕ, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει σταδιακά η επαναπροκήρυξη κι άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών.


Σε ό,τι αφορά τα σχέδια για «αναβάθμιση» της αστικής τάξης ο υπουργός ανέφερε ότι η ΝΑ Μεσόγειος «αποκτά ένα στρατηγικό χαρακτήρα στην παραγωγή υδρογονανθράκων για την Ευρώπη. Εχουμε, πλέον, αποτυπωμένη τη δυναμική όλης αυτής της περιοχής, στην Κύπρο, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και τώρα πια και στην Ελλάδα. Συνεπώς ισχυροποιείται η θέση της Ελλάδας στο γεωπολιτικό πεδίο που είναι πολύ σημαντικό, καθώς η χώρα θα αποτελέσει πηγή προμήθειας υδρογονανθράκων για την Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες».
Εκτίμησε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, ενδεχομένως και της Κύπρου, στην ευρωπαϊκή αγορά, διά μέσου της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: