Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟΝ ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΣΜΟ ΤΡΑΜΠ

 
Έντονη ευρωπαϊκή αντίδραση 
  στους αμερικάνικους δασμούς
  
 
 
 Η Γαλλία και η Γερμανία  έχουν αντιδράσει –φραστικά τουλάχιστον για την ώρα- εναντίον του απομονωτισμού που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
 
   Απομένει να διαπιστωθεί κατά πόσον οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα μπορέσουν να δημιουργήσουν και αμυντικό οργανισμός που δεν θα έχει την ανάγκη των ΗΠΑ.
  Την Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν επέκρινε αυτό που χαρακτήρισε «επιθετικό απομονωτισμό» που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να καταστεί ανεξάρτητη εμπορική και οικονομική δύναμη» ώστε να αντιμετωπίσει τα οικονομικά αντίποινα της Ουάσινγκτον.
 
  Αυτή ήταν η δεύτερη έντονη ευρωπαϊκή αντίδραση, ακολουθώντας τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, μετά την επιβολή των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές στο αλουμίνιο και τον χάλυβα, που έχουν χαρακτηρισθεί «εμπορικός πόλεμος».
 
  Ο Χέικο Μάας , είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι το Βερολίνο χρειάζεται να δημιουργήσει «νέου είδους ισορροπημένη συνεργασία με τις ΗΠΑ, ενόψει του αυξανόμενου προστατευτισμού της Ουάσινγκτον» και πως  «η ΕΕ θα πρέπει να γίνει πιο δραστήρια σε περιοχές όπου αποσύρονται οι ΗΠΑ».
 
  «Η πολυμέρεια περνά μεγάλη κρίση και συγκρούεται με την διπλωματική μας δραστηριότητα, εξαιτίας της αμερικάνικης πολιτικής», είπε ο Μακρόν.
  Ο πρόεδρος της Γαλλίας, είχε δηλώσει στο μήνυμά του για την εθνική γιορτή της χώρας του τον περασμένο μήνα πως «η ΕΕ δεν θα πρέπει πλέον να βασίζεται αμυντικά στις ΗΠΑ».
  Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των Ευρωπαίων πολιτικών ο Fyodor Lukyanov –διευθυντής σύνταξης του ρωσικού περιοδικού Global Affairs, υποστηρίζει στο RT.com πως «παρά την εκφραζόμενη επιθυμία ανεξάρτητης οικονομικής και αμυντικής πολιτικής, οι Ευρωπαίοι δεν είναι ακόμη σε θέση να την εφαρμόσουν».
 
  Oι διαφωνίες των Ευρωπαίων με τις ΗΠΑ, εντάθηκαν μετά την πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, οπότε ο Τραμπ κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ στο ΝΑΤΟ να δαπανήσουν το 4% του εθνικού τους προϊόντος σε αμυντικές δαπάνες – την ώρα που διστάζουν να δαπανήσουν το 2%.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται ολοκληρωτικά στις ΗΠΑ για την ασφάλειά της», δήλωσε ο Μακρόν. «Θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες και την εγγύηση για την ευρωπαϊκή κυριαρχία», πρόσθεσε.
 
Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ –ήρωας της γαλλικής πολιτικής αντίστασης στους Ναζί κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – ήταν υπέρ της συνεργασίας (μεταπολεμικά) με την Σοβιετική Ένωση «για την δημιουργία Ευρώπης από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια» και είχε αποσύρει το 1966 την Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
  Ο ντε Γκολ ήταν εναντίον της εισόδου της Βρετανίας στην τότε ΕΟΚ, επειδή πίστευε πως το Λονδίνο ακολουθεί πιστά τις εντολές των ΗΠΑ.
 
  Χαρακτηριστικό ήταν πως μόλις τρεις ημέρες μετά την συνάντηση Μέρκελ-Πούτιν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Jeremy Hunt, παρενέβη καλώντας τα κράτη μέλη της ΕΕ, να σταθούν δίπλα στις ΗΠΑ και να εφαρμόσουν τα νέα οικονομικά αντίποινα της Ουάσινγκτον εναντίον της Μόσχας.
 
  Ξεχνώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ΕΕ το Μάρτιο του 2019, υπάρχουν ακόμη βρετανοί πολιτικοί που θέλουν να υπαγορεύουν στην ΕΕ πολιτικές που συμφπερουν στις ΗΠΑ.
 
  Η συνάντηση που είχε πριν μερικές εβδομάδες η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν, θεωρήθηκε από πολλούς Ευρωπαίους σχολιαστές «θετικό βήμα» στην κατεύθυνση της βελτίωσης σχέσεων Βερολίνου-Μόσχας.
 
Κάτι ππου δεν αρέσει  στην Ουάσινγκτον, επειδή θέλει οι Ευρωπαίοι να αγοράζουν το πιο ακριβό αμερικανικό υγροποιημένο αέριο (LNG), και η Γερμανία να σταματήσει τα σχέδια δημιουργία του αγωγού Nord Stream 2 με την Ρωσία, που θα εγγυάται φτηνότερο ενεργειακό ανεφοδιασμό.
 
  Πριν τρία χρόνια, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε δηλώσει από το Βερολίνο: «Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την Ρωσία με δικαιοσύνη. Κι όχι η Ουάσινγκτον να υπαγορεύει τις σχέσεις μας με τη Μόσχα». 
 Μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι αμυντικές δυνατότητες των Ευρωπαίων. 
 
 Οι αμυντικές δαπάνες πέντε σημαντικότερων ευρωπαϊκών χωρών, το 2018, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας συμποσούμενες έφταναν μόλις τα $184,5 δισεκατομμύρια, σε σύγκριση με το ποσό  $647 δισεκατομμυρίων που διαθέτει το αμερικανικό Πεντάγωνο.
STYX.GR

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τρελός και σαχλός ο Τραμπ, αλλά αυτή η πολιτική του με τις τάσεις απομονωτισμού, ίσως αποτελέσουν την απαρχή του τέλους της παγκοσμιοποίησης και την επιστροφή ε-επιτέλους- στα κράτη - έθνη που προστατεύουν τους πολίτες τους.
Τζαφαράς