Αναμφίβολα ένας από τους βασικούς τομείς που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των αμερικανικών
μονοπωλίων αφορά τον τομέα της Ενέργειας, τόσο σε ό,τι αφορά τα εγχώρια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, αλλά και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και κυρίως σε ό,τι αφορά τα σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου, από τη Μ. Ανατολή και τη Ν/Α Μεσόγειο.
Η κυβέρνηση άλλωστε υπηρετεί με συνέπεια τον «στρατηγικό» στόχο της αστικής τάξης για την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο για τα ενεργειακά σχέδια των αμερικανικών ομίλων, με το νομοθετικό πλαίσιο που έχει προωθήσει, την παραπέρα «απελευθέρωση» του κλάδου, με βασικό το στοιχείο της «διασύνδεσης» με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη ενεργειακή αγορά της ΕΕ και στόχο την «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς και με την εμπλοκή της στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, με τις αντίστοιχες συμφωνίες και σχέδια που προωθεί με άλλα καπιταλιστικά κράτη της Μ. Ανατολής και των Βαλκανίων.
Το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον έλεγχο της Ενέργειας αναδεικνύεται και από την παρουσία του ενεργειακού κολοσσού της «Exxon Mobil» στη ΔΕΘ, η οποία σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ και την «Total» έχει πάρει τα δικαιώματα έρευνας υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Παράλληλα, τον περασμένο Ιούλη, σε συνέντευξη Τύπου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Τζ. Πάιατ εκτίμησε ότι στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, έργο το οποίο συνδέεται με τις συμφωνίες Τσίπρα - Τραμπ, για να καταστεί η Ελλάδα ο τρίτος εισαγωγέας αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη και πύλη εισόδου του LNG στην ευρωπαϊκή αγορά.
Θυμίζουμε ότι στον σταθμό μεταφοράς υγροποιημένου αερίου LNG που ετοιμάζεται στην Αλεξανδρούπολη, έχει μπει η εταιρεία «GASTRADE» και στο μετοχικό της κεφάλαιο με ποσοστό 20% συμμετέχει η «GASLOG Ltd», η οποία κατέχει στόλο 27 πλοίων μεταφοράς LNG.
Η περιοχή αποτελεί έτσι κι αλλιώς «κρίκο» στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ, αφού πέρα από τον πλωτό σταθμό του LNG, από την περιοχή εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος ο υπό κατασκευή αγωγός φυσικού αερίου ΤΑP (μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία), ετοιμάζεται ο διασυνδετήριος ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB, με τον Αμερικανό πρέσβη να χαιρετίζει τις σχετικές συμφωνίες που υπογράφηκαν τον Ιούνη στη Σόφια, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «σημαντική και ευπρόσδεκτη, καθώς επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την ποικιλομορφία της προσφοράς και των διαδρομών στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Συμπληρώνει επίσης τη σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη».
Τα σχέδια αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο και του «Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης», που διοργανώνουν μια μέρα πριν από την επίσημη έναρξη της ΔΕΘ, την ερχόμενη Παρασκευή, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Ελληνικός Σύνδεσμος για τα Οικονομικά της Ενέργειας και το Ατλαντικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, στελεχών επιχειρήσεων κ.ο.κ. Χαρακτηριστικές του περιεχομένου είναι και οι ενότητες όπως για τις «Γεωστρατηγικές και Γεωπολιτικές Σκέψεις σχετικά με την Ενέργεια στη ΝΑ Μεσόγειο - Η σημασία της ανάπτυξης ενός ενεργειακού "master plan" για την περιοχή», που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας των Βαλκανίων, του Ισραήλ και της Αιγύπτου.
Αντίστοιχος είναι ο σχεδιασμός και για μεγάλα έργα στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών, όπου σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για την κατασκευή μεγάλου εμπορευματικού κέντρου στην Αλεξανδρούπολη και τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία, του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για έργο ενταγμένο στο συνολικότερο σχέδιο κατασκευής της λεγόμενης «σιδηροδρομικής Εγνατίας», το οποίο αποσκοπεί να συνδέσει την Αδριατική με τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου