Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

ΣΑΝ ΕΤΟΙΜΟΙ –ΕΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ..



Η φωτό απεικονίζει τις: Angela Merkel Chancellor of Germany (Αριστερα)
Theresa May, British Prime Minister (Μεση)
Dalia Grybauskaite president of Lithuania (Δεξια)


Τώρα γιατί προσωπικά δεν με καταπλήσσει; Θα σας πως γιατί.. Είναι φθινόπωρο του 1979 και νέος εγώ με αρχισυντάκτη τον έντιμο συντηρητικό και αείμνηστο πλέον Ανδρόνικο Μαρκάκη και σκηνοθέτη τον δημιουργικότατο και μοναδικό στο είδος του Κώστα Λυχναρά παράγουμε μια δημοφιλή εκπομπή εν ονόματι φάκελοι. 


Είχα την ευθύνη του ρεπορτάζ που κατά βάση ήταν ελεύθερο πολιτικό. Ένα πρωινό με καλεί ο αρχισυντάκτης μου και μου δηλώνει με ύφος σκεπτικό. Οι επόμενοι φάκελοι θα είναι μια εκπομπή για την αλληλεγγύη !! 
Άγαλμα εγώ.. 
"Μα κάνουμε πολιτικό ρεπορτάζ Ανδρόνικε" ψελλίζω γιατί στην τότε ηλικία μου η αμφισβήτηση του αρχισυντάκτη και μάλιστα του συγκεκριμένου …διώκετο ποινικά!! Με αγαπούσε όμως παρά τις πολιτικές μας διαφορές και με είχε δημόσια υποστηρίξει και δια λόγων και εμπράκτως, τονίζοντας πως είμαι ανερχόμενο αστέρι. Από εκεί άντλησα το θράσος. 

«Άκουσες τι σου είπα» με επιτίμησε αυστηρά.. «Δώσε αν θέλεις πολιτική χροιά εσύ αλλά αυτή θα είναι η εκπομπή που θα κάνεις» συμπλήρωσε. 
«Δεν αρνούμαι Ανδρόνικε από φυγοπονία, εύκολη είναι αλλά το κοινό μας άλλα περιμένει από εμάς..»  Τότε αγρίεψε: 
«Θα το συζητήσουμε πολύ ακόμη;» με επανέφερε στη μεταξύ μας καθεστηκυΐα τάξη και το βούλωσα. 

Υποτάχθηκα κι άρχισα να του αναπτύσσω τις κατευθύνσεις εντάσσοντας σε αυτές και τα πρόσωπα από τα οποία θα έπαιρνα συνεντεύξεις. Πρότεινα δυο φίλους μητροπολίτες τα ονόματα των οποίων τ’ άκουσε αδιάφορα γι αυτό κι εγώ έβγαλα τον άσσο από το μανίκι. Του πρότεινα τον αρχιεπίσκοπο τον αντάρτη τον Σεραφείμ με τον οποίο διατηρούσα άριστες σχέσεις και περίμενα αντιδράσεις. 


«Τελείωσες;» με ρώτησε. Έχοντας ήδη εξαντληθεί του απάντησα καταφατικά. 
«Ωραία. Στήσε συνεργείο και θα πας στη Μαγνησία !!» 
«Μα Ανδρόνικε όλόκληρο ταξίδι εννιά άτομα (τότε δεν υπήρχε ακόμη το βίντεο κινηματογραφούσαμε τις παραγωγές σε φιλμ τεράστιο κόστος) εκτός έδρας υπερωρίες για μια εκπομπή που μπορούμε να παράγουμε εξ ολοκλήρου εδώ; Και ποιον θα βρω εκεί» ρώτησα φανερά ενοχλημένος. 
«Παπά θα βρεις κι εκεί» 
«Μεγάλ η χάρη του» σάρκασα έναν άγνωστό μου.. «Τετρακόσια χιλιόμετρα για τη πάρτη του;» 
«Και μη σε βάλω να τρέχεις πίσω από το αυτοκίνητο»  μου ανταπέδωσε τον σαρκασμό.. 
«Μα γιατί…» επέμενα.. 
"Άκουσε Ευγένιε είναι άνωθεν εντολή".. Κόλλωσα.. 
«Πόσο άνωθεν» ρώτησα διστακτικά. 
«Ποιο άνωθεν δεν υπάρχει» με ξέρανε και κατάλαβα. 

‘Ηταν ένας από τους δύο δημοσιογράφους ο άλλος ήταν ο Μπίστικας που μιλούσαν απ’ ευθείας με τον Καραμανλή μέσα από το πορτοκαλί τηλέφωνο.. Προνόμιο που δεν το είχε ούτε ο πρόεδρος της ΕΡΤ μηδέ καν οι υπουργοί του.. 

Με οπερατέρ τον Καψωμένο είναι στο φατσοβιβλίο αν το διαβάζει θα γελάει, φτάσαμε στον Αλμυρό του Βόλου για να συναντήσουμε ποιον νομίζετε; Μπίνγκο !! Το βρήκατε. Τον Χριστόδουλο!! Ήταν η πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη και η πρώτη φορά που απάντησε δημοσίως πως κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διάβαζε!! Από τότε τον προετοίμαζαν.. 

Κατά συνέπεια αν νομίζετε πως οι ηγεσίες των προτεκτοράτων ή των αποικιών ως εμείς επιλέγονται με κλήρωση του τζόκερ τη τελευταία στιγμή πλανάστε πλάνην οικτράν. Προετοιμάζονται μεθοδικά σχεδιασμένα μέχρι τη τελευταία λεπτομέρεια κι όταν έρθουν στο προσκήνιο μας μοιάζουν σαν έτοιμοι από καιρό.. (με άλλη ευκαιρία θα σας πω για τον σημίτη και τον τσίπρα.. όχι όλα μαζί θα σας είναι δύσπεπτα..)

Δεν υπάρχουν σχόλια: