Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ


Τις επόμενες μέρες, οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι θα αποστείλουν στον εποπτικό βραχίονα τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους νέους αναβαθμισμένους στόχους τους αναφορικά με την απομείωση των «κόκκινων» δανείων για το 2019, αλλά και τη στοχοθεσία τους για τη μετέπειτα περίοδο μέχρι το 2021



Στόχος τους είναι να ενισχυθεί η «ρευστότητα» των τραπεζών, ώστε να διαθέσουν ζεστό χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους. 


Σύμφωνα με μια πρώτη «ρεαλιστική» προσέγγιση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η απομείωση των «κόκκινων» δανείων για το τέλος του 2021 τοποθετείται χαμηλότερα από το 20% της μάζας του συνολικού τραπεζικού δανεισμού από περίπου 48% σήμερα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλάνα ορισμένων τραπεζικών ομίλων προβλέπουν την απομείωση των «κόκκινων» δανείων του χαρτοφυλακίου τους μέχρι και το 15% των χορηγήσεών τους.

Τα παραπάνω «μεταφράζονται» σε μια επιχείρηση κολοσσιαίων διαστάσεων, που αφορά ποσά πάνω από 50 δισ. ευρώ (μέχρι το 2021) με άξονες τους μαζικούς πλειστηριασμούς απέναντι στη λαϊκή στέγη, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της πρώτης κατοικίας, και τις μεταβιβάσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε funds και άλλα «κοράκια». Οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί καλύπτουν και τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, κυρίως σε βάρος μικρών επαγγελματιών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων καταγράφεται στην κατηγορία «των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» με ποσοστό 68,8%, σε βάρος των οποίων δρομολογείται η κλιμάκωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.

Την ίδια ώρα, η όποια παρεχόμενη νομική προστασία έχει απομείνει για το «κεραμίδι» της λαϊκής οικογένειας έχει ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκέμβρη 2018, γεγονός βέβαια που σε κάθε περίπτωση έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά των εκβιασμών απέναντι σε οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά. Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι και ο λεγόμενος «εξωδικαστικός συμβιβασμός» επίσης έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος του έτους.

Να σημειωθεί πως το 14,4% των κάθε είδους προβληματικών δανείων (συνολικού ύψους 88,6 δισ. ευρώ) βρισκόταν σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε «νομική προστασία». Πρόκειται για ποσά της τάξης των 13 δισ. ευρώ, για τα οποία από τις 15 Σεπτέμβρη ενεργοποιήθηκε η νομοθετική διάταξη αναφορικά με την υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, με στόχο την αποβολή μιας μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών από το καθεστώς της όποιας παρεχόμενης νομικής προστασίας.

Επιπλέον, για το επόμενο διάστημα δρομολογούνται παρεμβάσεις όπως:
Οι τράπεζες θα κατεβάσουν τον πήχη της αξίας των ακινήτων που θα βγάζουν στο «σφυρί», πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό όσων μπαίνουν στο στόχαστρο.
Η «αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας» μέσω της οποίας διενεργούνται οι πλειστηριασμοί, προκειμένου να παρέχονται περισσότερα και ακριβέστερα στοιχεία και πληροφορίες στα funds και άλλα ενδιαφερόμενα «κοράκια» αναφορικά με τις «προσφορές» στέγης και ακίνητης περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: