Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΟΧΥΡΩΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ


O Ζορμπάς σε Μεσσηνία και Μάνη - Η θάλασσα βγήκε στη στεριά (Photos/Video) - Media
Μεσσηνία- Καλαμάτα: Πάρτε κοσμε εικόνες καταστροφής να χορτάσετε.. Θυμώστε με τον "κυκλώνα" .. όταν κάθε χρόνο δίχως κυκλώνες την ίδια εικόνα αντιμετωπίζουμε.. Με τους ναυτικούς να γελούν.. Επειδή ξέρουν τι σημαίνει νοτιοδυτικός.. Φυλάξου από γέρο βοριά και νότο παλικάρι μουρμουρίζουν.. Γιατί ο νοτιάς ξηλώνει τον πάτο της θάλασσας. Ο Βοριάς είναι επιφανειακός.. Κι αφού τα ξέρουμε με την Καλαμάτα ανοιχτή στον νότο τι μέτρα προστασίας πήραμε; Κανένα. Γιατί; Επειδή τα κοινοτικά προγράμματα είχαν συγκεκριμένη στόχευση.. Έργα βιτρίνας.. Μόστρας.. Απ' αυτά που θα έκαναν στους Καλαματιανούς ωραία μέση.. Άφησαν όμως τον κώλο τους ανοιχτό.. Δεν λυπάμαι κανένα αν και οι όποιες ζημιές δεν έχουν την έκταση που προβάλλουν αφού ακόμη και στην Αττική μια ευεργετική βροχούλα έπεφτε όλη νύχτα.. Και τώρα ως γνήσιοι Έλληνες οι συμπατριώτες μου Μεσσήνιοι θα κάνουν "τον σεισμό σωσμό" όπως είχε κάποτε πει ένας Μεσσήνιος υπουργός.. Ή μήπως ψεύδομαι.. Και μη προκληθώ γιατί θα πω πολλά που εμπεριέχουν και τον Σαμαρά μέσα..




Πρώτοι οι κάτοικοι της Πελοποννήσου ήρθαν αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα του μεσογειακού κυκλώνα ''Ζορμπάς'', στο πέρασμά του προς την Αττική και τις Κυκλάδες.

Στην Καλαμάτα, με μανία χτυπήσαν οι άνεμοι το παραλιακό μέτωπο δημιουργώντας μεγάλα κύματα, προκαλώντας ήδη ζημιές σε παραλιακές επιχειρήσεις.

Η θάλασσα σε πολλά σημεία έχει βγει έως το οδόστρωμα της οδού Ναυαρίνου, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί από την οδό Ηρώων και ανατολικότερα προς Φιλοξένια.





Σκληρό είναι το πέρασμα του "Ζορμπά" και από τη Μάνη, καθώς ισχυροί άνεμοι και μανιασμένα κύματα έχουν ήδη προκαλέσει ζημιές.

Στην Στούπα έχουν καταστραφεί αλιευτικά από τα κύματα παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ιδιοκτητών τους να τα περισώσουν. Αυτό που δεν λένε πως το λιμανάκι της στούπας όχι βαρκούλες ούτε κωπηλατικές δίκοπους δεν μπορεί να προστατεύσει..

Δύσκολη η κατάσταση και σε άλλες παραλιακές περιοχές της Μάνης, όπως ο Άγιος Δημήτριος.




Σε Δυτική Μάνη, Πύλο και Φοινικούντα τα φαινόμενα είναι επίσης ισχυρά προκαλώντας διακοπές ηλεκτροδότησης σε οικισμούς. Γιατί πότε στη Φοινικούντα ή που οπουδήποτε στην Ελλάδα έγιναν έργα υποδομής και δεν τα γνωρίζουμε.. Τα κοινοτικά προγράμματα σε έργα βιτρινας διατίθονταν.. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: