Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

ΟΙ ΝΙΚΕΣ ΚΟΠΟΙΣ ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΙ


 Νίκησαν οι εργαζόμενοι στην Cosco υπό την δαμόκλεια σπάθη της απεργίας.. Εντάχθηκαν στα βαρέα και ανθυγιεινά .. Μπράβο τους..



Υπό την πίεση της απεργίας των εργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά (Cosco) η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τους εντάξει στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ήταν η δέσμευση που ανέλαβε ο Π. Κουρουμπλής στην πρώτη τριμερή που έγινε στη διάρκεια των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και αφορούσε ένα από τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων.

 Μετά από σειρά συναντήσεων στα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων και των γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων αναφορικά με το θέμα της ένταξης του εργατοτεχνικού προσωπικού που απασχολείται στους προβλήτες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων ΙΙ και ΙΙΙ στις διατάξεις του ισχύοντος Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής απέστειλε έγγραφο προς το υπουργείο Εργασίας στο οποίο αναφέρει ότι, με βάση τις διατάξεις της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ ΑΕ (Ν.4404/2016) οι Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ βρίσκονται εντός της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης του ΟΛΠ και αποτελούν τμήματα του Εμπορικού Λιμένα Πειραιά.

Σε συνέχεια ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος, με έγγραφό του προς τον ΕΦΚΑ διευκρίνισε ότι αναφορικά με τους ανωτέρω εργαζομένους εφαρμογή έχουν οι διατάξεις της περίπτωσης 41 του ισχύοντος Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Το άλλο βασικό αίτημα των εργαζομένων ήταν διαπραγμάτευση για την υπογραφή συλλογική σύμβασης, για την οποία δεσμεύτηκε η Cosco η οποία όμως στην πορεία υπονόμευσε φτάνοντας μέχρι το στήσιμο εργοδοτικού σωματείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: